pesto z listków rzodkiewki i pietruszki.txt

(1 KB) Pobierz
Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki
pasta/pesto z rzodkiewkowych i pietruszkowych listków
... czyli zielono mi, mimo pochmurnoci wielkiej za oknem.
takie banalne ale jak cudownie smaczne, szczególnie w pochmurne dni rozjania nam nastrój. pęczek rzodkiewek z pięknymi listkami aż zachęcał do wykorzystania. by smak był intensywniejszy dodałam pietruszkowš natkę i powstało nieprawdopodobnie zielone pesto... nie jakie tam włoskie ale nasze, regionalne, o intensywnym smaku bez perfumowanego aromatu bazylii. bardzo lubię takie regionalne sezonowe pestowe eksperymenty. nie wyrzucajmy listków rzodkiewki, ona jest bardzo smaczna. no tak ... zaczynałam pisać post w pochmurny dzień ... a publikuję w słoneczny. taka to zmienna tegoroczna jesień  ... no nic...wybaczcie mi :)



składniki na 2 porcje
listki z pęczka rzodkiewek
pół pęczka natki pietruszki
2 łyżki prażonych pestek słonecznika
1 łyżka prażonego sezamu
3-4 łyżki oliwy
2-3 łyżki soku z cytryny
1 cm ostrej papryczki
1 zšbek czosnku
sól do smaku

listki dokładnie myjemy i kroimy. słonecznik i sezam prażymy na patelni. wszystkie składniki mielimy w blenderze bardzo dokładnie na gładkš masę. ja robiłam to z odpoczynkiem, bo blender może się przegrzać.


makaron gotujemy al dente (bucatini lub spaghetti). odcedzamy zostawiajšc nieco kluszczanki. do makaronu wrzucamy pesto i dokładnie mieszamy podgrzewajšc na wolnym ogniu. w razie potrzeby dodajemy zostawionej wody z gotowania makaronu. oczywicie można dodać do garnka starty parmezan lub inny twardy ser. szybkie i nieprawdopodobnie dobre danie. można podać w towarzystwie lekkiego wina, białego lub różowego.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin