Agata Wojda biały ser ostatnia aktualizacja: 21.03.2012, 15:33 Więcej Kategorie: Przekšski , Kawa czy herbata? , inne kuchnie TERYNA CHRZANOWA do PIECZONYCH MIĘS, WĘDZONYCH RYB lub SAMODZIELNA z ZIOŁOWĽ SAŁATKĽ Składniki: 1 kg białego sera trzykrotnie mielonego, 3 łyżki chrzanu, 100 150 ml słodkiej mietanki 18%, 5 płaskich łyżeczek żelatyny, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz biały, kiełki, rzodkiewki, młody groszek zielony Sposób przygotowania Do miski wrzucić ser i doprawić chrzanem. Mieszajšc mikserem dolewać mietany. Dokładnie rozmieszać. Doprawić solš, pieprzem i oliwš Zagotować wodę i goršcš zalać żelatynę, cały czas mieszajšc. Lekko ciepłš wlać cienkim strumienie do masy serowej, nie przerywajšc miksowania. Podłużnš foremkę do pasztetu lub małe kokilki posmarować olejem i dokładnie wyłożyć foliš spożywczš. Wlać terynę i dokładnie obstukać. Zakryć foliš i wstawić na 3 godziny do lodówki. Polecam zabawę ze smakiem i próbę zrobienia wersji słodkiej (z dodatkiem miodu lub cukru pudru, odrobiny soku z cytryny) polanš letniš czekoladowš polewš i suszonymi malinami. Niech spędzi noc w lodówce. AWOKADO Z MUSEM z BIAŁEGO SERA, TUŃCZYKA i IKRY DORSZA Składniki: 2 dojrzałe awokado, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 200 g tłustego białego sera, 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki ikry z dorsza, sok z 2 cytryn, odrobina miodu, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Twaróg rozcieramy bardzo dokładnie z tuńczykiem odsšczonym z zalewy. Mieszamy, dodajšc majonez, sok z 1 cytryny, ziarenka ikry i przyprawiajšc. Z soku z drugiej cytryny, soli i miodu robimy lekko słodki sos. Awokado przekrawamy, obieramy i kroimy wzdluż na długie plastry. Każdy zanurzamy w sosie i smarujemy pastš. Układamy, sklejamy na kształt awokado, posypujemy rzeżuchš lub kiełkami.
atuna01