Składniki:- 1 i 1/2 kostki margaryny lub masła (375 g) – może być pół na pół- 6 jaj- 1 i 1/4 szkl. cukru- 1 op. cukru z wanilią- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej- 1 szkl. mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 torebki budyniu waniliowego (po 40 g)- 8 dużych jabłek
Składniki ciasta ogrzać do temperatury pokojowej.
Wstępnie przygotować jabłka: umyć, obrać i wydrążyć gniazda nasienne.
Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu (NIE wynosić w chłodne miejsce).
Miękki tłuszcz utrzeć z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodawać mąki z proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Blaszkę do pieczenia (u mnie 23×33 cm, ale radzę użyć trochę większej, np. 24×36 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Około 1/3 ciasta wylać do blaszki, ułożyć na nim połowę pokrojonych w plastry jabłek. Zalać tę warstwę wciąż gorącym budyniem i ułożyć drugą część jabłek. Na całość wylać resztę ciasta i równo rozprowadzić. Piec 50-60 minut w temp. 180-190 st.C. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
danaprus