PASTA CUKINIOWA Składniki: 1 rednia cukinia 1-2 cebule dymki lub 1 por drobno posiekane 1-2 zšbki czosnku przecinięte 3 łyżki oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) Wykonanie: Cukinię startš na drobnej tarce (wraz ze skórkš!) umiecić w sitku na 30 minut aby odciekła. Po tym czasie dodatkowo wycisnšć w dłoniach aby pozbyć się jak najwięcej soku. W rondlu rozgrzać oliwę i zeszklić cebule/pora wraz z czosnkiem. Dodać startš cukinię i dusić na rednim ogniu, do czasu aż nabierze konsystencji marmolady (20-30 minut). Doprawić do smaku solš, pieprzem i parmezanem. Podawać jako dodatek do mięs (np. farsz do grillowanego kurczaka) lub jako smarowidło do pieczywa.
atuna01