Kilka przepisów na Muffinki.Pdf

(1291 KB) Pobierz
Muffinki krówkowe
(20 muffinek)
Składniki:
350 g mąki pszennej typ 550
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
1 szklanka masy krówkowej (mleko słodzone zagęszczone gotowane przez ok. 2
godziny, a następnie przestudzone przez ok. 1 1/2 godziny lub gotowa masa z
puszki - tym razem użyłam gotowej) + 20 łyżeczek masy krówkowej (prawie
cała, albo i cała puszka schodzi)
60 g cukru brązowego
125 ml oliwy
2 jajka
150 -175 ml mleka skondensowanego 4%
50 ml amaretto
Przygotowanie:
Do dużej miski przesiałam mąkę, z proszkiem do pieczenia i
sodą, dodałam sól. W drugiej misce zmiksowałam oliwę, masę krówkową,
cukier, lekko rozkłócone jajka, mleko skondensowane 4% i amaretto. Do
suchych składników wlałam mokre i zmiksowałam do połączenia składników
(nie powinno być zbyt dużych grudek, a ciasto powinno być gęste, ale lejące).
Wlałam ciasto do do 3/4 wysokości wyłożonej papilotkami formy na muffinki.
Do napełnionych już foremek wkładałam po łyżeczce masy krówkowej (ważne
żeby była płaska i zatopiona w cieście). Piekłam przez ok. 30 minut w 180
stopniach Celsiusa. Ostudziłam na kratce.
Ważne: Należy przestudzić muffinki, by gorąca i płynna masa krówkowa
zatopiona w muffinkach nie poparzyła języka i podniebienia. Poza tym łatwiej
zdejmuje się papilotki z ostudzonych ciastek.
Muffinki kawowe
Długi weekend rozpoczęty! :) Czas na pierwszomajowy wypiek,
którym są u mnie pięknie pachnące, bardzo sycące, pyszne muffinki kawowe wg
przepisu Cudawianki. Muffinki mają w sobie coś z kawy, coś z cynamonu i
małą czekoladową niespodziankę w środku :) Takie małe cudeńka można
szybko przygotować i zabrać ze sobą na majówkę do lasu, nad morze, nad
jezioro a potem zjeść ze smakiem rozkoszując się śpiewem ptaków, szumem
drzew i promieniami wiosennego słońca lub kropelkami wiosennego deszczyku
;) Oczywiście życzę wszystkim dużo słoneczka, choć i deszczyk ma w sobie
moc uroku!
Składniki suche:
*2 szklanki mąki
*3/4 szklanki brązowego cukru
*2 łyżki kawy rozpuszczalnej
*1/4 łyżeczki cynamonu
*2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
*odrobina zapachu waniliowego
Składniki mokre:
*1 szklanka mleka
*pół kostki masła rozpuszczonego
*1 jajko
Dodatkowo:
*polewa czekoladowa
*kawałki czekolady deserowej
Wykonanie:
W osobnych miskach połączyć składniki suche i mokre. Następnie wymieszać je
szybko. Włożyć ciasto do foremek muffinkowych, w połowie wkładając do
środka po kawałku czekolady deserowej.
Piec około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Ozdobić polewą
czekoladową. Ja obsypałam muffinki kolorową posypką, wiórkami
czekoladowymi, a na wierzchu ułożyłam małe czekoladowe ziarenka kawy :)
Kokosowe muffinki
Przepis na pyszne, kokosowe muffinki pochodzi z naszej nowej
książki - Cecylka Knedelek i Wielkanoc. Książkę przyniósł nam zajączek, a
właściwie Pani Zajączkowa nam ją przysłała. Nie znaliśmy wcześniej Cecylki.
Kojarzyłam ją jedynie z kilku przepisów na blogach. Teraz mamy ją w domu i
muszę powiedzieć, że bardzo nam się podoba. Synek szaleje za tą książką, na
Wielkanoc chciał zrobić wszystko co w niej zobaczył. Wybraliśmy na razie
jeden przepis, ale na pewno będziemy pichcić więcej, nie tylko na święta. :)
Z cecylkowego przepisu zrobiliśmy 6 babeczek w kształcie babeczek (dwie
poszły do koszyczka świątecznego) i chyba 8 muffinek ;) Oblaliśmy je lukrem i
były dziecięcym hitem wielkanocnym:)
Natalko, dziękujemy pięknie za wspaniały prezent, uściski cieplutkie :***
Składniki:
*1 i pół kubka mąki
*2płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
*3 jajka
*3/4 kubka cukru
*3/4 kubka naturalnego jogurtu
*1/2 kubka oliwy
*dwie czubate łyżki wiórków kokosowych (daliśmy więcej)
*szczypta soli
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Żółtka i cukier utrzeć na gładką masę. Dodawać
stopniowo przesianą mąkę, oliwę i jogurt cały czas miksując. Wsypać wiórki
kokosowe i wymieszać ciasto drewnianą łyżką.
Do białek dodać odrobinę soli i ubić je na sztywną pianę. Przełożyć do
wcześniej otrzymanej masy i bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
Ciasto nakładać do papilotek, do 3/4 wysokości. Piec 25-30 minut w
temperaturze 180 stopni.
Smacznego :)
Muffinki czekoladowo – kawowe
Składniki na 12 babeczek:
125 g miękkiego masła
125 g ciemnego cukru muscovado
2 duże jajka
125 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 łyżka kawy espresso (proszku)
50 g gorzkiej czekolady, roztopionej
1 - 2 łyżki mleka
Zmiksować masło z cukrem, dodać jajka, znów zmiksować. Dorzucić mąkę
wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, kakao i kawę, zmiksować do
uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu dodać roztopioną w kąpieli wodnej lub
mikrofali czekoladę, zmiksować. Dla rozcieńczenia masy dodać 1 - 2 łyżki
mleka, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do papilotek na muffiny, piec około 20 minut w temperaturze
200ºC, do tzw. suchego patyczka (powinno wyjść około 12 niedużych muffinek,
mi się wydawało, że nie urosną tak mocno, więc wyłożyłam ciasto do 9, jak
bardzo się myliłam ...)
Polewa:
300 g gorzkiej czekolady
50 g masła
2 łyżeczki kawy espresso (proszku)
Najpierw zaznaczę, że mi wystarczyła polewa ze 100 g czekolady. Wszystkie
składniki roztopić w mikrofali lub kapieli wodnej, wymieszać. Wyłożyć na
babeczki, dokładnie je pokrywając. Można ozdobić ziarenkami kawy w
czekoladzie, jeśli macie ochotę.
Muffinki z marcepanem
Zgłoś jeśli naruszono regulamin