Wyrośnięta drożdżówka (z automatu do chleba!)
Składniki:
· 0,5 kg mąki pszennej (np.poznańskiej)
· 25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant
· 50 g masła
· 250 ml mleka
· 1/2 łyżeczki soli
· 2 jaja
· 1 łyżka słodziku w płynie (lub 2 łyżki cukru)
· dodatkowo można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę - ok. pół szklanki
Wykonanie:
W misce maszyny umieścić w tej kolejności składniki: mleko, słodzik, jajka, masło, mąkę, sól i drożdże. Następnie zamocować miskę w automacie. Włączyć program "chleb słodki" na wypiek o masie ok. 1-1,25 kg i średnim stopniu wypieczenia. Po ostatnim wyrastaniu można wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąc mieszadła, po czym ponownie włączyć automat do prądu.
Po upieczeniu wystudzić na kratce.
be.3