buraczki Leona.txt

(0 KB) Pobierz
     Historia  V	 
	 	
 	
Składniki
3 kg buraków,
1 kg papryki (dowolny kolor),
2 kg cebuli.

Zalewa:

2 szklanki wody,
1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek,
niepełna szklanka octu,
sól, pieprz, cukier - do smaku.

 
	 	
	 	
 	Wersja do druku
Wyślij przepis
 	 
	 	
Przysmak z buraków dziadka Leona - odzysk
Buraki ugotować,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Do dużego garnka wlać: wodę, olej i ocet. To wszystko zagotować. Włożyc cebulę i pogotować 15 minut. Po 15 minutach; dołożyć paprykę i gotować dalej 15 minut. Na koniec dołożyć utarte buraki. Całość posolić, popieprzyć i dodać trochę cukru -  do smaku. Całą sałatkę podgrzewać jeszcze 15 minut. Potem gorącą wkładać do słoików, nakładać wieczka i mocno dokręcić.Odwrócić słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
               To jest ulubiona sałatka mojego męża. Od kilku lat robię co roku na zimę.
Przepis udostępniony przez	 mosar
Zgłoś jeśli naruszono regulamin