zapiekanka prosta.txt

(1 KB) Pobierz
Makaronowa zapiekanka z dyniš i szpinakiem  składniki:
(6-8 porcji)

450 g makaronu (np. rurki)
1 kg dyni  u mnie piżmowa  butternut squash
2 piersi z kurczaka
450 g szpinaku wieżego lub mrożonego
200 g sera feta
4 zšbki czosnku
1-2 cebule
3 jajka
300 ml mietany 36%
sól, pieprz, papryka, tymianek, szczypta gałki muszkatołowej, oliwa
1. Makaron ugotować tak aby był bardzo al dente tzn. musi być być lekko twardy ponieważ dojdzie w czasie zapiekania a jeli będzie zbyt miękki po ugotowaniu to po zapieczeniu zrobi się z niego papka.

2. Dynię obrać i pokroić w kostkę, a następnie ugotować na parze lub w wodzie lub upiec w piekarniku aż zrobi się miękka.

3. Szpinak wieży opłukać. Na odrobinie oliwy przesmażyć wycinięty czosnek (ale żeby nie zrobił się bršzowy) a następnie dodać szpinak i mieszać kilka minut aż szpinak zrobi się wiotki. Jeli używamy szpinaku mrożonego to po rozmrożeniu i odcinięciu należy go smażyć aż odparuje większoć wody.

4. Pokrojonš cebulę zeszklić na odrobinie oliwy. Kurczaka po umyciu i osuszeniu należy pokroić w kostkę a następnie doprawić solš, pieprzem i paprykš. Obsmażyć na małej iloci oliwy na złoty kolor.

 

5. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć połowę makaronu  lub całoć jeli tak wolimy  na to podsmażonš cebulę, kurczaka, dynię, szpinak. Na wierzch rozkruszamy fetę. Posypujemy tymiankiem, solš, pieprzem i szczyptš gałki. mietanę miksujemy z jajkami i wylewamy na wierzch zapiekanki. Pieczemy w temperaturze 160-180 stopni około godziny. Najlepiej przykryć zapiekankę foliš i dopiero odkryć na ostatnie 15-20 minut.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin