z twarogu.txt

(1 KB) Pobierz
Agata Wojda  biały ser
ostatnia aktualizacja: 21.03.2012, 15:33
Więcej
Kategorie: Przekšski , Kawa czy herbata? , inne kuchnie
TERYNA CHRZANOWA do PIECZONYCH MIĘS, WĘDZONYCH RYB lub SAMODZIELNA z ZIOŁOWĽ SAŁATKĽ
Składniki:
1 kg białego sera trzykrotnie mielonego, 
3 łyżki chrzanu, 
100  150 ml słodkiej mietanki 18%,
5 płaskich łyżeczek żelatyny, 
3 łyżki oliwy, 
sól, pieprz biały, 
kiełki, rzodkiewki, młody groszek zielony
Sposób przygotowania 
Do miski wrzucić ser i doprawić chrzanem. Mieszajšc mikserem dolewać mietany. Dokładnie rozmieszać. Doprawić solš, pieprzem i oliwš Zagotować wodę i goršcš zalać żelatynę, cały czas mieszajšc. Lekko ciepłš wlać cienkim strumienie do masy serowej, nie przerywajšc miksowania. Podłużnš foremkę do pasztetu lub małe kokilki posmarować olejem i dokładnie wyłożyć foliš spożywczš. Wlać terynę i dokładnie obstukać. Zakryć foliš i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Polecam zabawę ze smakiem i próbę zrobienia wersji słodkiej (z dodatkiem miodu lub cukru pudru, odrobiny soku z cytryny) polanš letniš czekoladowš polewš i suszonymi malinami. Niech spędzi noc w lodówce.
AWOKADO Z MUSEM z BIAŁEGO SERA, TUŃCZYKA i IKRY DORSZA
Składniki:
2 dojrzałe awokado, 
1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
200 g tłustego białego sera, 
2 łyżki majonezu, 
2 łyżeczki ikry z dorsza, 
sok z 2 cytryn, 
odrobina miodu, 
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania 
Twaróg rozcieramy bardzo dokładnie z tuńczykiem odsšczonym z zalewy. Mieszamy, dodajšc majonez, sok z 1 cytryny, ziarenka ikry i przyprawiajšc. Z soku z drugiej cytryny, soli i miodu robimy lekko słodki sos. Awokado przekrawamy, obieramy i kroimy wzdluż na długie plastry. Każdy zanurzamy w sosie i smarujemy pastš. Układamy, sklejamy na kształt awokado, posypujemy rzeżuchš lub kiełkami.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin