śledź z dżemem.txt

(1 KB) Pobierz
Ksišżka kucharska
start
porady
przepisy

Jarosław Uciński  ledzie
ostatnia aktualizacja: 20.12.2011, 18:17
Więcej
Kategorie: kuchnia polska , Dania z ryb i owoców morza , Kawa czy herbata?
MATIASY MARYNOWANE W TWAROŻKU KORZENNYM Z KONTRASTOWĽ WIĽTECZNĽ KONFITURĽ Z POMARAŃCZY I IMBIRU

Składniki:
400 g ledzi najlepiej filetów Matias, 
100 g konfitury domowej z pomarańczy i imbiru, 
200 g twarożku homogenizowanego, 
kilkanacie godzików, 
odrobina kory cynamonu, 
sól i pieprz do smaku serka, 
sok z 1 cytryny, 
ciemne pieczywo, najlepiej pumpernikiel lub razowy na miodzie
Sposób przygotowania 
ledzie kroimy w kawałki ok. 3 cm szerokoci. Przyjmujšc, że to klasyczne Matiasy, nie musimy nic więcej z nimi robić. Jeli to filety z oleju  trzeba je osšczyć z tegoż. 
Twarożek doprawiamy: godzikami, cynamonem, solš i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Twarożek układamy na ledziach i ubieramy go konfiturš.
LEDZIE MARYNOWANE W ZALEWIE MIODOWO-OCTOWEJ Z DUŻĽ ILOCIĽ KOPRU NA PIECZONYM ZIEMNIAKU MALANYM

Składniki:
400 g ledziowych filetów, 
100 ml octu jabłkowego, 
200 ml wody, 
1 solidna łyżka miodu wiosennego lub lipowego, 
1 spory pęczek kopru, 
3 łyżki oliwy z oliwek, 
kawałek kory cynamonu, 
6 zšbków czosnku, 
3 licie laurowe, 
5 ziaren czarnego pieprzu, 
5 ziaren ziela angielskiego, 
10 godzików, 
3 duże ziemniaki do pieczenia, 
100 g masła, 
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania 
Do rondelka wlewamy wodę, ocet, wkładamy ziele, zšbki czosnku, cynamon, pieprz, posiekany, pachnšcy koper, lić i godziki oraz sól. Doprowadzamy do warzenia i dodajemy oliwę. Gdy lekko przestygnie, dodajemy miodu. Do zimnej marynaty wkładamy ledziowe filety opłukane z solanki lub matiasy. ledzie powinny leżakować w marynacie ok. 1 doby. Sš doskonałe z pieczonymi w folii ziemniakami z masełkiem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin