Makaroniki z orzechami laskowymi
· 3 białka
· 150 g cukru
· 1 łyżeczka cukru waniliowego
· 2 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego do smaku)
· 150 g zmielonych orzechów laskowych
· 25 g mąki pszennej
1. Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.
3. Orzechy wymieszać z mąką i olejkiem migdałowym. Dodać do białek i wymieszać całość łyżką.
4. Nakładać po dwie łyżki ciasta na ciasteczko na przygotowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Studzić na blasze.
Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.
Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"
http://allrecipes.pl/przepis/4020/makaroniki-z-orzechami-laskowymi.aspx
mloda889