Naturalne mechanizmy odpornościowe.pdf

(94 KB) Pobierz
Naturalne mechanizmy odpornościowe
godne czołgu Leclerc
Szanowny Czytelniku,
jeśli obawiasz się kataru, grypy lub wirusa Ebola, najwyższy czas
stworzyć naturalne
mechanizmy obronne
godne superobronnego pancerza czołgu Leclerc!
Budowanie silnego systemu odpornościowego (lub w żargonie medycznym: immunologicznego), to
mało zbadany zakres medycyny.
******************************************
A przecież bez niego bylibyśmy martwi! To naturalne mechanizmy obronne pozwalają ciału szybko
pozbyć się mikroskopijnych organizmów, które nieustanie chcą się do niego przedostać: wirusów,
bakterii, drożdży, prionów..
Tak jak pancerz czołgu Leclerc człowiek ma wiele warstw ochronnych. Niektóre z nich chronią
przed wybranymi atakami. Inne natomiast przetrzymają wszystko.
Inteligentny system obrony
Naturalne mechanizmy ochronne są o wiele bardziej skuteczne niż leki, ponieważ stanowią one
inteligentny system.
Bez żadnej interwencji z Twojej strony system ten identyfikuje napastnika, wybiera najlepsze środki
do kontrataku i realizuje całą strategię, abyś mógł jak najszybciej odzyskać zdrowie. Zazwyczaj
udaje mu się nawet wyeliminować mikroby, jeszcze zanim zdążysz się zorientować, że coś jest nie
tak.
I jedynie w tak szczególnych przypadkach jak gorączka, kaszel, zapalenie, bóle głowy czy mięśni,
Twój organizm jasno daje Ci poznać, że w jego wnętrzu toczy się zażarta wojna.
Dostarczaj mu amunicji!
Podobnie jak każda skuteczna broń, Twój system odpornościowy potrzebuje amunicji. Są nimi
aminokwasy, przeciwutleniacze, hormony, minerały, witamy i pierwiastki śladowe, które bez
wyjątku pochodzą głównie z pokarmów. Twoje ciało wykorzystuje je do wytwarzania komórek i
przekaźników systemu odpornościowego w celu zniszczenia ciał obcych, zwanych antygenami.
Dawniej lekarzy fascynowało pytanie: „jak wzmacniać organizm, aby był lepiej chroniony?”
Natomiast w dzisiejszych czasach niewiele osób wie, jak wspomagać system odpornościowy.
Opieka zdrowotna skupia się raczej na środkach przezwyciężania infekcji wtedy, kiedy już się
pojawią (antybiotyki, leki przeciwwirusowe czy przeciwinfekcyjne).
W czasach, gdy takie lekarstwa nie istniały, w zasadzie nie było wyboru – lepiej było zapobiegać
niż leczyć, ponieważ bano się, że nie będzie możliwości wyleczenia chorego.
Trzy warstwy Twojego pancerza ochronnego:
1. Flora bakteryjna jelit
Mnóstwo niebezpiecznych mikrobów może wniknąć do ludzkiego ciała przez jelita, które są
delikatne i porowate.
Aby temu zapobiec, jelita zasiedlone są bakteriami o działaniu ochronnym – jest to pierwsza
warstwa pancerza.
Nazywamy je „probiotykami”, gdyż mają one korzystny wpływ na zdrowie. Możesz je wspomagać,
spożywając błonnik.
Ogólnie mówiąc, współczesny tryb życia (stres, fast-foody, leki) szkodzi higienie układu
pokarmowego.
Polecam zacząć od
oczyszczenia jelit,
dorzucając do posiłków duże ilości następujących przypraw
i ziół:
czosnku,
cebuli,
imbiru,
pieprzu,
kurkumy,
cynamonu,
goździków i
mięty.
W tej grupie znajdziemy podstawowe przyprawy, które dawniej wykorzystywano w wielu
egzotycznych daniach. Ich popularność tłumaczy nie tylko doskonały smak, ale także właściwości
antyseptyczne, czyli pomagające zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych.
Istnieje wiele roślin, które można wykorzystać do sporządzania nalewek (alkoholowych) lub
herbatek, aby uzupełnić proces oczyszczania:
Nagietek,
wykorzystywany w kompresach, jest znany z tego, że przyspiesza gojenie ran.
Taki sam wpływ ma nagietek na śluzówkę przewodu pokarmowego – łagodzi stany zapalne
w jelitach i wrzody, które mogą występować na całej długości układu (od jamy ustnej, przez
żołądek i dwunastnicę, aż po odbytnicę).
Jeżówka
– wprowadza system odpornościowy w stan pogotowia. Jest skuteczna zwłaszcza
w przypadku stanów zapalnych górnych dróg oddechowych (gardła, zatok), ale poza tym
działa też na wszystkie inne rodzaje zapaleń.
Mahonia ostrolistna
– kora jej korzeni dobrze wpływa na układ trawienny. Zawiera ona
alkaloidy (berberynę, berbaminę, oksyakantynę) znane ze swojego działania
przeciwzapalnego i antybakteryjnego. Zalej 1 lub 2 łyżeczki wysuszonej, grubo pokrojonej
kory mahonii 30 ml wody o temperaturze 90°C i parz przez 10 minut. Wywar należy pić
przed dużymi, ciężkimi posiłkami.
Gorzknik kanadyjski
– łagodzi stany zapalne śluzówki i zatrzymuje zapalenia przewodu
pokarmowego. Stosuj od 500 mg do 1 g sproszkowanego, wysuszonego korzenia (w
kapsułkach) 3–4 razy dziennie.
Korzeń prawoślazu
– przynosi ulgę we wszystkich podrażnieniach, procesach zapalnych i
ich objawach. Dawniej istniał wspaniały zwyczaj dawania ząbkującym dzieciom kawałka
korzenia prawoślazu do żucia. Łagodzi on zapalenia dziąseł, a strawiony sok rośliny ułatwia
wypróżnianie.
Mącznica lekarska
– stanowi silny antyseptyczny środek moczopędny z uwagi na to, że jej
liście są bogate w arbutynę. Przy leczeniu mącznicą lekarską zaleca się picie dwóch litrów
wody dziennie
1
.
Wyciąg z
krwawnika pospolitego
– wykorzystuje się do zasklepiania drobnych ran.
Podczas I wojny światowej stanowił on jeden z elementów noszonej przez żołnierzy
apteczki pierwszej pomocy
2
.
2. Witaminy
Witamina A
reguluje wydzielanie i funkcjonowanie limfocytów T, które należą do kategorii
białych krwinek i służą do eliminacji zainfekowanych przez wirusy komórek, jak również
komórek rakowych. Europejskie organy ds. ochrony zdrowia, jakkolwiek konserwatywne i
ogólnie mało przychylne promowaniu naturalnych środków, zatwierdziły następujące
oświadczenie zdrowotne: „witamina A bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu
układu odpornościowego”
3
.
Witamina C
jest niezbędna dla komórek, które wychwytują i niszczą mikroby i dla
limfocytów T. Można ją znaleźć w kiwi, owocach aceroli, papryce i rzecz jasna w cytrusach
(pomarańczach, cytrynach, mandarynkach).
A na koniec królowa witamin –
witamina D3!
W 2009 roku dowiedziono, że ta witamina
pełni kluczową rolę w aktywowaniu mechanizmów odpornościowych i unikaniu kataru oraz
grypy. Zwiększa również aktywność makrofagów (białych krwinek, które „pożerają”
bakterie) i pomaga w wytwarzaniu przeciwbakteryjnych peptydów i przeciwzapalnych
cytokinów
4
.
Poza letnimi miesiącami możliwe jest jedynie jej przyjmowanie w postaci suplementu diety
– witaminy D3.
Nie należy zapominać o pierwiastkach śladowych:
cynk
i
selen
są także bardzo potrzebne
komórkom układu odpornościowego. Cynk występuje w nasionach dyni, a selen w
orzechach brazylijskich.
3. Sen i relaks
Sypiając i odpoczywając więcej, sprawiasz, że Twój system odpornościowy staje się skuteczniejszy.
Amerykańscy naukowcy wykazali, że czynniki środowiska społecznego (stres, niepokój, depresja)
wpływają na zachowanie niektórych genów w białych krwinkach, genów biorących udział w
aktywacji systemu immunologicznego oraz reakcjach pro- i przeciwzapalnych
5
.
Ponadto badania przeprowadzone na 153 dorosłych pokazują, że u osób, które śpią mniej niż
siedem godzin na noc, prawdopodobieństwo wystąpienia kataru jest trzykrotnie większe niż u tych,
którzy sypiają więcej niż osiem godzin
6
.
Broń przeciwpancerna
Nie wystarczy być opancerzonym, nawet jeśli pancerz ma wiele warstw. Trzeba również umieć
kontratakować.
Istnieją rośliny o działaniu antywirusowym:
Koci pazur
(peruwiańskie drzewo,
una de gato)
zawiera w wewnętrznej korze alkaloidy o
immunostymulujących właściwościach.
Traganek
pomaga zwalczać katar.
Czarny bez
zwycięża sezonowe, wirusowe infekcje dróg oddechowych (w tym również
grypowe) i zapalenie oskrzeli.
Melisa
w formie olejku jest coraz częściej używana jako środek przeciwbakteryjny i
antywirusowy
7
.
Liść oliwny
i
olejek z oregano
w formie wyciągów są skuteczne w leczeniu infekcji.
Należy jednak zachować ostrożność przy ich stosowaniu, gdyż mają one działanie silnie
podrażniające.
Wystrzegaj się autodestrukcji
Na koniec przypomnę, że należy unikać działań destrukcyjnych wobec własnego układu
odpornościowego, czyli spożywania pokarmów czy powtarzania zachowań, które są dla niego
szkodliwe.
W szczególności wystrzegaj się:
jedzenia dużych ilości cukru,
jedzenia nadmiernych ilości produktów zbożowych, mąki, a zwłaszcza mąki rafinowanej,
jedzenia produktów rozgotowanych, zbyt mocno przypieczonych i spalonych tłuszczów,
picia zbyt wielu wyrobów mlecznych, zwłaszcza na bazie surowego mleka,
spędzania zbyt wiele czasu w zamkniętych pomieszczeniach, w których jesteś narażony na
lotne substancje chemiczne, promieniowanie elektromagnetyczne i brak słońca,
jedzenia „pustych” kalorii: frytek, fast-foodów, ciastek…
jedzenia produktów masowej produkcji naszpikowanych konserwantami.
Naprawdę warto popracować nad wymienionymi wyżej aspektami – w rezultacie Twój układ
odpornościowy stanie się tak silny jak pancerz czołgu Leclerc!
Zdrowia życzę,
Jean-Marc Dupuis
Zgłoś jeśli naruszono regulamin