Dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa,.doc

(3465 KB) Pobierz

http://gurbacka.pl/sklep/pysznosci-bez-pszenicy/

 

Dlaczego lepiej nie jeść białego pieczywa, makaronu, ciasta i wszystkich wypieków zawierających mąkę pszenną (nawet tą pełnoziarnistą)?

 

Białe pieczywo, makaron, ciasta i wszystkie wypieki zawierające mąkę pszenną (nawet tą pełnoziarnistą) to "cisi zabójcy", którzy niszczą zdrowie Twoje i Twojej rodziny. Powodują cukrzycę, choroby serca, Hashimoto, choroby stawów, wypryski, astmę, raka i otyłość...

 

Katarzyna Gurbacka
Dyplomowany dietetyk i promotor zdrowego odżywiania
Autor książek o odchudzaniu

Chcę Ci pokazać, że wcale nie musisz jeść tych produktów, bo istnieją pokarmy, którymi śmiało możesz je zastąpić. Mówię o naturalnych produktach i właściwej, zdrowej mące, z której możesz wypiekać pyszny i chrupiący chleb, bułeczki czy naleśniki. Jeśli brzmi to dziwnie i jest dla Ciebie nowe, to już za chwilę wszystko dokładnie Ci wytłumaczę…

czy maszWokół wszyscy "trąbią" o tym, że nie można jeść białego pieczywa, bo gluten "zabija", że cukier to "biała śmierć", ale czy rozumiesz co się dzieje w Twoim organizmie,  kiedy zjesz chociażby kęs, jednego z tych produktów?

Większość ludzi obraża się i nerwowo reaguje na te doniesienia, ale dlatego, że  nie rozumie powodów, dla których powinni przestać je jeść ...

Faktem jest to, że produkty z pszenicy mogą nie tylko ZABURZYĆ równowagę hormonalną i metabolizm, ale także mogą spowodować choroby serca, cukrzycę typu 2, Alzheimera, raka i wiele innych dolegliwości.

Udowodniono, że jedzenie o którym za chwilę przeczytasz, a które jesz codziennie ( założę się, że dziś także), może nawet spowodować zawał serca!

Przeczytaj poniższy artykuł i zobacz co mam na myśli.

Pokażę Ci także czego potrzebuje Twój organizm, aby zwiększyć metabolizm, przywrócić równowagę hormonalną, zapobiec zawałom serca, udarom, uchronić się przed rakiem, cukrzycą typu 2 i to bez względu na to, czy masz predyspozycje genetyczne do tych chorób czy nie.

…ale do rzeczy…

Zobacz, dlaczego pszenica Cię zabija- TAK, nawet ta "pełnoziarnista"?

Oto 3 główne powody, dlaczego pszenica bardzo źle wpływa na całe Twoje ciało i robi więcej szkody niż pożytku.

Powód nr 1 - pszenica powoduje glikację (uszkodzenie) komórek, zakłóca reakcję naszego ciała na cukier, przyspiesza tycie, szybciej się starzejemy i zwiększa ryzyko cukrzycy.

Zanim powiem Ci dlaczego pszenica przyspiesza starzenie, także Twoich narządów, musisz poznać stara skórakilka mechanizmów biochemicznych, które działają w Twoim organizmie.

Sprawa dotyczy glikozylacji…jej efektem są końcowe produkty zaawansowanej glikacji -(Advanced Glycation Endproducts, AGE) po angielsku AGE znaczy-starzeć się.
Te paskudne małe związki, powodują, że tkanki podtrzymujące skórę twardnieją co przyczynia się do pogorszenia ich stanu i uszkodzenia włókien skóry. Skóra stopniowo traci jędrność i elastyczność, pojawiają się zmarszczki. Tak samo ten proces działa na narządy, stawy, oczy, chrząstki czy układ nerwowy.

Więc, co jest jednym z najgorszych czynników zwiększających produkcję AGE-s w Twoim ciele?
Pewnie, to Cię zaskoczy- WYSOKI poziom cukru we krwi. To przyspiesza starzenie.
To dlatego osoby chorujące na cukrzycę typu 2 wyglądają starzej niż ich rzeczywisty wiek.
Ten efekt dotyczy nie tylko cukrzyków.

Jak się ma do tego "pełne ziarno"?

Oto jeden mało znany fakt, ukrywany zresztą przez wielkie koncerny spożywcze, które chcą, abyśmy wierzyły, że „pełnoziarniste” znaczy  Fakty są takie, że pszenica, jest WYJĄTKOWYM rodzajem węglowodanów, który zawiera związek o nazwie Amylopektyna (nie znaleziono go w innych pokarmach). Dowiedziono, że amylopektyna zawarta w pszenicy podnosi poziom cukru we krwi bardziej niż jakikolwiek inny węglowodan, nawet szybciej niż biały cukier! Nawet szybciej niż batonik snikers!

przepisy z mąki gryczanejOznacza to, że każde jedzenie na bazie pszenicy: bułki, bagietki, makarony (nawet durum), ciastka, powodują znacznie wyższy poziom cukru we krwi, niż po zjedzeniu innych węglowodanów. To oznacza, że im wyższy poziom cukru, tym szybciej się starzejemy, mamy więcej AGE-s.

Pewnie słyszałaś, że gluten (też zawarty w pszenicy) jest szkodliwy. I to prawda, ale bardziej szkodzą AGE-s niż gluten, po prostu mniej się o tym mówi, bo gluten brzmi lepiej, albo jest bardziej znany?

To tylko kolejny powód, do tego aby całkowicie wyeliminować ze swojej diety żywność zawierającą pszenicę.

Twoje ciało będzie starzeć się wolniej! Wyeliminowanie pszenicy z Twojej diety, spowoduje też natychmiastowy spadek wagi! Średni spadek wagi to nawet 3 kg na tydzień!

Jeśli mi nie wierzysz to uwierz badaniom krwi…

Mój tato ma cukrzycę i glukometr pod ręką.  Oto wyniki badań po zjedzeniu 2 kromek pszennego chleba (50 gramów) i 2 moich naleśników (50 gramów).

Badania krwi były robione rano, po 45 minutach od posiłku: PSZENICA kontra MOJE NALEŚNIKI

·         po 2 godzinach od zjedzenia 2 kromek chleba: poziom cukru z 86 skoczył do 165 mg/dL

·         po 2 godzinach od zjedzenia moich naleśników:poziom cukru z 86 skoczył do 104 mg/dl

glukometrJak wiesz, im wyższy poziom cukru we krwi, tym więcej age-s, a TY szybciej się starzejesz. Pszenica dużo szybciej podnosi poziom cukru we krwi niż moje naleśniki, norma dla cukrzyka to 120 mg/dL, 165 to dużo za dużo! a przecież większość ludzi je produkty z  pszenicy, codziennie, niemal na każdy posiłek, dzień, po dniu, tydzień po tygodniu, jedzą ją latami…aż w końcu…organizm mówi dość!

Duże i częste skoki cukru we krwi, powodują, że organizm musi dostarczyć więcej insuliny, a to gotowa recepta na więcej tkanki tłuszczowej…

Te skoki od jedzenia pszenicy, powodują uszkodzenia w systemie regulacji właściwego poziomu cukru we krwi, trzustka "wariuje" i spada oporność na insulinę, co w efekcie prowadzi do cukrzycy typu 2.

Czy nie uważasz, że te argumenty, które przedstawiłam są dość mocne, aby przestać jeść pszenicę, nawet tą pełnoziarnistą?

Powód # 2 - Gluten i inne szkodliwe związki

Ostatnio w mediach i prasie często słychać o glutenie, każda "celebrytka" jest na diecie bezglutenowej…okazuje się, że to nie tylko moda. Większość ludzi,  nie jest świadomych zagrożeń, jakie gluten wywiera na ich zdrowie.Żeby zmierzyć się z wrogiem, należy go dobrze poznać.

Czym właściwie jest gluten i czy go potrzebujemy?

Gluten to pewna substancja, która nadaje wypiekom puszystość, miękkość i elastyczność. Jest jednym z najbardziej szkodliwych dla zdrowia białek, a to dlatego, że zawiera 2 zabójcze dla człowieka składniki:

dlaczego pszenica jest szkodliwaGLIADYNĘ, pszenne białko, które nasz przewód pokarmowy rozkłada na egzorfiny. Liczne badania wskazują, że egzorfiny są związkami morfinopodobnymi i działają jak narkotyki. To one nasilają apetyt, wywołują napady głodu, uzależniają od jedzenia chleba i innych wypieków. To one są winne temu, że spożywamy codziennie nawet o 400 kalorii więcej!  Osoby, które przestały jeść produkty z pszenicy, schudły średnio od 11,8 do 12,5 kg w ciągu 6 miesięcy.

AGLUTYNINĘ, to niezwykle toksyczny pszenny gen, który ma siać śmierć wszystkim larwom i grzybom niszczącym plony. Największe stężenie aglutyniny, znajduje się w kiełkach pszenicy. Wielu ludzi uważa je za bardzo zdrowe, tymczasem, aglutynina bezpośrednio wpływa na cały nasz organizm. Wzmacnia wpływ insuliny na komórki tłuszczowe ( przez co łatwo nam utyć), wywołuje reumatoidalne zapalenie stawów, powoduje nieszczelność jelit, może je też uszkodzić. Wywołuje celiakię i nasila jej działanie. Aglutynina jest bardzo odporna i niemal niemożliwa do usunięcia  z organizmu. Nasz organizm jej nie trawi. Nie niszczy jej ani gotowanie, ani pieczenie, ani żadna inna forma obróbki, ani fermentacji.

Pszenica wpływa na całe nasze życie. Zatruwa cały nasz organizm, a kiedy się jej pozbędziesz z diety odzyskasz zdrowie.

Dieta bez pszenicy odchudza

chuda_dietaOsoby, które odstawią produkty zawierające pszenicę chudną średnio 12 kg w ciągu 6 miesięcy. Najszybciej chudnie się z brzucha. Obwód pasa zmniejsza się o około 5-8 cm już w czasie pierwszych 4 tygodni.

Twoja waga nie wynika z tego, że jesteś leniwa, ale dlatego, że jesz niewłaściwe jedzenie.

Dieta bez pszenicy obniża poziom cukru we krwi

Poziom cukru spada ponieważ nie dostarczamy już amelopektyny A, która podwyższa poziom cukru we krwi i gliadyny, która działa jak narkotyki i pobudza apetyt. To przez nią ciągle jesteśmy "nie najedzone".

Dieta bez pszenicy leczy Hashimoto, niedoczynność tarczycy i Gravesa-Basedova

hashimotoLiczne badania wskazują na silny związek pomiędzy powyższymi  chorobami a glutenem, a konkretnie jego nietolerancją. Gdzie ten związek? Oczywiście w gliadynie! Jej budowa cząsteczkowa przypomina budowę gruczołu tarczycowego. Kiedy jemy produkty pszenne, gliadyna przenika przez jelita, przechodzi do krwiobiegu i daje "sygnał" dla naszego układu odpornościowego aby ruszał to ataku. I tak nasz własny organizm atakuje tarczycę i sam ją niszczy. Dlatego osoby chorujące na tarczycę powinny jak najszybciej ZAPRZESTAĆ jedzenia pszennego glutenu.  W tym przypadku pszenny gluten należy wykluczyć w 100%, ponieważ odpowiedź immunologiczna na gluten może trwać nawet do 6 miesięcy!

Dieta bez pszenicy uzdrawia przewód pokarmowy

Po odstawieniu pszenicy ustępują lub łagodnieją takie dolegliwości układu pokarmowego jak:

·         REFLUKS. Osoby, które od lat były uzależnione od leków typu polprazol, po odstawieniu pszenicy po 4-5 dniach pożegnały się z lekami. Ustał też męczący kaszel, który jest wynikiem podrażnienia gardła i krtani.

·         ZNIKAJĄ biegunki, zaparcia, skurcze, gazy i wzdęcia. To dzięki temu, że odnawia się flora bakteryjna i tych dobrych bakterii jest więcej niż tych złych. Czy wiedziałaś, że osoby otyłe i cukrzycy mają mniej tych pożytecznych bakterii niż osoby zdrowe i szczupłe. Słabną objawy nieswoistego zapalenia jelit w tym, choroby Leśniowskiego-Crohna, czy wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Dieta bez pszenicy leczy z problemów oddechowych

Dieta bez pszenicy pomaga przy astmie. Wiele osób, które korzystało z inhalatorów, po wyeliminowaniu z diety pszenicy używało ich rzadziej a niektórzy mogli je nawet odstawić. Po zrezygnowaniu z pszenicy ustępują zapalenia zatok lub ich objawy łagodnieją. Często kończą się bóle głowy i infekcje.

Dieta bez pszenicy leczy skórę

wypryskiWiele osób cierpi na poważne problemy ze skórą. Szuka rozwiązania, bierze leki, a sekret tkwi w odpowiedniej diecie. Łojotok, łuszczyca, trądzik czy łupież, to dolegliwości wywołane przez pszenicę. Ustępują, po wyeliminowaniu z diety pszenicy.

Czy wiesz, że opryszczkowe zapalenie skóry leczy się dietą eliminującą produkty zawierające pszenicę?

Dieta bez pszenicy rozjaśnia umysł i poprawia pracę mózgu

Ponieważ pszenica zawiera związki podobne do narkotyków, bezpośrednio wpływa na to jak się zachowujemy, jaki mamy humor,  czy jesteśmy skupione i bystre czy jesteśmy opanowane.

W badaniach, zaobserwowano, że dieta bez pszenicy pomogła dzieciom z ADHD, dzieciom z autyzmem i tym, które miały problem z koncentracją.

Dieta bez pszenicy przynosi ulgę w dolegliwościach stawów

chore_kolanaIstnieje wiele badań, które wskazują na to, że eliminacja pszenicy zmniejsza stany zapalne stawów, głównie kolan i bioder. Przynosi też ulgę przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. To wszystko za sprawą tego, że z diety zostaje wyeliminowana aglutynina, która wywołuje stan zapalny. Eliminacja pszenicy, powoduje też spadek wagi i zmniejszenie ilości tłuszczu trzewnego, który sam w sobie jest bardzo "zapalny".  Spadek wagi nawet o 4-8 kg sprawia, że ból i obrzęk stawów jest znacznie mniejszy.

Powód # 3 -Substancje anty-odżywcze i "mineralne blokery" zawarte w pszenicy

Trzecim powodem, dla którego pszenica nie jest dla Ciebie dobra, to to, że zawiera substancje anty-odżywcze, które mogą powodować u ludzi wiele nawet poważnych dolegliwości. Jedną z tych substancji są fityniany, które blokują wchłanianie wielu cennych minerałów jak cynk, żelazo, mangan i wapń.

Jeśli na śniadanie jesz chleb albo bułki, potem pszenny obiadek, potem znowu coś pszennego na kolację, to zbyt duża ilość fitynianów, może spowodować niedobór minerałów w organizmie. ( czy masz białe plamki na paznokciach?)

Brak równowagi, wcześniej czy później prowadzi do wielu dolegliwości, problemów ze zdrowiem, ze skórą, w tym także brak efektów w odchudzaniu.

Oprócz fitynianów, pszenica zawiera inne substancje anty-odżywcze takie jak lektyny. Lektyny, powodują podrażnienie jelit. Stąd u osób wrażliwych, mogą pojawić się bóle brzucha, biegunki na przemian z zaparciami czy zbyt duża ilość gazów. To jeszcze jeden z powodów, dla którego warto ograniczyć, lub całkowicie wyeliminować pszenicę ze diety.
Zresztą nie ma w niej nic zdrowego, co jest nam "niezbędne" do życia, a ponieważ pszenica robi więcej złego niż dobrego ... więc po co ją jeść?

Pewnie zaraz usłyszę o błonniku…"przecież pszenica ma błonnik, a ten jest zdrowy?"

Czy wiesz, że w 1 bułeczce pszennej ( około 90 gramów) znajdują się tylko 2 gramy błonnika, podczas, gdy np. w mące gryczanej ( 100 gramów) jest go prawie 3 X więcej, a w wielu owocach i warzywach jest go nawet 20 X więcej!

Są bardziej zdrowe źródła błonnika, które nie powodują uszkodzeń układu pokarmowego, skoków poziomu cukru we krwi czy innych zaburzeń.

Odezwą się też głosy o serotoninę, która podobno jest w pszenicy?

Serotonina jest ważna, bo to ona wpływa na nasze samopoczucie. Im więcej jej jemy, tym lepiej się czujemy i rzadziej wpadamy w depresję. Serotonina powstaje w wyniku rozkładu tryptofanu, a ten jest specjalnym bonusem od Matki Natury. Aby mieć więcej serotoniny, należy jeść więcej produktów zawierających tryptofan. To aminokwas, który musimy dostarczyć wraz z dietą. To dzięki niemu mamy dobry humor, to on relaksuje nasze ciało, uspokaja nerwy i poprawia sen. Tryptofan ma też działanie przeciwdepresyjne, które jest często wykorzystywane w terapii wspomagającej leczenie łagodniejszych stanów depresyjnych.

Produkty pszenne, wykonane z białej oczyszczonej maki są zupełnie POZBAWIONE tryptofanu, ponieważ już na samym początku procesu produkcji, wraz z innymi cennymi składnikami jak: potasem, selenem , cynkiem , kwasem foliowym , witaminą E, chromem i magnezem, zostają USUNIĘTE!

Minimalne ilości tryptofanu znajdują się w produktach pszennych, pełnoziarnistych, ale miażdżące ilości znajdują się w dużo smaczniejszych produktach. Czy wiesz, że w 9 sezamkach, znajduje się aż 1097 mg tryptofanu, w pestkach dyni 735 mg, a w 100 gramowej porcji pysznej pieczonej dyni aż 578 mg!  To bardzo dużo. Poza tym, jedzenie tych produktów nie ma żadnych skutków ubocznych. Nie dostaniesz od nich cukrzycy, refluksu, zawału serca czy wyprysków.

Wiesz, w szkole mieliśmy lekcje matematyki, polskiego, religii, a nawet wychowania seksualnego…ale NIKT nie nauczył nas zdrowo jeść!

...a szkoda, bo w średnim i starszym wieku, wiele osób nie musiałoby chorować na wiele przykrych dolegliwości jak cukrzyca, nadciśnienie, choroby tarczycy, choroby stawów, astmę czy choroby skóry. Nie musiałoby łykać garściami tabletek i wydawać na nie góry pieniędzy!

To prostsze niż myślisz, wystarczy, że spróbujesz wprowadzić kilka maleńkich zmian w swoim jadłospisie. Te zmiany są bardzo proste i nie wymagają przeprowadzania rewolucji w kuchni!

Wystarczy, że codziennie zamiast pszennej bułki, makaronu czy pizzy, zjesz kilka moich ulubionych potraw:

Coś na słodko...

Placki z mąki gryczanej

Moja córeczka Zosia, która ma 5 lat mogłaby je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Są naprawdę pyszne. Dzięki składnikom są miękkie, pachnące i chrupiące. Doskonałe z jogurtem naturalnym i owocami. Bazę stanowi mąka gryczana...

Naleśniki z mąki gryczanej

Ach któż z nas nie lubi naleśników? Te są pyszne. Ciasto jest lekkie, a naleśniki wychodzą miękkie i puszyste, choć nie dodałam proszku do pieczenia, sody czy drożdży. Lubię kiedy naleśniki są cieniutkie a do środka mogę włożyć mnóstwo słodkiego nadzienia. Ta wersja naleśników, może też być podana w wersji na słono np. ze szpinakiem.

Tarta gryczana z jagodami i migdałami

Baza tej tarty wykonana jest z mąki gryczanej i bezglutenowych płatków. Ciasto jest kruche i niezwykle aromatyczne dzięki temu, że dodałam miód i olej kokosowy. Użyłam świeżych jagód, bo akurat był na nie sezon, jednak ciasto jest tak uniwersalne, że nadzienie może być dowolne: mogą to być jabłka, maliny, dynia

Gofry z mąki gryczanej

Choć to nie było łatwe, udało mi się z mąki gryczanej zrobić przepyszne gofry. Są chrupiące, a jednocześnie miękkie w środku. Idealnie smakują także na zimno. Takie gofry często robię mojemu synowi zamiast tradycyjnych kanapek z pszennego pieczywa. Daje mu dużo więcej, bo są na przerwach rozchwytywane...

Muffinki z owocami

W przepisach na wypieki z mąki gryczanej nie mogło zabraknąć muffinków. Podobnie jak te z mąki pszennej przygotowuje się je szybko, są idealne na zdrowe drugie śniadanie czy podwieczorek. Łatwo się je "transportuje" i są świetną alternatywą dla pszennej buły. Do muffinków użyłam świeżych jagód, ale można dodać inne owoce, także mrożone.

 

Sernik z wiśniami

To jedno z moich ulubionych ciast. Ser, wiśnie i kruche ciasto...

Składniki ciasta, sprawiają, że to dość bogaty de...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin