Znaczenie rolnictwa:
Ø funkcja ekonomiczna – dostarcza żywności ludziom i zwierzętom oraz innych produktów (pierze, jedwab, skóry
Ø funkcja społeczna – tworzenie miejsc pracy i alternatywy dla miejskiego stylu życia
Ø funkcja przestrzenna – przekształcenie krajobrazu naturalnego w kulturowy
Czynniki rozwoju rolnictwa
przyrodnicze
pozaprzyrodnicze
klimat
warunki wodne
żyzność gleby
ukształtowanie terenu
poziom rozwoju społeczno-gospodarczego
poziom kultury rolnej
struktura agrarna
polityka rolna państw
zatrudnienie w rolnictwie
Skutki rozwoju rolnictwa
pozytywne
negatywne
chemizacja:
ograniczanie skutków występowania chorób roślin i zwierząt hodowlanych i strat powodowanych przez szkodniki
szybki przyrost masy ciała zwierząt dzięki dodatkom paszowym
prowadzenie uprawy nawet na mało urodzajnych glebach dzięki nawozom
mechanizacja:
zwiększanie efektywności pracy
rozwój usług pozarolniczych
regulacja stosunków wodnych:
zwiększanie wydajności rolnictwa
zagospodarowanie rolnicze terenów o niesprzyjających warunkach wodnych dzięki melioracji
rozwój gospodarstw wielkoobszarowych:
wzrost efektywności produkcji
zwiększenie wydajności dzięki specjalizacji
zanieczyszczenie gleb i wód
obecność trujących związków w wodzie pitnej i żywności
spożywanie przez ludzi hormonów i antybiotyków
wymieranie organizmów wodnych w wyniku eutrofizacji wód
większe zużycie energii
wzrost zanieczyszczenia powietrza
zmniejszenie napowietrzenia gleby
wzrost bezrobocia
wyjałowienie gleby
wzrost zagrożenia szkodnikami oraz chorobami
przekształcenie krajobrazu wsi
spadek liczby małych gospodarstw
Przemysłowe
Oleiste
Włókniste
Cukrodajne
Kauczukodajne
palma kokosowa, soja, oliwka, słonecznik
bawełna, len, konopie, juta, agawa
trzcina cukrowa, burak cukrowy
kauczukowiec, figowiec
Żywieniowe (alimentacyjne)
Zboża
Strączkowe
Okopowe
Warzywa i owoce
ryż, kukurydza, owies, żyto, jęczmień, pszenica
fasola, groch, soczewica, bób
ziemniak, maniok, batat, taro, pochrzyn
marchew, kapusta, truskawka, śliwka
Pastewne
Motylkowe
Korzeniowe
Trawy i zioła
koniczyna, lucerna
burak pastewny, marchew pastewna
bazylia, mięta, szałwia, kminek
Używki
kawowiec, kakaowiec, chmiel, tytoń, herbata
opis
produkcja światowa
najwięksi producenci
Rośliny żywieniowe - zboża
Pszenica
długi okres wegetacji
łagodny klimat i żyzne gleby
cele żywieniowe
685 mln ton
Chiny
Indie
Rosja
USA
Kukurydza
ciepłolubna, żyzne gleby i umiarkowane opady
pasza, mąka, kasza, płatki, cukier
818 mln ton
Jęczmień
niewielkie wymagania
zróżnicowane warunki
browarnictwo, pasze
151 mln ton
Francja
Niemcy
Ryż
wilgotny klimat
pożywienie, papier, maty, obuwie
Indonezja
Rośliny przemysłowe
Trzcina cukrowa
ciepły i wilgotny klimat
żyzne gleby
produkcja cukru, rumu, spirytusu
1661 mln ton
Brazylia
Buraki cukrowe
klimat umiarkowany ciepły
produkcja cukru
227 mln ton
Len
klimat umiarkowany
pracochłonna uprawa
włókna, olej
0,4 mln ton
Bawełna
najważniejsza roślina włóknista
klimat ciepły i wilgotny
chominator