Składniki: 1 kg płatków kwiatów dzikiej róży 2 litry wody na litr uzyskanego soku: 1 kg bršzowego cukru sok z 3 cytryn lub 1 szklankę soku z czerwonych porzeczek lub agrestu Syrop z płatków kwiatów dzikiej róży można otrzymać kilkoma sposobami. Najpraktyczniejszy jest ten, przy którym można jednoczenie uzyskać syrop i konfiturę. Płatki róży przebrać, opłukać, obcišć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z cytryny lub porzeczek, zalać niš płatki róży. Pozostawić do następnego dnia. Potem zlać sok, wyciskajšc płatki. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Goršcy syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia zamknšć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę. Jeli kto nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszajšc go z syropem z agawy.
atuna01