Historia V Składniki 3 kg buraków, 1 kg papryki (dowolny kolor), 2 kg cebuli. Zalewa: 2 szklanki wody, 1 szklanka oleju lub oliwy z oliwek, niepełna szklanka octu, sól, pieprz, cukier - do smaku. Wersja do druku Wyślij przepis Przysmak z buraków dziadka Leona - odzysk Buraki ugotować,obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka. Do dużego garnka wlać: wodę, olej i ocet. To wszystko zagotować. Włożyc cebulę i pogotować 15 minut. Po 15 minutach; dołożyć paprykę i gotować dalej 15 minut. Na koniec dołożyć utarte buraki. Całość posolić, popieprzyć i dodać trochę cukru - do smaku. Całą sałatkę podgrzewać jeszcze 15 minut. Potem gorącą wkładać do słoików, nakładać wieczka i mocno dokręcić.Odwrócić słoiki do góry dnem do wystygnięcia. To jest ulubiona sałatka mojego męża. Od kilku lat robię co roku na zimę. Przepis udostępniony przez mosar
atuna01