Makaronowa zapiekanka z dyniš i szpinakiem składniki: (6-8 porcji) 450 g makaronu (np. rurki) 1 kg dyni u mnie piżmowa butternut squash 2 piersi z kurczaka 450 g szpinaku wieżego lub mrożonego 200 g sera feta 4 zšbki czosnku 1-2 cebule 3 jajka 300 ml mietany 36% sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa 1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka. 2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka. 3. Szpinak wieży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wycinięty czosnek (ale żeby nie zrobił się bršzowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odcinięciu należy go smażyć aż odparuje większoć wody. 4. Pokrojonš cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solš, pieprzem i paprykš. Obsmażyć na małej iloci oliwy na złoty kolor. 5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu lub całoć jeli tak wolimy na to podsmażonš cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solš, pieprzem i szczyptš gałki. mietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę foliš i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut.
atuna01