Recepty Ruskiego kwasu.pdf
(
175 KB
)
Pobierz
Recepty Ruskiego kwasu. Z owsa i nie tylko…
Kwas – tradycyjny ruski napój. Doskonale gasi pragnienie. Kwas z owsa
używany jest na bezsenność, zmęczenie, spadek apetytu i osłabienie. Oczyszcza
organizm z toksyn, wzmacnia system odpornościowy. Ma przyjemny smak i jest
łatwy w przygotowaniu.
Kwas z owsa
Na 3 litrowy słój: przemyty jednolity owies (objętość – trzecia część słoja) zalewamy wodą,
dodajemy dwie łyżki stołowe cukru lub miodu, nakrywamy serwetką, gazą, ściereczką lub
płótnem lnianym. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Można dodać kilka rodzynków.
Z pierwszej „zalewki” będzie ciemnawy napój. Zlać ciecz przez sito. Przemyć owies.
Przemyty owies włożyć z powrotem do słoja, dosypać cukru do smaku. Zalać wodą i
pozostawić na kilka dni. Jeżeli jest bardzo ciepło to na dworze, wtedy kwas będzie gotowy w
ciągu doby. Zlewamy tylko kwas. Owies można wykorzystywać przez dwa miesiące, za
każdym razem dodając cukier.
Z czasem się rozjaśni. Z jednej porcji owsa można robić kwas przez 3 miesiące. Kwas
owsiany korzystnie wpływa na mikroflorę jelit i poprawia metabolizm. Wzmacnia również
szkliwo zębów, działa odchudzająco.
Wideo-przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=J_2Bgjbcpo4
(anyfiles)
(dailymotion)
Kwas chlebowy
Do trzy-litrowego słoja wlać na palec zakwasu żytniego (przeznaczonego do chleba bez-
drożdżowego), 5 łyżek cukru – wlać litr wody źródlanej (czystej z filtra). W rondlu
zagotować zioła, ostudzić i zlać do słoja. Następnie 2-3 łyżki cukru karmelizować na patelni
(do uzyskania bardzo ciemnego koloru) zmieszać z wodą – i dodać do słoja dla koloru. Na
koniec dodać silnie podpieczone żytnie kromki, i 1 łyżkę soku cytrynowego – i gotowe!
Zawiązać słój przepuszczającą powietrze tkaniną (np.gaza) i postawić na słońce. Po 24
godzinach przecedzić i smaczny kwas chlebowy gotowy.
https://www.youtube.com/watch?v=uTLcr4Mzoz8
(anyfiles)
(dailymotion)
Kwas żytni biały
Wiejski żytni biały kwas przygotowujemy następująco: mieszamy świeżą żytnią mąkę z wodą
do gęstości śmietany. Powinno wyjść pół litra. Wsypujemy 2 łyżki stołowe cukru (miód jest
lepszy). I to wszystko. Bez żadnych drożdży, ponieważ wszystko czego potrzebujemy jest
obecne w mące. Można dla szybszej fermentacji dodać parę rodzynków (jasnych), ale potem
kiedy wszystko będzie gotowe trzeba je wyjąć. Właściwie, to przygotowujemy zakwas – jak
na chleb. Jeżeli mamy już zakwas – to dodajemy go do kwasu. Wtedy kwas będzie nie
młody, ale dojrzały.
Kwas buraczany
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w talary-talarki. Wypełniamy nimi połowę 3
litrowego słoja. Pozostałą część wypełniamy ochłodzoną gotowaną wodą. Po zamknięciu
pokrywy umieszczamy słoik w ciepłym miejscu.
Po czterech dniach proces fermentacji się zakończy, i wtedy śmiało możemy rozkoszować się
tym cudownym i pożytecznym napojem. Gotowy kwas przecedzamy i umieszczamy w
lodówce.
Kwas buraczany – przepis 2
Buraki zetrzeć na grubej tarce. Wypełniamy słoik (3-litrowy) do połowy i zalewamy gorącą
gotowaną wodą. Zakręcony słój zostawiamy w pokoju na trzy dni. Następnie przecedzamy do
innych naczyń. Dajmy przecedzonemu kwasowi jeszcze 10 godzin na odstanie i następnie
powoli nie mieszając rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie je zakręcając.
Kwas buraczany z chlebem żytnim – przepis 3
Przygotowanie buraków jest identyczne jak w pierwszym przepisie. Tylko dodajemy 3 skórki
żytniego chleba, trzy łyżki cukru. Po trzech dniach napój gotowy.
Wideo-przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=xO5xN5ZiZc8
(anyfiles)
(dailymotion)
Niezwykły domowy kwas na jaskółczym ziele Bolotowa
Kwas na jaskółczym ziele Bolotowa i jego recepta (kwas Bolotowa) uzyskany z fermentacji
roślin, serwatki mlecznej z dodaniem cukru.
https://www.youtube.com/watch?v=JE2L957Mhu0
(anyfiles)
(dailymotion)
Przepisy od subskrybentów naszej grupy
Bardzo szybki i smaczny kwas z malin: zebrane maliny wyciskamy do miski, przykrywamy
szczelnie – po kilku dniach gotowy zakwas rozcieńczamy wodą, odstawiamy do
wyklarowania i wtedy można pić (w celu przyśpieszenia procesu odstawiamy na słońce w
szklanym przezroczystym słoju lub butelce).
Wszelkie jagody w dowolnej kombinacji również można dodawać do smaku.
A w ogóle dla z rzodkwi, kapuścianego, buraczanego i chlebowego kwasu prócz wody
źródlanej lub roztopionej (z zamrażalnika albo śniegu, lodu) i odpowiedniego owsa (lub żyta
albo pszenicy), startej rzodkwi lub buraka albo szatkowanej kapusty i pociętych jabłek
niczego nie potrzeba!
W ogóle kwas można ze wszystkiego kwasić, po prostu różne kwasy w zależności od
amatora.
źródło
Plik z chomika:
treborok
Inne pliki z tego folderu:
Recepty Ruskiego kwasu.docx
(34 KB)
Recepty Ruskiego kwasu.pdf
(175 KB)
Kwas owsiany PL.avi
(27783 KB)
Kwas chlebowy PL.avi
(85063 KB)
Kwas buraczany, łatwy, smaczny, zdrowy, domowy przepis PL HD.avi
(55998 KB)
Inne foldery tego chomika:
Anatol Klosow
Gry Bogów
Legendy o białych ludziach
Lewaszow
Rodowe posiadłości
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin