z płatków dzikiej róży.txt

(0 KB) Pobierz
Składniki:
1 kg płatków kwiatów dzikiej róży
2 litry wody

na litr uzyskanego soku:
1 kg bršzowego cukru 
sok z 3 cytryn lub 1 szklankę soku z czerwonych porzeczek lub agrestu

Syrop z płatków kwiatów dzikiej róży można otrzymać kilkoma sposobami. Najpraktyczniejszy jest ten, przy którym można jednoczenie uzyskać syrop i konfiturę.

Płatki róży przebrać, opłukać, obcišć nożyczkami jasne koniuszki. Włożyć płatki do kamiennego lub szklanego naczynia. Zagotować wodę, wymieszać z sokiem z  cytryny lub porzeczek, zalać niš płatki róży. Pozostawić do następnego dnia. Potem zlać sok, wyciskajšc płatki. Dodać cukier, wymieszać, zagotować. Goršcy syrop zlać do małych słoików lub butelek, naczynia zamknšć. Z pozostałych płatków róży usmażyć konfiturę.

Jeli kto nie chce dodawać cukru, to syrop można osłodzić mieszajšc go z syropem z agawy.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin