Kotleciki gryczane Składniki na trzy porcje:
· Kasza gryczana - 200 g
· Cebula - dwie sztuki
· Brokuł - 1/2 sztuki
· Marchew - sztuka
· Jajo - sztuka
· Olej rzepakowy - 2 łyżki
· Przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania:
· Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie.
· Brokuła ugotuj na parze.
· Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na łyżce oleju rzepakowego - gdyby przywierała do patelni można podlać niewielką ilością wody.
· Do ugotowanej (ciepłej) kaszy dodajemy zeszkloną cebulkę, marchew startą na tarce na grubych oczkach, ugotowanego i mocno rozdrobnionego brokuła oraz jajo - dopraw do smaku.
· Uformuj niewielkie kotleciki (żeby łatwiej się formowało polej dłonie wodą) usmaż je na łyżce oleju rzepakowego.
tjorivenn