pasta cukiniowa.txt

(0 KB) Pobierz
PASTA CUKINIOWA

Składniki:
1 rednia cukinia
1-2 cebule dymki lub 1 por  drobno posiekane
1-2 zšbki czosnku  przecinięte
3 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz do smaku
1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie)

Wykonanie:
Cukinię startš na drobnej tarce (wraz ze skórkš!) umiecić w sitku na 30 minut aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnšć w dłoniach aby pozbyć się jak najwięcej soku.

W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startš cukinię i dusić na rednim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji marmolady (20-30 minut). Doprawić do smaku solš, pieprzem i parmezanem.

Podawać jako dodatek do mięs (np. farsz do grillowanego kurczaka) lub jako smarowidło do pieczywa.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin