Zapiekane bułeczki z pieczarkami i jajeczkiem
Składniki
8 bułek kajzerek
0,5 kg pieczarek umytych i pokrojonych drobno
1 duża cebula pokrojona w kostkę
trochę posiekanego koperku
1 łyżka śmietany 36%
pieprz kolorowy
Vegeta Natur lub sól
6 łyżek startego sera żółtego
6 jajek surowych
DODATKOWO:
po 1 plasterku ogórka i rzodkiewki
masło do smarowania bułek
Etapy przygotowania
Cebule zeszklić na odrobinie oleju. dodać pieczarki i przesmażyć.
Zmniejszyć ogień i poddusić ok 10 minut bez pokrywy aby nadmiar płynu odparował.
Na koniec doprawić Vegetą lub solą i pieprzem.
Zestawić z ognia i dodać śmietanę oraz koper, można pominąć.
Z bułek odkroić czapeczki i wydrążyć środki
Wnętrza bułek cieniutko posmarować masełkiem, do połowy napełnić pieczarkami. Wbić po 1 jajku. Wierzch posypać startym serem żółtym
Wstawić do nagrzanego piekarnika /200st./ i zapiec do momentu zrumienienia się sera, ok 10 minut.
Po wyjęciu na każdej zapiekance ułożyć plasterek ogórka i rzodkiewki.
W ten sam sposób można faszerować pomidory ale mnie bardziej smakują w bułce:)
Filety drobiowe z marchewką i Mascarpone
2 podwójne piersi z kurczaka
Vegeta i kolorowy pieprz
2 duże cebule
Szczypta cukru
4 większe marchewki
¼ szklanki białego wina półsłodkiego
2-3 łyżki Mascarpone
Po łyżce majonezu na każdy kotlet, 4 łyżki
1 torebka ryżu+ 1 łyżka masła
Piersi z kurczaka podzielić na pojedyńcze filety . Przyprawić solą lub Vegetą Natur i pieprzem. Schłodzić.
Cebule posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju dodając w trakcie smażenia szczyptę cukru i Vegety.
Dodać marchewki starte na grubych oczkach.
Przesmażyć chwilę, wlać wino, wymieszać, odparować alkohol, dodać Mascarpone, trochę pieprzu i Vegety. Poddusić razem.
Filety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.
Na filety położyć marchew z cebulą. Na wierzch położyć po łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzić.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st i zapiec ok. 35 minut. Ja rozgrzewam piekarnik na 2 grzałki, a gdy wstawiam potrawę wyłączam już górną grzałkę.
W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem masła, osączyć, przełożyć do rondla, dodać pozostałą marchewkę z cebulą, wlać odrobinę wina i doprawić solą do smaku. Podać ją razem z filetem.
Fileciki drobiowe pod pyszną kołderką
2 pojedyńcze filety z kurczaka
2 srednie jabłka
3 łyżki majonezu
3 łyżeczki stołowej musztardy
Sól
Ok. 125 gram sera żółtego startego np. Gouda
Blachę wysłać folią aluminiową.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.
Majonez wymieszać z musztardą.
Filety przekroić wzdłuż na pół.
Każdy filet posolić z obu stron, panierować dokładnie w majonezie z musztardą
I układać na blasze.
Na filety zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 25 minut.
Następnie na filety zetrzeć ser i znów zapiec do lekkiego zrumienienia sera, ok. 25 minut Podać z surówką z pekinki i pora.
Schab po kowalsku
1 kg schabu
Szczypta cukru i Vegety
Sól, pieprz
0,5 szklanki majonezu
0,5 szklanki keczupu
Ser żółty około 150 gr
3 jajka + 2 łyżki smietany
Bułka z sezamem
Schab-pokroić na porcje, rozbić i przyprawić solą lub Vegetą i pieprzem.
Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
3 jajka roztrzepać ze smietaną w jednej misce
a w drugiej połączyć bułkę z sezamem.
2 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z masłem, dodając po szczypcie cukru i Vegety.
0,5 szklanki majonezu i 0,5 szklanki keczupu pikantnego wymieszać razem.
Zetrzeć na grubych oczkach ser żółty Gouda.
Kotlety schabowe panierować w bułce, jajku i bułce z sezamem.
Usmażyć na rumiano. Osączyć.
Ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową, na każdej porcji ułożyć po porcji cebuli.
Posypać obficie serem żółtym i nałożyć po łyżce keczupu z majonezem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st i zapiec do stopienia sera.
Podać z sałatą w smietanie i ziemniakiem z wody oprószonym koperkiem.
Filet drobiowy faszerowany grzybami i Mozzarellą
30 dag pieczarek
1 srednia cebula
Pół cytryny
1 łyżka natki pietruszki
1-2 łyżki startej Mozzarelli lub Camembert pokrojony w kosteczkę
3 łyżki wina białego
1 łyżka słodkiej śmietanki+ 1 łyżka do sosu
Pieprz kolorowy
Szczypta cukru i Vegety Natur
1 łyżka masła
1 łyżka oleju + olej do smażenia filetów
Mąka do panierki i do sosu
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę.
Na patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić grzyby z cebulką, podsmażyć, wlać 2 łyżki wina, dodać szczyptę soli, cukru i Vegety. Poddusić bez przykrycia.
Pod koniec dodać natkę pietruszki, smietanę i doprawić solą i pieprzem.
Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie filety naciąć ostrym nożem i zrobić w nich kieszeń, bardzo ostrożnie aby nie podziurawić mięsa.
Wierzch skropić winem i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 minut.
Następnie filety wypełnić farszem, otwór spiąć wykałaczką.
Tak przygotowane filety panierować w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju.
Pozostały farsz pieczarkowy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich zrumienione filety i wlać 1 szklankę bulionu grzybowego.
Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20minut.
Sos z pieczenia przelać do rondla, zagęścić 2 łyżeczkami mąki pszennej rozprowadzonej z 1 łyżką smietany słodkiej i poddusić aby mąka straciła smak surowizny. Filety podać z makaronem lub ziemniakami i sosem grzybowym. Posypać natką pietruszki
Zupa Marchewkowa
7 większych marchewek
3 ziemniaki
por (biała część)
2 pietruszki
woda
kostki rosołowe (2 sztuki)
sól
pieprz,
liść laurowy
ziele angielskie
słodka papryka w proszku
chili w proszku
W garnku na odorbinie oleju podsmazamu cienko pokrojone plasterki pora. Dorzucamy startą pietruszkę (na dużych oczkach) i pokrojoną w słupi marchewkę, Zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Po 15 minutach, jak marchewka trochę zmięknie, wyjmujemy ją i kroimy na drobniejsze kawałki, W między czasie dodajemy starte ziemniaki również na dużych oczkach. Po 10 minutach dorzucamy marchew i gotujemy do miękkości ziemniaków. Całość można przyozdobić zieloną pietruszką i podać ze świerzym pieczywem :)
Krokiety z kurczakiem i wigilijną kapustą
CIASTO: na 13 naleśników:
3 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżki oleju
Około 2 i ¼ szklanki płynu, mleko z wodą gazowaną lub zamiast mleka piwo
Szczypta soli, oregano i bazylii suszonej
FARSZ:
400 gram kapusty wigilijnej z grzybami, u mnie mrożona
3 pojedyńcze filety z kurczaka
PANIERKA:
2 jajka roztrzepane z ¼ szklanki mleka
Bułka tarta
Filety przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć. Następnie pokroić je tak, aby było 13 podłużnych filecików
Kapustę wigilijną podgrzać i gdy trzeba osączyć na sitku.
Składniki na ciasto zmiksować i usmażyć naleśniki.
Na każdy naleśnik nakładać po łyżce kapusty wigilijnej a na niej filecik drobiowy. Składać w kopertę, panierować w jajku z mlekiem i bułce.
Usmażyć na rumiano. Podać z czerwonym barszczem.
Fasolka z pieczarkami w sosie pomidorowym
250 g suchej fasoli piękny Jaś lub podobna mniejsza
łyżeczka kminku
2 liście laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżeczki suszonego majeranku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 marchewka,kawałek pora
rosołek warzywny " organic"
duża cebula
2 ząbki czosnku
pieczarki dowolna ilość
2 ogórki konserwowe u mnie o smaku curry
olej kokosowy lub oliwa
pomidory pokrojone w sosie pomidorowym
sos sojowy
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
szczypta cukru
pieprz
natka pietruszki
1. Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić.
2. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj kminek ,ziele angielskie,liście laurowe.
3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki.
4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrywką.
5. Fasolę odcedź.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni. Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. Do garnka wlej wodę najlepiej źródlaną dodaj rosołek zagotuj wsyp ugotowaną fasolę,cebulę z czosnkiem,podsmażone pieczarki z sosem sojowym ,startą na tarce marchew,pokrojonego w krążki pora,pokrojone w paseczki ogórki oraz przyprawy:sól do smaku, ,tymianek i majeranek suszony,ostrą paprykę. Duś około 15 min następnie dolej pomidory w sosie pomidorowym i dalej gotuj 15 min.Na koniec dodaj pieprz ,cukier jeśli sos jest za kwaśny oraz świeżą natkę pietruszki.
Placek z nóżek kurczaka z warzywami i serem
średnie nożki z kurczaka - 4 sztuki (tyle nóżek, by samego mięsa było po oddzieleniu kości 25 dkg)
marchewka 1 sztuka
ser feta - kilka małych kostek (ok. 1/3 opakowania tradycyjnej fety)
brokuł - 1/3 sztuki
jajko 1 sztuka
przyprawa do kurczaka 1,5 łyżki
sól i pieprz do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Ser feta kroimy na mniejsze części.
Marchewkę kroimy w słupki i gotujemy. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy - najlepiej na parze.
Z nóżek ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy przyprawę do kurczaka, jajko, sól i pieprz do smaku.
Wyrabiamy ręcznie masę. Dodajemy kilka słupków marchewkowych (resztę zostawiamy na wierzch placka) i mieszamy ponownie.
Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego i wykładamy masę mięsną - dokładnie ją rozkładamy, aby powstał placek.
Po usmażeniu spodu, przewracamy placek na drugą stronę i dalej smażymy.
Smażąc, wykładamy na placek resztę marchewki, brokuł i ser feta. Warzywa i ser nabiorą temperatury, a ser lekko zmięknie. Po usmażeniu przekładamy na talerz i kroimy. Możemy jeść jak pizzę.
Placek można posypać dodatkowo ulubioną przyprawą. Można polać ketchupem itp.
Sałatka & surówka - 2 w 1 - kapusta młoda zwykła i pekińska
kapusta pekińska - 1/2 głowki
kapusta młoda zwykła - 1/2 głowki
marchewka większa - 1 sztuka
por - 1/2 sztuki
papryka czerwona - 1/2 sztuki
papryka żółta - 1/2 sztuki
sałata zielona
natka pietruszki - 1/2 pęczka
koperek - 1 gałązka
ulubione zioła - 1 łyzka
oliwa z oliwek - 2 łyzki
miód - 1 łyzeczka
sok z cytryny 1 łyżka
1.Młodą kapustę zwykłą szatkujemy.
2.Zalewamy młoda kapustę zwykłą wrzątkiem, by pozbyć sie "goryczy".
3.Po minucie odlewamy wodę z młodej zwykłej kapusty- odcedzamy.
4.Kapustę młodą pekińską szatkujemy - drobno kroimy.
5.Porę kroimy i solimy, by zmiękła.
6.Marchewkę ścieramy na tarce. Papryki kroimy w kostkę. Natkę i koperek siekamy.
7.Wszystko razem mieszamy (kapusty, marchewkę, papryki, porę, natkę, koperek). Dodajemy sos zrobiony z oliwy z oliwek, miodu,ulubionych ziół, soku z cytryny soli i pieprzu.
Faszerowane szpinakiem pomidory
świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów
Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - 1 opakowanie
olej do smażenia - 2 łyżki
śmietana 18% - 100 mililitrów
cebula - 0.5 sztuki
ser żółty - 100 sztuk
pomidory - 6 sztuk
1.Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz.
2.W garnku podsmaż cebule i dodaj szpinak. Całość zalej rozmieszanym w śmietanie sosem Knorr i zagotuj.
3.Pomidorki przekrój na pół i wydrąż miąższ. Napełnij je szpinakiem. Posyp po wierzchu tartym serem i zapiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 10 minut.
Rada: Tak przygotowane pomidorki to idealna przekąską lub dodatek warzywny do drugiego dania. Pomidorki smakują najlepiej, jeśli zapieczesz je z parmezanem.
Kremowa zupa szpinakowa
szpinak świeży - 1 opakowanie
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki
cebula - 1 sztuka
śmietana kremówka - 100 mililitrów
gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka
pieprz mielony - 1 szczypta
margaryna - 2 łyżki
grzanki do podania
1Na patelni rozgrzej margarynę i smaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż będzie miękka.
2W 500 mililitrach wory rozpuść kostki Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr i dodaj do cebuli na patelnie, po czym doprowadź do wrzenia.
3Umyj szpinak i dodaj do wrzącego rosołu, gotuj przez kolejną minutę.
4Zdejmij patelnie z ognia i daj ostygnąć, po czym przełóż do malaksera szpinak wraz z rosołem, w którym on się gotował, po czym zmiksuj.
5Przed podaniem do zupy dodaj śmietanę kremówkę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Podawaj z chrupiącymi grzankami.
...
wioletawitt