Recepty Ruskiego kwasu.pdf

(175 KB) Pobierz
Recepty Ruskiego kwasu. Z owsa i nie tylko…
Kwas – tradycyjny ruski napój. Doskonale gasi pragnienie. Kwas z owsa
używany jest na bezsenność, zmęczenie, spadek apetytu i osłabienie. Oczyszcza
organizm z toksyn, wzmacnia system odpornościowy. Ma przyjemny smak i jest
łatwy w przygotowaniu.
Kwas z owsa
Na 3 litrowy słój: przemyty jednolity owies (objętość – trzecia część słoja) zalewamy wodą,
dodajemy dwie łyżki stołowe cukru lub miodu, nakrywamy serwetką, gazą, ściereczką lub
płótnem lnianym. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 dni. Można dodać kilka rodzynków.
Z pierwszej „zalewki” będzie ciemnawy napój. Zlać ciecz przez sito. Przemyć owies.
Przemyty owies włożyć z powrotem do słoja, dosypać cukru do smaku. Zalać wodą i
pozostawić na kilka dni. Jeżeli jest bardzo ciepło to na dworze, wtedy kwas będzie gotowy w
ciągu doby. Zlewamy tylko kwas. Owies można wykorzystywać przez dwa miesiące, za
każdym razem dodając cukier.
Z czasem się rozjaśni. Z jednej porcji owsa można robić kwas przez 3 miesiące. Kwas
owsiany korzystnie wpływa na mikroflorę jelit i poprawia metabolizm. Wzmacnia również
szkliwo zębów, działa odchudzająco.
Wideo-przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=J_2Bgjbcpo4
(anyfiles)
(dailymotion)
Kwas chlebowy
Do trzy-litrowego słoja wlać na palec zakwasu żytniego (przeznaczonego do chleba bez-
drożdżowego), 5 łyżek cukru – wlać litr wody źródlanej (czystej z filtra). W rondlu
zagotować zioła, ostudzić i zlać do słoja. Następnie 2-3 łyżki cukru karmelizować na patelni
(do uzyskania bardzo ciemnego koloru) zmieszać z wodą – i dodać do słoja dla koloru. Na
koniec dodać silnie podpieczone żytnie kromki, i 1 łyżkę soku cytrynowego – i gotowe!
Zawiązać słój przepuszczającą powietrze tkaniną (np.gaza) i postawić na słońce. Po 24
godzinach przecedzić i smaczny kwas chlebowy gotowy.
https://www.youtube.com/watch?v=uTLcr4Mzoz8
(anyfiles)
(dailymotion)
Kwas żytni biały
Wiejski żytni biały kwas przygotowujemy następująco: mieszamy świeżą żytnią mąkę z wodą
do gęstości śmietany. Powinno wyjść pół litra. Wsypujemy 2 łyżki stołowe cukru (miód jest
lepszy). I to wszystko. Bez żadnych drożdży, ponieważ wszystko czego potrzebujemy jest
obecne w mące. Można dla szybszej fermentacji dodać parę rodzynków (jasnych), ale potem
kiedy wszystko będzie gotowe trzeba je wyjąć. Właściwie, to przygotowujemy zakwas – jak
na chleb. Jeżeli mamy już zakwas – to dodajemy go do kwasu. Wtedy kwas będzie nie
młody, ale dojrzały.
Kwas buraczany
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i tniemy w talary-talarki. Wypełniamy nimi połowę 3
litrowego słoja. Pozostałą część wypełniamy ochłodzoną gotowaną wodą. Po zamknięciu
pokrywy umieszczamy słoik w ciepłym miejscu.
Po czterech dniach proces fermentacji się zakończy, i wtedy śmiało możemy rozkoszować się
tym cudownym i pożytecznym napojem. Gotowy kwas przecedzamy i umieszczamy w
lodówce.
Kwas buraczany – przepis 2
Buraki zetrzeć na grubej tarce. Wypełniamy słoik (3-litrowy) do połowy i zalewamy gorącą
gotowaną wodą. Zakręcony słój zostawiamy w pokoju na trzy dni. Następnie przecedzamy do
innych naczyń. Dajmy przecedzonemu kwasowi jeszcze 10 godzin na odstanie i następnie
powoli nie mieszając rozlewamy do szklanych butelek, szczelnie je zakręcając.
Kwas buraczany z chlebem żytnim – przepis 3
Przygotowanie buraków jest identyczne jak w pierwszym przepisie. Tylko dodajemy 3 skórki
żytniego chleba, trzy łyżki cukru. Po trzech dniach napój gotowy.
Wideo-przepis:
https://www.youtube.com/watch?v=xO5xN5ZiZc8
(anyfiles)
(dailymotion)
Niezwykły domowy kwas na jaskółczym ziele Bolotowa
Kwas na jaskółczym ziele Bolotowa i jego recepta (kwas Bolotowa) uzyskany z fermentacji
roślin, serwatki mlecznej z dodaniem cukru.
https://www.youtube.com/watch?v=JE2L957Mhu0
(anyfiles)
(dailymotion)
Przepisy od subskrybentów naszej grupy
Bardzo szybki i smaczny kwas z malin: zebrane maliny wyciskamy do miski, przykrywamy
szczelnie – po kilku dniach gotowy zakwas rozcieńczamy wodą, odstawiamy do
wyklarowania i wtedy można pić (w celu przyśpieszenia procesu odstawiamy na słońce w
szklanym przezroczystym słoju lub butelce).
Wszelkie jagody w dowolnej kombinacji również można dodawać do smaku.
A w ogóle dla z rzodkwi, kapuścianego, buraczanego i chlebowego kwasu prócz wody
źródlanej lub roztopionej (z zamrażalnika albo śniegu, lodu) i odpowiedniego owsa (lub żyta
albo pszenicy), startej rzodkwi lub buraka albo szatkowanej kapusty i pociętych jabłek
niczego nie potrzeba!
W ogóle kwas można ze wszystkiego kwasić, po prostu różne kwasy w zależności od
amatora.
źródło
Zgłoś jeśli naruszono regulamin