Makaroniki z orzechami laskowymi.docx

(32 KB) Pobierz

Makaroniki z orzechami laskowymi

Składniki


ilość porcji: 40

·         3 białka

·         150 g cukru

·         1 łyżeczka cukru waniliowego

·         2 krople gorzkiego olejku migdałowego (lub aromatu migdałowego do smaku)

·         150 g zmielonych orzechów laskowych

·         25 g mąki pszennej

Sposób przygotowania
 

Przygotowanie: 10min.    Gotowanie: 35min.    Gotowe w: 45min.

1.      Rozgrzać piekarnik do 160 C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

2.      Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy.

3.      Orzechy wymieszać z mąką i olejkiem migdałowym. Dodać do białek i wymieszać całość łyżką.

4.      Nakładać po dwie łyżki ciasta na ciasteczko na przygotowaną blachę. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut. Studzić na blasze.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Domowy cukier waniliowy?

Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"


Zdjęcie do przepisu: Makaroniki z orzechami laskowymi

http://allrecipes.pl/przepis/4020/makaroniki-z-orzechami-laskowymi.aspx

Zgłoś jeśli naruszono regulamin