124 Przepisy na zupy.pdf

(3177 KB) Pobierz
Barszcz bia ostocki
4 - 5 jab ek
4 - 5 czerwonych buraków
1,5 litra wywaru z ko ci i w oszczyzny
1 y ka margaryny
y ka m ki
listek laurowy
fili anka mietany
kieliszek czerwonego wina
1 - 2 go dziki
sól
cukier
Sposób wykonania :
Umyte i obrane buraki i jab ka zetrze na tarce, poddusi na t uszczu, oprószy m k ,
zala wywarem, doda przyprawy i gotowa , a b d mi kkie.
Wla czerwone wino, podprawi mietan i poda z ziemniakami posypanymi
koperkiem.
Barszcz chrzanowy
50 dag ko ci
25 dag w oszczyzny
5 jaj
5 y ek utartego chrzanu
25 dag w dzonki
4 z bki czosnku
y ka m ki pszennej
szklanka mietany
listek laurowy
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Sporz dzi wywar z ko ci i warzyw.
Do przecedzonego wywaru doda starty chrzan, czosnek (roztarty z sol ), pokrajan
w dlin , ugotowane i pokrajane w paseczki jaja.
Zabieli mietan z m k .
Zagotowa i doprawi do smaku.
1
Barszcz czerwony na zakwasie z kapusty
80 dag buraków
2 litry wywaru z warzyw
szklanka kwasu z kapusty
szklanka mietany
sól
cukier do smaku
y ka m ki
Sposób wykonania :
Umyte i obrane buraki pokroi w cienkie plasterki, zala wywarem z warzyw oraz
kwasem z kapusty, doda sól i cukier do smaku, gotowa oko o 30 minut.
Przestudzony barszcz zaprawi mietan wymieszan z m k , zagotowa .
Podawa z podlanymi t uszczem ziemniakami.
Barszcz czerwony z pierogiem
barszcz:
1 kg buraków
15 dag w oszczyzny
10 dag w dzonki
25 dag ko ci
cebula
kilka grzybków
przyprawy
pieróg:
3 szklanki m ki
2 y ki oliwy lub mas a
1 dag dro d y
sól
woda
farsz:
g ówka kapusty
1 cebula
1 jajo
kilka grzybów
2 y ki mas a
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Barszcz:
Buraki obra , posieka drobno, posoli i lekko skropi winnym octem.
2
Odstawi na pó godziny, pó niej zala wod i gotowa 45 minut, (woda powinna
przykrywa buraki na wysoko dwóch palców, nie wi cej!).
Osobno ugotowa wier kg ko ci z oczyszczon w oszczyzn w 2 l wody, dodaj c
przesma on w dzonk , cebul i kilka grzybków, a pod koniec gotowania sól i
przyprawy (kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego i listek laurowy).
Wywar gotowa na ma ym ogniu oko o 1,5 godziny, potem odcedzi i po czy z
ugotowanymi burakami.
Wówczas odstawi na kilka godzin, a nawet na ca dob , bo barszcz najsmaczniejszy
jest, kiedy przygotujemy go dzie wcze niej.
Pieróg:
W misce rozkruszy troch dro d y, zmiesza je ze szklank m ki i rozprowadzi 0,25
szklanki ciep ej wody.
Posypa lekko m k , przykry misk lnian ciereczk i zostawi na oko o 15 minut do
wyro ni cia.
Potem doda 2 szklanki m ki, y eczk soli rozpuszczonej w odrobinie wody rozm conej
z 2 y kami oliwy lub topionego mas a.
Wyrobi do cis e ciasto, wybi je mocno drewnian kopystk , odstawi do
wyro ni cia na oko o 20 minut.
Teraz ciasto wyj na osypan m k stolnic , rozwa kowa , na o y farsz, zawin
zalepiaj c brzegi, posmarowa po wierzchu oliw , u o y na posmarowanej oliw blasze
i odstawi na pó godziny do wyro ni cia, a potem upiec na z oto-rumiany kolor (piec
oko o 1 godziny).
Farsz:
G ówk kapusty podzieli na 4 cz ci, ugotowa , a po ostygni ciu odcisn dobrze z
wody, drobno posieka lub zemle .
Doprawi sol i pieprzem, przysma y na t uszczu z drobno posiekan cebul ,
posiekanym jajem ugotowanym na twardo i kilkoma ugotowanymi, równie
posiekanymi grzybami.
Dok adnie wymiesza .
Pieróg podawa gor cy, pokrajany w grube plastry i polany roztopionym mas em.
Barszcz królewski
50 dag buraków wik owych
litr roso u z mi sa wo owego
2,5 dag grzybów suszonych
10 dag skórki chleba razowego
2 ó tka
8 dag rodzynek
z bek czosnku
ziele angielskie
li laurowy
pieprz, sól
lubczyk
tymianek
3
sok z cytryny
Sposób wykonania :
W cz ci roso u ugotowa obrane i pokrajane w plasterki buraki.
Grzyby ugotowa oddzielnie w ma ej ilo ci wody.
Pod koniec gotowania roso u doda skórk z chleba razowego, przyprawy, pozosta y
rosó i wywar z grzybów.
Po zagotowaniu przecedzi , doda rodzynki, pokrajane w paski grzyby i zaci gn
ó tkami.
Potem ju nie gotowa .
Doprawi sokiem z cytryny.
Podawa w fili ankach z grzankami.
Barszcz ma opolski (Ma opolska)
2 l wywaru z ko ci i warzyw
20 dag wo owiny bez ko ci
40 dag buraków
150 ml mietany
20 dag bia ej kapusty
2 dag suszonych grzybów
2 dag m ki
5 dag fasoli per owej
4 dag ketchupu
li laurowy
ziele angielskie
sól, pieprz
Sposób wykonania :
Buraki umy , oczy ci , op uka , zala wod , ugotowa .
Nast pnie wystudzi , obra i zetrze na tarce.
Grzyby umy , namoczy , ugotowa
Fasol przebra , op uka , zala zimn wod , zagotowa i pozostawi na 2 godziny.
Potem ugotowa w tej samej wodzie.
Mi so umy , zemle , zala wywarem, ugotowa
Pod koniec gotowania doda pokrojon w kostk kapust oraz przyprawy.
Gdy kapusta b dzie mi kka, po czy z burakami, grzybami pokrajanymi w paseczki,
ketchupem, fasol oraz mietan wymieszan z m k , chwil pogotowa , doprawi do
smaku.
Barszcz mazowiecki z botwin
4
Zgłoś jeśli naruszono regulamin