Makaron domowy.pdf

(71 KB) Pobierz
Składniki:
Przepis na 4 porcje
• 2 i 1/3 szklanki (xxx g) mąki pszennej z wysokiego przemiału, np. włoskiej mąki 00, mąki do makaronów lub
pizzy, ew. typ 400
• 1/3 szklanki (70 g) grubo mielonej semoliny (semolina coarse) + do podsypywania
• duża szczypta soli
• 4 jajka
• 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
Pink Hungry
Wykonanie:
• Obie mąki przesiejcie na blat przez bardzo
drobne sitko, uformujcie z mąki okrągłą kupkę,
pięścią zróbcie w środku zagłębienie i kolistymi
ruchami lekko je powiększcie
• Do zagłębienia wbijcie całe jajka i posypcie solą
• Za pomocą widelca bardzo delikatnie zgarniajcie
cienką warstwę mąki sypiąc ją na jajka i widelcem
mieszajcie jajka z mąką, stopniowo zgarniając
coraz więcej mąki. W ten sposób wymieszajcie
całą mąkę z jajkami, gdy ciasto będzie na tyle
gęste i lepiące, że nie będzie już można mieszać
go widelcem, użyjcie noża lub bokiem widelca
siekajcie je zgarniając z blatu resztę mąki
• Zakasajcie rękawy i czystymi dłońmi wyróbcie gładkie elastyczne ciasto zgarniając z blatu całą mąkę.
Wyrabiajcie przez kilka minut aż ciasto będzie sprężyste. Przykryjcie plastikową folią lub grubą ściereczka i
odstawcie żeby odpoczęło kilka minut
• Podsypcie blat dodatkową semoliną, posypcie też ciasto. Rozwałkujcie prostokąt o grubości ok 3 mm,
starajcie się żeby placek był równej grubości. Jeżeli macie maszynkę do makaronu, postępujcie zgodnie z jej
instrukcją
• Prostokąt ciasta zwińcie wzdłuż dłuższego boku (zwijacie dłuższy bok) tworząc roladkę. Uważajcie żeby
ciasto nie skleiło się, dla pewności możecie delikatnie posypać je semoliną przed zwinięciem. Zwiniętą
roladkę potnijcie bardzo ostrym nożem na cienkie paski o szerokości ok 7 mm i od razu rozwińcie otrzymane
ślimaczki. Otrzymane tagiatelle przesypcie delikatnie semoliną i podrzucając makaron w lekko rozszerzonych
palcach strzepcie jej nadmiar
• Teraz wybór należy do was, jeżeli nie chcecie zjeść go od razu, możecie podzielić makaron na porcje, ok
150 g, zwinąć w niezbyt ciasne gniazda i zamrozić luzem, przekładając do szczelnego pojemnika po
całkowitym zamarznięciu, lub uformować podobne gniazda o wadze ok 100 g (wtedy porcji wyjdzie więcej) i
makaron wysuszyć. Suszony makaron przechowuje się dłużej, jednak w smaku nie odbiega dużo od tego
sklepowego. Mrożony makaron ma smak świeżego i podobnie jak on gotuje się ok 3-4 min we wrzącej,
osolonej wodzie. Polecam więc mrożenie świeżego makaronu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin