PIZZA1 i 3/4 szklanki mąki (szklanka 200 ml) • 1/2 szklanki letniej wody temperatura ok 37-38 stopni • 2 dkg drożdży • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 łyżeczki cukru • 2 łyżki oleju Etapy przygotowania1. Z drożdży, cukru, połowy wody i 1-2 łyżek mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. . 2. Mąkę przesiać do miski , dodać sól, olej, reszte wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto do momentu, aż zacznie odchodzic od rąk i stanie się puszyste.Tak przygotowane ciasto można odstawić na chwile kiedy szykujemy składniki pizzy, nie wymaga ono jednak wyrastania. 3. Dużą blache posmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto cienko rozwałkować nadając kształt koła jednocześnie robiąc grubszy brzeg. Środek posmarować sosem pomidorowym i posypać serem Margerita gotowa, reszta dodatków według uznania, trzeba tylko pamietać, aby nie dawać zbyt dużo mokrych składników (dotyczy każdej pizzy) Piec ok 8-10 minut w temperaturze 220-240 stopni
merolbenz1