Ksišżka kucharska start porady przepisy Jarosław Uciński ledzie ostatnia aktualizacja: 20.12.2011, 18:17 Więcej Kategorie: kuchnia polska , Dania z ryb i owoców morza , Kawa czy herbata? MATIASY MARYNOWANE W TWAROŻKU KORZENNYM Z KONTRASTOWĽ WIĽTECZNĽ KONFITURĽ Z POMARAŃCZY I IMBIRU Składniki: 400 g ledzi najlepiej filetów Matias, 100 g konfitury domowej z pomarańczy i imbiru, 200 g twarożku homogenizowanego, kilkanacie godzików, odrobina kory cynamonu, sól i pieprz do smaku serka, sok z 1 cytryny, ciemne pieczywo, najlepiej pumpernikiel lub razowy na miodzie Sposób przygotowania ledzie kroimy w kawałki ok. 3 cm szerokoci. Przyjmujšc, że to klasyczne Matiasy, nie musimy nic więcej z nimi robić. Jeli to filety z oleju trzeba je osšczyć z tegoż. Twarożek doprawiamy: godzikami, cynamonem, solš i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Twarożek układamy na ledziach i ubieramy go konfiturš. LEDZIE MARYNOWANE W ZALEWIE MIODOWO-OCTOWEJ Z DUŻĽ ILOCIĽ KOPRU NA PIECZONYM ZIEMNIAKU MALANYM Składniki: 400 g ledziowych filetów, 100 ml octu jabłkowego, 200 ml wody, 1 solidna łyżka miodu wiosennego lub lipowego, 1 spory pęczek kopru, 3 łyżki oliwy z oliwek, kawałek kory cynamonu, 6 zšbków czosnku, 3 licie laurowe, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 godzików, 3 duże ziemniaki do pieczenia, 100 g masła, sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Do rondelka wlewamy wodę, ocet, wkładamy ziele, zšbki czosnku, cynamon, pieprz, posiekany, pachnšcy koper, lić i godziki oraz sól. Doprowadzamy do warzenia i dodajemy oliwę. Gdy lekko przestygnie, dodajemy miodu. Do zimnej marynaty wkładamy ledziowe filety opłukane z solanki lub matiasy. ledzie powinny leżakować w marynacie ok. 1 doby. Sš doskonałe z pieczonymi w folii ziemniakami z masełkiem.
atuna01