Red Velvet Cake- przepis baza.docx

(509 KB) Pobierz

Red Velvet Cake- przepis baza

Niewiele jest mimo wszystko potraw które w święta Bożego Narodzenia tak bardzo upiększają swoją czerwienią jak Czerwone welwetowe ciasto- Red velvet cake.To z pochodzenia amerykańskie ciasto/biszkopt jest jak sama nazwa mówi wręcz tak delikatne i wilgotne,że wręcz welwetowe.

Na zdjęciu: upieczone ciasto w małej prostokątnej blaszce 22x14 cm daje biszkopt o grubości 2 cm czyli na standardową dość grubą roladę lub kostki.Może być nieco większa blaszka z której uzyskamy trochę cieńsze ciasto/biszkopt które łatwiej będzie zwinąć.

To ciasto baza nadaje się idealnie na pieczenie muffinek.

SKŁADNIKI na torcik 3 warstwowy lub roladę 22x14 :

·         400 g maki typu 450 lub 500

·         270 g cukru

·         1 łyżeczka sody oczyszczonej

·         1 płaska łyżeczka soli

·         1 łyżka czerwonego barwnika

·         1 łyżeczka cacao

·         330 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (ewent. 215 g masła)

·         225 ml maślanki

·         2 duże jaja (lub 3 mniejsze) w tmp. pokojowej

·         1 łyżeczka wódki lub ewent.octu naturalnego

·         1 łyżeczka ekstraktu wanilii lub innego aromatu np. wody różanej

Barwniki jakich używam to świetnie barwiące i wydajne barwniki w proszku indyjskiej marki TRS. Polecam. Ilość barwnika jaką należy dodać aby uzyskać pożądany kolor zależy więc bardzo od jego marki.

Wykonanie:

1.      Nagrzać piekarnik do tmp. 180*C

2.      Przygotować na torcik:3 okrągłe formy o średnicy 21 cm i ok.3.5 do 4 cm wysokości lub na roladę: dużą prostokątną  płaską blachę i wyłożyć je folią aluminiową nasmarowaną cienko olejem lub masłem lub jeszcze lepiej papierem do pieczenia.W kontakcie z papierem zewnętrzna powierzchnia ciasta zachowa swój czerwony kolor i nie zbrązowieje.

3.      ciasto: do miski przesiać mąkę,sól i sodę.

4.      W innej dużej misce (najlepiej mikserem) utrzeć masło z cukrem na jasną gładka masę.Masło nie może być z lodówki.Powinno być miękkie w pokojowej temperaturze.

5.      Nie przerywając miksowania do masła dodać roztrzepane jajko.Zaczekać aż połączy się z masłem i dodać dopiero kolejne jajko.Miksować do czasu aż masa będzie dobrze połączona i gładka.

6.      Do masła dodać teraz przesiane cacao,czerwony barwnik i aromat i zmiksować na gładko.

7.      Na koniec dodać w 3 porcjach przesianą mąkę z sodą na przemian z 2 porcjami maślanki.To ważne aby zacząć od dodania mąki i zakończyć na dodaniu ostatniej części mąki.

8.      Masę przełożyć po równo do okrągłych blaszek na torcik lub w całości na płaską dużą blaszkę na roladę.

9.      Jeśli piekarnik jest wystarczająco duży umieścić okrągłe blaszki na jednym poziomie dokładnie po środku piekarnika lub piec je na 2 etapy.

10.  Piec w 180*C przez 25-30 minut

11.  Aby zapobiec nadmiernemu brązowieniu ciasta od góry przykryć je luźno po włożeniu do pieczenia folią aluminiową,którą można szybkim ruchem po ok.15-20 minutach pieczenia.

12.  Po wyjęciu z piekarnika wystudzić w formie.

Prezentowane ciasto upieczone jest w małej blaszce 22x14 cm o wysokości 3 cm.

Składniki na prosty biały krem do przełożenia i obsmarowania:

·         450 g serka  śmietankowego typu Philadelphia

·         225 g miękkiego masła

·         400-500 g lub więcej cukru najlepiej (według upodobania)

Utrzeć masło z cukrem na gładka masę a następnie dodać serek i ucierać do uzyskania jednolitego gładkiego kremu


Czerwony welwetowy sernik Wigilijny-Red velvet cheesecake

http://samiraka.blox.pl/resource/czerw_surowe_2.jpg

Czerwone welwetowe ciasto-Red velvet cake

http://samiraka.blox.pl/2014/12/Red-Velvet-Cake-przepis-baza.html

Zgłoś jeśli naruszono regulamin