Proste ciastka.docx

(313 KB) Pobierz

Proste ciastka

·         200g zimnej margaryny Kasi

·         250g mąki pszennej + dodatkowa do posypania

·         5g proszku do pieczenia

·         100g drobnego cukru

·         2 duże żółtka

1. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Nasmarować blachy tłuszczem i/lub wyłożyć je papierem do pieczenia.

2. Pokroić margarynę Kasię na małe kawałki.

3. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodać cukier, szczyptę soli, żółtka i margarynę Kasię i wymieszać drewnianą łyżką, ręcznym mikserem lub szybko zimnymi dłońmi na sztywne ciasto (nie mieszać zbyt długo!).

4. Owinąć ciasto w folię spożywczą i pozostawić przez 30 minut do schłodzenia w lodówce.

5. Posypać powierzchnię roboczą niewielką ilością mąki i rozwałkować ciasto na placek o grubości ok. 5 mm. Wyciąć kształty wykrojnikami i układać je na blasze do pieczenia. Ewentualnie można formować z ciasta kulki i spłaszczać je lekko na blasze, aby uzyskać zwykłe okrągłe ciastka.

6. Piec w piekarniku przez 15-20 minut, aż będą lekko brązowe. Pozostawić ciastka do schłodzenia na blasze.

7. Na koniec posypać cukrem (opcjonalnie)

Porada - Ciastka te doskonale smakują same, ale dla odmiany można dodać kawałki czekolady lub bakalie.

https://www.mojeciasto.pl/przepisy/proste-ciastka-11982.html#.VImK4sm4vL0

Zgłoś jeśli naruszono regulamin