Red Velvet Cake- przepis baza
Niewiele jest mimo wszystko potraw które w święta Bożego Narodzenia tak bardzo upiększają swoją czerwienią jak Czerwone welwetowe ciasto- Red velvet cake.To z pochodzenia amerykańskie ciasto/biszkopt jest jak sama nazwa mówi wręcz tak delikatne i wilgotne,że wręcz welwetowe.
Na zdjęciu: upieczone ciasto w małej prostokątnej blaszce 22x14 cm daje biszkopt o grubości 2 cm czyli na standardową dość grubą roladę lub kostki.Może być nieco większa blaszka z której uzyskamy trochę cieńsze ciasto/biszkopt które łatwiej będzie zwinąć.
To ciasto baza nadaje się idealnie na pieczenie muffinek.
SKŁADNIKI na torcik 3 warstwowy lub roladę 22x14 :
· 400 g maki typu 450 lub 500
· 270 g cukru
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
· 1 płaska łyżeczka soli
· 1 łyżka czerwonego barwnika
· 1 łyżeczka cacao
· 330 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ewent. 215 g masła)
· 225 ml maślanki
· 2 duże jaja (lub 3 mniejsze) w tmp. pokojowej
· 1 łyżeczka wódki lub ewent.octu naturalnego
· 1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub innego aromatu np. wody różanej
Barwniki jakich używam to świetnie barwiące i wydajne barwniki w proszku indyjskiej marki TRS. Polecam. Ilość barwnika jaką należy dodać aby uzyskać pożądany kolor zależy więc bardzo od jego marki.
Wykonanie:
1. Nagrzać piekarnik do tmp. 180*C
2. Przygotować na torcik:3 okrągłe formy o średnicy 21 cm i ok.3.5 do 4 cm wysokości lub na roladę: dużą prostokątną płaską blachę i wyłożyć je folią aluminiową nasmarowaną cienko olejem lub masłem lub jeszcze lepiej papierem do pieczenia.W kontakcie z papierem zewnętrzna powierzchnia ciasta zachowa swój czerwony kolor i nie zbrązowieje.
3. ciasto: do miski przesiać mąkę,sól i sodę.
4. W innej dużej misce (najlepiej mikserem) utrzeć masło z cukrem na jasną gładka masę.Masło nie może być z lodówki.Powinno być miękkie w pokojowej temperaturze.
5. Nie przerywając miksowania do masła dodać roztrzepane jajko.Zaczekać aż połączy się z masłem i dodać dopiero kolejne jajko.Miksować do czasu aż masa będzie dobrze połączona i gładka.
6. Do masła dodać teraz przesiane cacao,czerwony barwnik i aromat i zmiksować na gładko.
7. Na koniec dodać w 3 porcjach przesianą mąkę z sodą na przemian z 2 porcjami maślanki.To ważne aby zacząć od dodania mąki i zakończyć na dodaniu ostatniej części mąki.
8. Masę przełożyć po równo do okrągłych blaszek na torcik lub w całości na płaską dużą blaszkę na roladę.
9. Jeśli piekarnik jest wystarczająco duży umieścić okrągłe blaszki na jednym poziomie dokładnie po środku piekarnika lub piec je na 2 etapy.
10. Piec w 180*C przez 25-30 minut
11. Aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu ciasta od góry przykryć je luźno po włożeniu do pieczenia folią aluminiową,którą można szybkim ruchem po ok.15-20 minutach pieczenia.
12. Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.
Prezentowane ciasto upieczone jest w małej blaszce 22x14 cm o wysokości 3 cm.
Składniki na prosty biały krem do przełożenia i obsmarowania:
· 450 g serka śmietankowego typu Philadelphia
· 225 g miękkiego masła
· 400-500 g lub więcej cukru najlepiej (według upodobania)
Utrzeć masło z cukrem na gładka masę a następnie dodać serek i ucierać do uzyskania jednolitego gładkiego kremu
http://samiraka.blox.pl/2014/12/Red-Velvet-Cake-przepis-baza.html
mloda889