Paj cebulowy Nigelli.docx

(368 KB) Pobierz

Paj cebulowy Nigelli

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek(Brak ocen)
 

Paj cebulowyRemont prawie za mną, piszę do Was z odnowionego pokoju. Roboty co nie miara, wszędzie pudła i bajzel – jednak jeść trzeba. Przeglądając jedną z książek Nigelli Lawson natknęłam się na cebulowy paj. Danie praktycznie dwuczęściowe – tylko cebula i serowe ciasto. Połączenie znakomite, od razu wiedziałam, że paj zagości u mnie na kolacji. W smaku lekko przypominał pizzę, ale ciasto jest zdecydowanie aromatyczniejsze. Mój luby opróżnił wszystko do ostatniego okrucha i nie może doczekać się kolejnego paja.

Nadzienie:

·         ok. 750 g czerwonych cebul (4-5 sztuk)

·         1 łyżka oliwy

·         1 czubata łyżka masła

·         listki z 3-4 gałązek tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego

·         150 g startego sera – cheddara lub gruyére’a (ja użyłam cheddara)

Ciasto:

·         250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki)

·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

·         1 łyżeczka soli

·         100 ml mleka

·         40 g stopionego masła

·         1 łyżeczka angielskiej musztardy

·         1 rozkłócone jajko

Zaczynamy od obrania i pokrojenia cebul. Każdą należy przekroić na pół, a następnie każdą połówkę na 4 części. Cebule smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy i masła przez ok. 30 minut aż będą mięciutkie. Na końcu farsz solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy tymianek oraz posypujemy 50 gramami żółtego sera. Zabieramy się za ciasto. Do miski dodajemy pozostały ser, mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre: mleko, stopione masło, musztardę i rozkłócone jajko. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy łyżką lub widelcem. Powstanie lepkie ciasto. Cebulę przekładamy do foremki lub żaroodpornego naczynia o średnicy ok. 22-24 cm, wysmarowanego masłem. Z ciasta formujemy dłońmi placek o średnicy zbliżonej do naczynia i przykrywamy nim cebulę. Wkładamy paj do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut, po czym zmniejszamy ją do 180ºC i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu paj odstawiamy na dwie minuty, po czym wyjmujemy z foremki podobnie jak ciasto (odwracając  do góry nogami). Ilość składników wystarczy na 6 kawałków.

Paj cebulowy

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin