Wyrośnięta drożdżówka z automatu do chleba.rtf

(1 KB) Pobierz

Wyrośnięta drożdżówka (z automatu do chleba!)

 

Składniki:
 

·         0,5 kg mąki pszennej (np.poznańskiej)

·         25 g świeżych drożdży lub 7g drożdży instant

·         50 g masła

·         250 ml mleka

·         1/2 łyżeczki soli

·         2 jaja

·         1 łyżka słodziku w płynie (lub 2 łyżki cukru)

·         dodatkowo można dodać bakalie, np. orzechy, rodzynki, suszoną żurawinę - ok. pół szklanki

Wykonanie:


 

W misce maszyny umieścić w tej kolejności składniki: mleko, słodzik, jajka, masło, mąkę, sól i drożdże. Następnie zamocować miskę w automacie. Włączyć program "chleb słodki" na wypiek o masie ok. 1-1,25 kg i średnim stopniu wypieczenia. Po ostatnim wyrastaniu można wyłączyć maszynę z prądu i mokrymi dłońmi wyjąc mieszadła, po czym ponownie włączyć automat do prądu.

Po upieczeniu wystudzić na kratce.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin