Sałatka z kapusty z ziemniakami i ledziem Robiłam sałatkę warzywnš i zostały ugotowane ziemniaki, więc postanowiłam zrobić takš oto sałatkę a przepis znalazłam w ksišżce Kuchnia Polska i dodaję do akcji Gotujemy po polsku IV. 20 dag kapusty kiszonej 2 duże ziemniaki 1 led 1 cebula 3 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy cukier pieprz sól ledzia wymoczyć, oczycić ze skóry i oci, pokroić w cienkie paski. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę obrać z łupin, pokroić w drobnš kostkę, odrobinę posłodzić. Rybę, ziemniaki, cebulę, kapustę kiszonš dokładnie wymieszać w salaterce. Następnie polać olejem połšczonym z musztardš, przyprawić do smaku cukrem, solš i pieprzem. Zamiast ziemniaków w sałatce można wykorzystać ugotowanš drobnš fasolę perłowš.
atuna01