Pesto z listków rzodkiewki i pietruszki pasta/pesto z rzodkiewkowych i pietruszkowych listków ... czyli zielono mi, mimo pochmurnoci wielkiej za oknem. takie banalne ale jak cudownie smaczne, szczególnie w pochmurne dni rozjania nam nastrój. pęczek rzodkiewek z pięknymi listkami aż zachęcał do wykorzystania. by smak był intensywniejszy dodałam pietruszkowš natkę i powstało nieprawdopodobnie zielone pesto... nie jakie tam włoskie ale nasze, regionalne, o intensywnym smaku bez perfumowanego aromatu bazylii. bardzo lubię takie regionalne sezonowe pestowe eksperymenty. nie wyrzucajmy listków rzodkiewki, ona jest bardzo smaczna. no tak ... zaczynałam pisać post w pochmurny dzień ... a publikuję w słoneczny. taka to zmienna tegoroczna jesień ... no nic...wybaczcie mi :) składniki na 2 porcje listki z pęczka rzodkiewek pół pęczka natki pietruszki 2 łyżki prażonych pestek słonecznika 1 łyżka prażonego sezamu 3-4 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny 1 cm ostrej papryczki 1 zšbek czosnku sól do smaku listki dokładnie myjemy i kroimy. słonecznik i sezam prażymy na patelni. wszystkie składniki mielimy w blenderze bardzo dokładnie na gładkš masę. ja robiłam to z odpoczynkiem, bo blender może się przegrzać. makaron gotujemy al dente (bucatini lub spaghetti). odcedzamy zostawiajšc nieco kluszczanki. do makaronu wrzucamy pesto i dokładnie mieszamy podgrzewajšc na wolnym ogniu. w razie potrzeby dodajemy zostawionej wody z gotowania makaronu. oczywicie można dodać do garnka starty parmezan lub inny twardy ser. szybkie i nieprawdopodobnie dobre danie. można podać w towarzystwie lekkiego wina, białego lub różowego.
atuna01