Pierogi z kapustą i grzybami.docx

(209 KB) Pobierz

Pierogi z kapustą i grzybami

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_kapusta/files/drukuj.gif
http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_kapusta/files/page297_2.gif

Tradycyjne polskie pierogi z kapustą i grzybami, smaczne nie tylko podczas Wigilii. Można je podawać z zupą grzybową lub czerwonym barszczem, zanurzone w gorącej zupie lub odsmażane na patelni. Dobrze smakują z przysmażaną na oleju cebulką.

Składniki:

http://www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/pierogi/pierogi_z_kapusta/files/page297_3.jpg


Ciasto pierogowe:
4 szklanki mąki
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki oleju
około 2 szklanek ciepłej wody
Farsz:
1 słoik litrowy suszonych grzybów
1 kg kiszonej kapusty
1 marchewka
1 pietruszka
sól i pieprz
3 łyżki oliwy
3 cebule, pokrojone w kosteczkę

Przygotowanie:

·         Grzyby opłukać, zalać zimną wodą i odstawić na 6 godzin lub na noc. Następnego dnia zagotować, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i gotować aż będą miękkie. Pod koniec gotowania doprawić solą i pieprzem. Kapustę ugotować do miękkości z dodatkiem soli, dokładnie odcisnąć.

·         Grzyby, marchewkę i pietruszkę odcedzić, zachowując wywar np. do zupy grzybowej. Bardzo dobrze odcisnąć z wody i razem z kapustą zmielić w maszynce do mięsa o bardzo dużych oczkach, ok 1 cm średnicy. Jeśli nie masz maszynki, grzyby i warzywa można drobno pokroić na desce.

·         Na patelni na oliwie usmażyć cebule, dodać do farszu. Składniki farszu dobrze wyrobić, łącząc wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem.

·         Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej wgłębienie, dodać sól i olej. Stopniowo dodając ciepłą wodę wyrabiać ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiać aż będzie miękkie i elastyczne, przez około 15 minut. Przykryć ściereczką. Nastawić wodę w garnku na gotowanie, posolić.

·         Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na placki. Małą szklanką wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, składać na pół i zlepiać brzegi w pierogi. Gotować do miękkości, przez około 3 - 5 minut. Można sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem. Podawać ze smażoną na oleju pokrojoną cebulą.



Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin