Na co zwrócić uwagę przy zakupie ryby wieżej, mrożonej lub wędzonej? Ideałem byłoby mieć zawsze dostęp do wieżo złowionych ryb. Kupujšc rybę w porcie rybackim mamy gwarancję naprawdę wieżego produktu. Zaopatrujšc się jednak z drugiego ródła - musimy zwrócić uwagę na parę znaczšcych szczegółów. Ryby wieże - ryba powinna być błyszczšca i wizualnie wieża - przy dotyku być wyczuwalna jędrnoć mięsa. Jeli pokrojona jest w plastry, najlepsze kawałki sš z częci rodkowej, - łuski powinny mocno przylegać do skóry i lnić - oczy przezroczyste i wyłupiaste, - skrzela muszš być różowe lub czerwone, wilgotne i błyszczšce - zapach powinien być przyjazny dla zmysłu powonienia, delikatny morza i wodorostów. Rybi zapach nie jest oznakš wieżoci z najwyższej półki. Ryby mrożone Przy zakupie ryb mrożonych zwracamy uwagę przede wszystkim na glazurę, czyli warstwę lodu, którš ryba jest pokryta. Glazura powinna mieć warstwę jednakowej gruboci na całej powierzchni ryby i być przejrzysta. Zbyt gruba warstwa glazury zwiększa masę ryby i w efekcie dodatkowo płacimy za lód. wiadczy to również o nie do końca idealnych warunkach przechowywania ryby w sklepowych mroniach. Ryby wędzone Skóra wędzonej ryby powinna być błyszczšca, ale nie lepka. Wyfiletowana ryba ma mięso soczyste i nie wysuszone.
atuna01