jak działa zmysł dotyku i smaku.doc

(60 KB) Pobierz

1. Jak działa zmysł dotyku?

Nasza skóra nie wszędzie jest tak samo czuła.  Najwrażliwsze są opuszki palców - tam znajduje się więcej zakończeń nerwowych niż w którymkolwiek innym miejscu skóry. Dlatego wystarczy dotknąć czegoś bardzo delikatnie, by poznać kształt, fakturę, twardość. Dużo czuciowych zakończeń znajduje się w języku, wargach, czubku nosa, dolnej części twarzy i palcach stóp. Najmniej - w skórze ramion, ud i grzbietu.

Ćwiczenie 1. Oceń czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe

1. Dotyku nie da się wyłączyć. Można zamknąć usta, oczy i uszy, ale dotyk zawsze jest aktywny …………...

2. Wrażliwość na dotyk maleje z wiekiem ………………..

3. Są ludzie, którzy mają upośledzony zmysł dotyk nic nie odczuwają ……………

4. Nasz mózg nie reaguje na każdy dotyk ……………

5. Najbardziej wrażliwe są opuszki palców ………………

 

2. Jak poznajemy smaki?

Słony, słodki, gorzki, kwaśny - człowiek rozróżnia cztery podstawowe smaki. Umożliwiają to kubki smakowe, które są rozmieszczone głównie na języku, ale także na podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Te wyspecjalizowane w odbiorze różnych smaków kubki tworzą jakby pierścień, który ze wszystkich stron otacza kęs pokarmu. Oceniają, ile w nim goryczy, słodyczy, kwaśności i słoności. Następnie te informacje trafiają do mózgu, który je analizuje - dzięki temu możemy delektować się bogactwem smaków.

Ćwiczenie 2. Podpisz miejsce na języku, który odpowiada za smak gorzki, słony, słodki i kwaśny.


C:\Users\ASIA\Desktop\00000770.png
Największą powierzchnię zajmuje smak kwaśny, najmniejszą smak słodki. W tyle języka znajduje się smak gorzki. Z przodu języka smak słony.

 

 

 

 

 

 

1. Jak działa zmysł dotyku?

Nasza skóra nie wszędzie jest tak samo czuła.  Najwrażliwsze są opuszki palców - tam znajduje się więcej zakończeń nerwowych niż w którymkolwiek innym miejscu skóry. Dlatego wystarczy dotknąć czegoś bardzo delikatnie, by poznać kształt, fakturę, twardość. Dużo czuciowych zakończeń znajduje się w języku, wargach, czubku nosa, dolnej części twarzy i palcach stóp. Najmniej - w skórze ramion, ud i grzbietu.

Ćwiczenie 1. Oceń czy zdanie jest prawdziwe czy fałszywe

1. Dotyku nie da się wyłączyć. Można zamknąć usta, oczy i uszy, ale dotyk zawsze jest aktywny …………...

2. Wrażliwość na dotyk maleje z wiekiem ………………..

3. Są ludzie, którzy mają upośledzony zmysł dotyk nic nie odczuwają ……………

4. Nasz mózg nie reaguje na każdy dotyk ……………

5. Najbardziej wrażliwe są opuszki palców ………………

 

2. Jak poznajemy smaki?

Słony, słodki, gorzki, kwaśny - człowiek rozróżnia cztery podstawowe smaki. Umożliwiają to kubki smakowe, które są rozmieszczone głównie na języku, ale także na podniebieniu miękkim i tylnej ścianie gardła. Te wyspecjalizowane w odbiorze różnych smaków kubki tworzą jakby pierścień, który ze wszystkich stron otacza kęs pokarmu. Oceniają, ile w nim goryczy, słodyczy, kwaśności i słoności. Następnie te informacje trafiają do mózgu, który je analizuje - dzięki temu możemy delektować się bogactwem smaków.

Ćwiczenie 2. Podpisz miejsce na języku, który odpowiada za smak gorzki, słony, słodki i kwaśny.


C:\Users\ASIA\Desktop\00000770.png
Największą powierzchnię zajmuje smak kwaśny, najmniejszą smak słodki. W tyle języka znajduje się smak gorzki. Z przodu języka smak słony.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin