Geografia - rolnictwo.docx

(19 KB) Pobierz

Znaczenie rolnictwa:

Ø      funkcja ekonomiczna – dostarcza żywności ludziom i zwierzętom oraz innych produktów (pierze, jedwab, skóry

Ø      funkcja społeczna – tworzenie miejsc pracy i alternatywy dla miejskiego stylu życia

Ø      funkcja przestrzenna – przekształcenie krajobrazu naturalnego w kulturowy

 

Czynniki rozwoju rolnictwa

przyrodnicze

pozaprzyrodnicze

klimat

warunki wodne

żyzność gleby

ukształtowanie terenu

poziom rozwoju społeczno-gospodarczego

poziom kultury rolnej

struktura agrarna

polityka rolna państw

zatrudnienie w rolnictwie

 

Skutki rozwoju rolnictwa

pozytywne

negatywne

chemizacja:

ograniczanie skutków występowania chorób roślin i zwierząt hodowlanych i strat powodowanych przez szkodniki

szybki przyrost masy ciała zwierząt dzięki dodatkom paszowym

prowadzenie uprawy nawet na mało urodzajnych glebach dzięki nawozom

mechanizacja:

zwiększanie efektywności pracy

rozwój usług pozarolniczych

regulacja stosunków wodnych:

zwiększanie wydajności rolnictwa

zagospodarowanie rolnicze terenów o niesprzyjających warunkach wodnych dzięki melioracji

rozwój gospodarstw wielkoobszarowych:

wzrost efektywności produkcji

zwiększenie wydajności dzięki specjalizacji

chemizacja:

zanieczyszczenie gleb i wód

obecność trujących związków w wodzie pitnej i żywności

spożywanie przez ludzi hormonów i antybiotyków

wymieranie organizmów wodnych w wyniku eutrofizacji wód

mechanizacja:

większe zużycie energii

wzrost zanieczyszczenia powietrza

zmniejszenie napowietrzenia gleby

wzrost bezrobocia

rozwój gospodarstw wielkoobszarowych:

wyjałowienie gleby

wzrost zagrożenia szkodnikami oraz chorobami

przekształcenie krajobrazu wsi

spadek liczby małych gospodarstw

 

Przemysłowe

Oleiste             

Włókniste

Cukrodajne

Kauczukodajne

palma kokosowa, soja, oliwka, słonecznik

bawełna, len, konopie, juta, agawa

trzcina cukrowa, burak cukrowy

kauczukowiec, figowiec

Żywieniowe (alimentacyjne)

Zboża

Strączkowe

Okopowe

Warzywa i owoce

ryż, kukurydza, owies, żyto, jęczmień, pszenica

fasola, groch, soczewica, bób

ziemniak, maniok, batat, taro, pochrzyn

marchew, kapusta, truskawka, śliwka

Pastewne

Motylkowe

Korzeniowe

Trawy i zioła

koniczyna, lucerna

burak pastewny, marchew pastewna

bazylia, mięta, szałwia, kminek

Używki

kawowiec, kakaowiec, chmiel, tytoń, herbata

 

 

opis

produkcja światowa

najwięksi producenci

Rośliny żywieniowe - zboża

Pszenica

długi okres wegetacji

łagodny klimat i żyzne gleby

cele żywieniowe

685 mln ton

Chiny

Indie

Rosja

USA

Kukurydza

ciepłolubna, żyzne gleby i umiarkowane opady

długi okres wegetacji

pasza, mąka, kasza, płatki, cukier

818 mln ton

USA

Chiny

Jęczmień

niewielkie wymagania

zróżnicowane warunki

browarnictwo, pasze

151 mln ton

Rosja

Francja

Niemcy

Ryż

wilgotny klimat

pożywienie, papier, maty, obuwie

685 mln ton

Chiny

Indie

Indonezja

Rośliny przemysłowe

Trzcina cukrowa

ciepły i wilgotny klimat

żyzne gleby

produkcja cukru, rumu, spirytusu

1661 mln ton

Brazylia

Indie

Buraki cukrowe

długi okres wegetacji

klimat umiarkowany ciepły

żyzne gleby

produkcja cukru

227 mln ton

Francja

USA

Niemcy

Rosja

 

Len

klimat umiarkowany

pracochłonna uprawa

włókna, olej

0,4 mln ton

Chiny

Francja

Rosja

Bawełna

najważniejsza roślina włóknista

klimat ciepły i wilgotny

pracochłonna uprawa

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin