PIZZA.doc

(21 KB) Pobierz
PIZZA

PIZZA
1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml)
   
• 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni
   
• 2 dkg drożdży
   
• 1/2 łyżeczki soli
   
• 1/2 łyżeczki cukru
   
• 2 łyżki oleju
   


Etapy przygotowania


1. Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i
pozostawić do wyrośnięcia. .
     
2. Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, reszte wody i wyrośnięte
drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i
stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile
kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania.
     
3. Dużą blache posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko
rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg.
Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margerita gotowa,
reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać
zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w
temperaturze 220-240 stopni
 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin