Muffinki z serem, suszonymi pomidorami i ziołami.doc

(12 KB) Pobierz

Składniki

  • 300 g mąka
  • 200 ml mleko
  • 100 ml oliwa
  • 2 szt jajka
  • 1 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia
  • 40 g orzechy włoskie starte
  • 200 g ser białego mielony
  • 8 szt pomidory suszone z zalewy
  • 2 szt cebula
  • 2 łyżeczki peperoni z zalewy
  • 2 ząbki czosnek
  • 1/2 łyżeczki posiekany rozmaryn
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka tymianek
  • 3 łyżki oleju do duszenia

 

 

Przygotowanie

Cebulę posiekać, poddusić na oleju, dodać szczyptę soli. Pomidory posiekać. Do cebuli dodać pomidory, peperoni, posiekany rozmaryn i tymianek. Chwilę razem dusić a następnie ostudzić.

Wymieszać z serem. Dodać roztarty czosnek, sól i pieprz do smaku.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka ubić, dodać olej i mleko, wlać do mąki, wymieszać. Dodać masę serowo warzywną, wymieszać.

Nakładać do foremek na muffinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin