Składniki: (na naczynie do zapiekania o wym. 24x15)ciasto300 g mąki pszennej2 płaskie łyżki kakao2 żółtka1 łyżka olejuok. 150 ml ciepłej wody
masa serowa250 g twarogu mielonego250 g serka mascarpone1 tabliczka białej czekolady2 łyżki budyniu waniliowego (proszku)
sos czekoladowy1/2 budyniu czekoladowego z cukrem (proszku)250 ml mleka1 żółtkoSposób wykonania:CiastoMąkę i kakao przesiać na stolnicę. Dodać żołtka, wodę wymieszaną z olejem i zagnieść gładkie ciasto (powinno mieć idntyczną konsystencję jak ciasto na makaron). Tak przygotowane ciasto przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie podzielić na 5-6 części. Każdą częśc cieniutko rozwałkować.Masa serowaTwaróg i mascarpone wymieszać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i nieco wystudzić. Przestudzoną dodać do masy serowej i wymieszać, na koniec dodać proszek budyniowy. Całość ponownie wymieszać.Sos1/2 szklanki mleka zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy. Wlać na gotujące mleko i doprowadzić do wrzenia. Gotowy budyń odstawić na minutę. Następnie dodać żółtko i energicznie wymieszać.Formę do zapiekania wysmarować masłem. Na dno naczynia wylać kilka łyżek sosu czekoladowego. Ułożyć pierwszy płat ciasta. Poodcinać brzegi jeśli jest taka konieczność. Posmarować niewielką ilością sosu i przykryć częścią masy serowej. Ponownie położyć płat ciasta, niewielką ilość sosu, a następnie masy serowej. W ten sam sposób układać kolejene warstwy lasagne. Wierzch zapiekanki powinien stanowić sos czekoladowy.Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 190C ok 25 minut. Gotową lasgne wyjąć z piekarnika i nieco przestudzić. Podawać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym.
ewaela