syropy domowej roboty.txt

(3 KB) Pobierz
Bardzo szybkie syropy:

- cytrynowy

wymieszaj po pół szklanki płynnego miodu (najlepiej lipowego) i świeżo wyciśniętego soku z cytryny.Pij trzy razy dziennie po łyżeczce.

- czosnkowy

Do pół szklanki płynnego miodu dodaj 3-4 główki obranego,przecisniętego przez praskę czosnku .Wymieszaj.Pij trzy razy dziennie po łyżeczce.

- z czrnej rzodkwi

Rzodkiew umyj,obierz i wyciśnij sok.Pij 4 razy dziennie po 2 łyżki nie dłużej niż przez 4 tygodnie!

Syropy z alkoholem.

- ziołowo-owocowy

Do słoja włóż po 5 łyżek suszonych liści szałwii i podbiału,kwiatów lipy oraz czarnego bzu i pączków sosny.Dodaj po 1,5 łyżki korzenia lubczyku oraz suszonych owoców maliny i dzikiej róży.Zalej pół litrem spirytusu i butelką czerwonego wina wytrawnego.Zamknij i odstaw na 10 dni w ciepłe miejsce (ja kładę w pobliżu kaloryfera w łazience).Po tym czasie płyn przecedż i wymieszaj z pół szklanką miodu.Zamknij i odstaw na kolejne 10 dni.Przefiltruj i rozlej do butelek.Pij po pół łyżeczki 3 razy dziennie.

-z tarniny i cytryny

Do garnka wsyp 2 kg owoców tarniny,zalej litrem wody,dodaj 1 kg cukru i gotuj pod przykryciem przez 30 min.Zdejmij z ognia,poczekaj 20 minut,dodaj 1 litr miodu,pokrojoną w plasterki cytrynę i 2 l spirytusu.Wymieszaj.Przykryj płótnem  i odstaw na 3 tygodnie.Przefiltruj,rozlej do butelek.Pij 3 razy dziennie po pół łyżeczki.

- z czerwonych owoców

Do słoja wsyp po 25 dkg owoców:głogu,jeżyny,czarnej porzeczki i dzikiej róży,zalej spirytusem,tak by przykryte były wszystkie owoce.Odstaw na 4 tygodnie w ciemne,chłodne miejsce.Przefiltruj i przelej do butelek.Pij po łyżeczce 3 razy dziennie.

Syropy na bazie ziół.

- z tymianku i szałwii

Do garnuszka wsyp po łyżce tymianku oraz szałwii,dodaj posiekaną cebulę,3 łyżki cukru i zalej szklanką wody.Podgrzewaj aż się cukier roztopi ale nie gotuj! Przecedż.Pij 3 razy dziennie po łyżce.

- z prawoślazu

Do garnka włóż łyżkę suszonego korzenia prawoślazu i zalej szklanką wody ze spirytusem ( łyżka spirytusu na 30 łyżek wody).Odstaw na 3 godziny i przecedż.Dodaj 2 łyżki cukru i zagotuj.Pij 3 razy dziennie po łyżeczce.

Syropy warzywne.

- cebulowy

3 cebule obierz,posiekaj i włóż do słoiczka.Zasyp 4 łyżkami cukru i odstaw na kilka godzin,aż puszczą sok.Przecedż.Pij 3 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Mój sposób:

Obierz i pokroj w plasterki 3 cebule i 6 ząbków czosnku.Przełóż do słoika.Zalej miodem.Wymieszaj ( lub układaj warstwowo: cebula, czosnek,miód,cebula,czosnek,miód) .Odstaw w ciepłe miejsce na ok 6 godzin.Pij po łyżeczce 3 razy dziennie.

- z chrzanu i buraków

Wyciśnij sok z 20 dkg korzeni chrzanu i 30 dkg czerwonych buraków.Dodaj pół litra miodu oraz sok z 1 cytryny.Wymieszaj.Pij 4 razy dziennie po łyżeczce.

Polecam również miętowe cukierki do ssania:

Wymieszaj 10 dkg cukru,12 dkg miodu i sok z połowy cytryny.Przełóż do garnka i dodaj 3 łyżki naparu miętowego ( 2 łyżki suszonych liści miety zalej filiżanką wrzątku,przykryj i parz przez 10 min.).Gotuj,aż masa zacznie gęstnieć.Potem przełóż ją do foremki posmarowanej masłem.Gdy wystygnie pokrój na małe kawałki i ssij po jednym 4 razy dziennie.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin