Ciasto na pizzę.pdf

(58 KB) Pobierz
Ciasto na pizzę
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki
- 25 g drożdży
- 1,5 szklanki bardzo ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- szczypta soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiej przez sitko. Z mąki na stolnicy uformuj kopczyk, dodaj rozpuszczone z wodzie
drożdże, oliwę i sól. Dokładnie wyrób ciasto.
Gotowe ciasto rozwałkuj i ułóż na nim ulubione dodatki.
MOJ PRZEPIS TO:
- 1,5 SZKL MAKI PRZENNEJ
- �½ SZKL MAKI
ŻYTNIEJ
RAZOWEJ
- SZCZYPTA SOLI
- 2 DUZE ŁYŻKI OLEJU ,JA DAJE RZEPAKOWY
- 1 SZKL WODY CIEPŁEJ
Zrobić zaczyn:
40g drożdży wymieszać z łyżką mąki pszennej i dodać cukru (1/4 łyżeczki).
Dodać ciepłą wodę i wszystko wymieszać. Odstawić na 10-15 min.
Wszystkie składniki suche połączyć dodać zaczyn. Wyrobić ciasto gładkie, elastyczne. Nie
powinno być za twarde. Regulować twardość ciepłą wodą. Odstawić na 20-30 min do
wyrośnięcia.
Rozwałkować, układać dodatki.
Piec około12-15 min.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin