Oliebollen.pdf

(33 KB) Pobierz
Oliebollen
Składniki
Składniki na 25 sztuk:
500 g mąki
1 jajko
¼ łyżeczki soli
450 ml mleka
7 g suchych drożdży
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka cukru
200 g czekolady (w formie pastylek)
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie
1. W misce mieszamy mąkę z drożdżami, cukrem, cynamonem i solą.
2. Dodajemy jajko i łączymy mikserem składniki do uzyskania jednolitego ciasta pod koniec
wrzucamy czekoladowe pastylki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy ciasto na
godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
3. W garnku podgrzewamy olej, musi być bardzo gorący (175 stopni).
4. Ciasto rzucamy na rozgrzany olej za pomocą łyżki (maczamy ją wcześniej w wodzie).
Smażymy około 4 minuty, przewracając w trakcie na drugą stronę, powinny być złotobrązowe.
5. Wykładamy cedzakiem na wyłożony papierowym ręcznikiem talerz
żeby
odciekły.
6. Zjadamy posypane cukrem pudrem.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin