Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą z automatu i nie tylko.rtf

(4 KB) Pobierz

Chlebek naan z czosnkiem i kolendrą (z automatu i nie tylko)

Składniki:

·         100 ml letniej wody

·         4 łyżki jogurtu naturalnego

·         2 łyżeczki płynnego miodu

·         1 łyżka roztopionego masła

·         280 g mąki pszennej

·         1 drobno posiekany ząbek czosnku

·         1 łyżeczka zmielonej kolendry

·         1 łyżeczka soli

·         1 łyżeczka suszonych drożdży (instant)

·         olej słonecznikowy (do smarowania)


Przygotowanie:
W automacie do pieczenia chleba:

Do formy wlać wodę, dolać jogurt, miód i roztopione masło. Następnie dodajemy sól, czosnek, zmieloną kolendrę, mąkę, a na koniec drożdże (uważając, aby nie zetknęły się z solą). Wybrać program: Ciasto rosnące (nie ma cyklu pieczenia).

Gdy automat zakończy pracę, wyłączyć urządzenie i wyjąć formę. Piekarnik rozgrzać do temperatury 240 stopni i włożyć do niego 3 blachy do pieczenia, aby się nagrzały (ja ustawiłam na 220 stopni z termoobiegiem, nie wkładałam wszystkich placków na raz, tylko rozwałkowałam jeden - do piekarnika, drugi - do piekarnika, itd. Jak pierwszy z góry się upiekł, to na gorę przekładałam te z dołu. Z termoobiegiem piekłam ok. 8 minut każdy).

Lekko oprószyć mąką deskę i przełożyć ciasto z formy. Zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej

utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą) i piec ok. 5-7 minut, aż ciasto urośnie ("napuchnie"). Można oczywiście piec pojedynczo - najlepiej wychodzi na najwyższej półce w piekarniku, z zachowaniem odstępu od górnej grzałki ok. 10 cm (chlebek napuchnie).
Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.
Bez automatu:

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce. Dodać składniki płynne i wyrobić. Zagniecione ciasto odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 3 równe części. Z każdej utoczyć kule, dwie z nich przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Z trzeciego kawałka ciasta rozwałkować owalny placek o grubości ok. 8 mm. Przykryć folią spożywczą posmarowaną olejem. Tak samo rozwałkować pozostałe kawałki ciasta. Położyć placki na rozgrzanych blachach (można posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą) i piec ok. 5 minut (w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240 stopni), aż ciasto urośnie (napuchnie"). Posmarować roztopionym masłem i podawać ciepłe.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin