Cwiczenie_do_czesci_2_Dietetyka (1).docx

(21 KB) Pobierz

Ćwiczenie 1.

Co ma wpływ na wartość energetyczną produktu spożywczego?

Ćwiczenie 2.

Jakie znasz sposoby oceny prawidłowości żywienia?

 

Ćwiczenie 3.

Oblicz swoje lub znajomej osoby BMI, zdiagnozuj wynik.

Ćwiczenie 4.

Jaki gatunek mięsa jest wskazany dla osoby dbającej o zdrowe odżywianie się i odchudzającej się?

Ćwiczenie 5.

Które tłuszcze odgrywają ogromna rolę w profilaktyce miażdżycy?

Ćwiczenie 6.

Który produkt z gatunku słodyczy ma jakakolwiek wartość odżywczą?

Ćwiczenie 7.

Opisz piramidę żywienia.

Ćwiczenie 8.

Jakie grupy produktów powinny znajdować się w każdym posiłku?

Ćwiczenie 9.

Jaka ilość posiłków  jest zalecana w ciągu dnia i jakiej długości powinny być odstępy między nimi?

Ćwiczenie 10.

Zaproponuj  zestaw  na I śniadanie i obiad.

Ćwiczenie 11.

Jak wygląda dzienna racja pokarmowa dla warzyw?

Zgłoś jeśli naruszono regulamin