przepisy.rtf

(69 KB) Pobierz

Zapiekane bułeczki z pieczarkami i jajeczkiem

Składniki

8 bułek kajzerek

0,5 kg pieczarek umytych i pokrojonych drobno

1 duża cebula pokrojona w kostkę

trochę posiekanego koperku

1 łyżka śmietany 36%

pieprz kolorowy

Vegeta Natur lub sól

6 łyżek startego sera żółtego

6 jajek surowych

DODATKOWO:

po 1 plasterku ogórka i rzodkiewki

masło do smarowania bułek

Etapy przygotowania

Cebule zeszklić na odrobinie oleju. dodać pieczarki i przesmażyć.

Zmniejszyć ogień i poddusić ok 10 minut bez pokrywy aby nadmiar płynu odparował.

Na koniec doprawić Vegetą lub solą i pieprzem.

Zestawić z ognia i dodać śmietanę oraz koper, można pominąć.

Z bułek odkroić czapeczki i wydrążyć środki

Wnętrza bułek cieniutko posmarować masełkiem, do połowy napełnić pieczarkami. Wbić po 1 jajku.  Wierzch posypać startym serem żółtym

Wstawić do nagrzanego piekarnika /200st./ i zapiec do momentu zrumienienia się sera, ok 10 minut.

Po wyjęciu na każdej zapiekance ułożyć plasterek ogórka i rzodkiewki. 

W ten sam sposób można faszerować pomidory ale mnie bardziej smakują w bułce:)

 

 

Filety drobiowe z marchewką i Mascarpone

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka

Vegeta i kolorowy pieprz

2 duże cebule

Szczypta cukru

4 większe marchewki

¼ szklanki białego wina półsłodkiego

2-3 łyżki Mascarpone

Po łyżce majonezu na każdy kotlet, 4 łyżki

1 torebka ryżu+ 1 łyżka masła

Etapy przygotowania

Piersi z kurczaka podzielić na pojedyńcze filety . Przyprawić solą  lub Vegetą Natur i pieprzem. Schłodzić.

Cebule posiekać i zeszklić na masełku z odrobiną oleju dodając w trakcie smażenia szczyptę cukru i Vegety.

Dodać marchewki starte na grubych oczkach.

Przesmażyć chwilę, wlać wino,  wymieszać, odparować alkohol, dodać Mascarpone, trochę pieprzu i Vegety. Poddusić razem.

Filety rozłożyć na blasze wysłanej pergaminem.

Na filety położyć marchew z cebulą. Na wierzch położyć po łyżce majonezu, delikatnie rozprowadzić.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st i zapiec ok. 35 minut. Ja rozgrzewam piekarnik na 2 grzałki, a gdy wstawiam potrawę wyłączam już górną grzałkę.

W tym czasie ugotować ryż z dodatkiem masła, osączyć, przełożyć do rondla, dodać pozostałą marchewkę z cebulą, wlać odrobinę wina i doprawić solą do smaku. Podać ją razem z filetem.

 

Fileciki drobiowe pod pyszną kołderką

Składniki

2 pojedyńcze filety z kurczaka

2 srednie jabłka

3 łyżki majonezu

3 łyżeczki stołowej musztardy

Sól

Ok. 125 gram sera żółtego startego np. Gouda

Etapy przygotowania

Blachę wysłać folią aluminiową.

Piekarnik rozgrzać do 180 st.

Majonez wymieszać z musztardą.

Filety przekroić wzdłuż na pół.

Każdy filet posolić z obu stron, panierować dokładnie w majonezie z musztardą

I układać na blasze.

Na filety zetrzeć jabłka na grubych oczkach tarki. Wstawić do  nagrzanego piekarnika na 25 minut.

Następnie na filety zetrzeć ser i znów zapiec do lekkiego zrumienienia sera, ok. 25 minut  Podać z surówką z pekinki i pora.

 

 

 

Schab po kowalsku

Składniki

1 kg schabu

2 duże cebule

Szczypta cukru i Vegety

Sól, pieprz

0,5 szklanki majonezu

0,5 szklanki keczupu

Ser żółty około 150 gr

3 jajka + 2 łyżki smietany

Bułka z sezamem

Etapy przygotowania

Schab-pokroić na porcje, rozbić i przyprawić solą lub Vegetą i pieprzem.

Szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

3 jajka roztrzepać ze smietaną w jednej misce

a w  drugiej połączyć bułkę z sezamem.

2 duże cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju z masłem, dodając po szczypcie cukru i Vegety.

0,5 szklanki majonezu i 0,5 szklanki keczupu pikantnego wymieszać razem.

Zetrzeć na grubych oczkach ser żółty Gouda.

Kotlety schabowe panierować w bułce, jajku i bułce z sezamem.

Usmażyć na rumiano.  Osączyć.

Ułożyć na blasze wysłanej folią aluminiową, na każdej porcji ułożyć po porcji cebuli.

Posypać obficie serem żółtym i nałożyć po łyżce keczupu z majonezem.

Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 st i zapiec do stopienia sera.

Podać z sałatą w smietanie i ziemniakiem z wody oprószonym koperkiem.

 

 

Filet drobiowy faszerowany grzybami i Mozzarellą

Składniki

2 pojedyńcze filety z kurczaka

30 dag pieczarek

1 srednia cebula

Pół cytryny

1 łyżka natki pietruszki

1-2 łyżki startej Mozzarelli lub Camembert pokrojony w kosteczkę

3 łyżki wina białego

1 łyżka słodkiej śmietanki+ 1 łyżka do sosu

Sól

Pieprz kolorowy

Szczypta cukru i Vegety Natur

1 łyżka masła

1 łyżka oleju + olej do smażenia filetów

Mąka do panierki i do sosu

Etapy przygotowania

Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę.

Na patelni rozgrzać masło z olejem, wrzucić grzyby z cebulką, podsmażyć, wlać 2 łyżki wina, dodać szczyptę soli, cukru i Vegety. Poddusić bez przykrycia.

Pod koniec dodać natkę pietruszki, smietanę i doprawić solą i pieprzem.

Odstawić do wystudzenia.

W tym czasie filety naciąć ostrym nożem i zrobić w nich kieszeń, bardzo ostrożnie aby nie podziurawić mięsa.

Wierzch skropić winem i przyprawić solą oraz pieprzem. Odstawić na 30 minut.

Następnie filety wypełnić farszem, otwór spiąć wykałaczką.

Tak przygotowane filety panierować w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju.

Pozostały farsz pieczarkowy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, ułożyć na nich zrumienione filety i wlać 1 szklankę bulionu grzybowego.

Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20minut.

Sos z pieczenia przelać do rondla, zagęścić 2 łyżeczkami  mąki pszennej rozprowadzonej z 1 łyżką smietany słodkiej i poddusić aby mąka straciła smak surowizny.  Filety podać z makaronem lub ziemniakami  i sosem grzybowym. Posypać natką pietruszki

 

Zupa Marchewkowa

Składniki

7 większych marchewek

3 ziemniaki

por (biała część)

2 pietruszki

woda

kostki rosołowe (2 sztuki)

sól

pieprz,

liść laurowy

ziele angielskie

słodka papryka w proszku

chili w proszku

Etapy przygotowania

W garnku na odorbinie oleju podsmazamu cienko pokrojone plasterki pora. Dorzucamy startą pietruszkę (na dużych oczkach)  i pokrojoną w słupi marchewkę, Zalewamy wodą, po zagotowaniu dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i 2 kostki rosołowe. Po 15 minutach, jak marchewka trochę zmięknie, wyjmujemy ją i kroimy na drobniejsze kawałki, W między czasie dodajemy starte ziemniaki również na dużych oczkach. Po 10 minutach dorzucamy marchew i gotujemy do miękkości ziemniaków. Całość można przyozdobić zieloną pietruszką i podać ze świerzym pieczywem :)

 

Krokiety z kurczakiem i wigilijną kapustą

Składniki

CIASTO: na 13 naleśników:

3 szklanki mąki

3 jajka

2 łyżki oleju

Około 2 i ¼ szklanki płynu, mleko z wodą gazowaną lub zamiast mleka piwo

Szczypta soli, oregano i bazylii suszonej

FARSZ:

400 gram kapusty wigilijnej z grzybami, u mnie mrożona

3 pojedyńcze filety z kurczaka

PANIERKA:

2 jajka roztrzepane z ¼ szklanki mleka

Bułka tarta

Etapy przygotowania

Filety przekroić wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem, usmażyć. Następnie pokroić je tak, aby było 13 podłużnych filecików

Kapustę wigilijną  podgrzać i  gdy trzeba osączyć na sitku.

Składniki na ciasto zmiksować i usmażyć naleśniki. 

Na każdy naleśnik nakładać po łyżce kapusty wigilijnej a na niej filecik drobiowy. Składać w kopertę, panierować w jajku z mlekiem i bułce.

Usmażyć na rumiano. Podać z czerwonym barszczem.

 

Fasolka z pieczarkami w sosie pomidorowym

Składniki

250 g suchej fasoli piękny Jaś lub podobna mniejsza

łyżeczka kminku

2 liście laurowe

5 ziarenek ziela angielskiego

4 łyżeczki suszonego majeranku

2 łyżeczki suszonego tymianku

1 marchewka,kawałek pora

rosołek warzywny " organic"

duża cebula

2 ząbki czosnku

pieczarki dowolna ilość

2 ogórki konserwowe u mnie o smaku curry

olej kokosowy lub oliwa

pomidory pokrojone w sosie pomidorowym

sos sojowy

szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)

szczypta cukru

sól

pieprz

natka pietruszki

Etapy przygotowania

1. Fasolę zalej dużą ilością wody i odstaw na noc do namoczenia (min. 12 godzin). Jeśli fasola wchłonie całą wodę, należy ją uzupełnić.

2. Na następny dzień odlej wodę i ponownie zalej ok. 4–5 cm powyżej poziomu fasoli. Zagotuj i dodaj kminek ,ziele angielskie,liście laurowe.

3. Gotuj ok. 1 godzinę, do miękkości. Przez pierwsze 10 minut gotuj fasolę na bardzo dużym ogniu bez pokrywki.

4. Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj pod częściowo uchyloną pokrywką.

5. Fasolę odcedź.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć pokrojoną cebulę i smaż, aż się lekko przyrumieni.  Dodaj drobno pokrojony czosnek i smaż dodatkowe 2 minuty. Do garnka wlej wodę najlepiej źródlaną dodaj rosołek zagotuj wsyp ugotowaną fasolę,cebulę z czosnkiem,podsmażone pieczarki z sosem sojowym ,startą na tarce marchew,pokrojonego w krążki pora,pokrojone w paseczki ogórki oraz przyprawy:sól do smaku, ,tymianek  i majeranek suszony,ostrą paprykę. Duś około 15 min następnie dolej pomidory w sosie pomidorowym i dalej gotuj 15 min.Na koniec dodaj pieprz ,cukier jeśli sos jest za kwaśny oraz świeżą natkę pietruszki. 

 

Placek z nóżek kurczaka z warzywami i serem

Składniki

średnie nożki z kurczaka - 4 sztuki (tyle nóżek, by samego mięsa było po oddzieleniu kości 25 dkg)

marchewka 1 sztuka

ser feta - kilka małych kostek (ok. 1/3 opakowania tradycyjnej fety)

brokuł - 1/3 sztuki

jajko 1 sztuka

przyprawa do kurczaka 1,5 łyżki

sól i pieprz do smaku

olej rzepakowy do smażenia

Etapy przygotowania

Ser feta kroimy na mniejsze części.

Marchewkę kroimy w słupki i gotujemy. Brokuł dzielimy na różyczki i również gotujemy - najlepiej na parze.

Z nóżek ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości. Mięso mielimy w maszynce lub blenderem, dodajemy przyprawę do kurczaka, jajko, sól i pieprz do smaku.

Wyrabiamy ręcznie masę. Dodajemy kilka słupków marchewkowych (resztę zostawiamy na wierzch placka) i mieszamy ponownie.

Na patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki oleju rzepakowego i wykładamy masę mięsną - dokładnie ją rozkładamy, aby powstał placek.

Po usmażeniu spodu, przewracamy placek na drugą stronę i dalej smażymy.

Smażąc, wykładamy na placek resztę marchewki, brokuł i ser feta. Warzywa i ser nabiorą temperatury, a ser lekko zmięknie. Po usmażeniu przekładamy na talerz i kroimy. Możemy jeść jak pizzę.

Placek można posypać dodatkowo ulubioną przyprawą. Można polać ketchupem itp.

 

Sałatka & surówka - 2 w 1 - kapusta młoda zwykła i pekińska

Składniki

kapusta pekińska - 1/2 głowki

kapusta młoda zwykła - 1/2 głowki

marchewka większa - 1 sztuka

por - 1/2 sztuki

papryka czerwona - 1/2 sztuki

papryka żółta - 1/2 sztuki

sałata zielona

natka pietruszki - 1/2 pęczka

koperek - 1 gałązka

ulubione zioła - 1 łyzka

oliwa z oliwek - 2 łyzki

sól i pieprz do smaku

miód - 1 łyzeczka

sok z cytryny 1 łyżka

Etapy przygotowania

1.Młodą kapustę zwykłą szatkujemy.

2.Zalewamy młoda kapustę zwykłą wrzątkiem, by pozbyć sie "goryczy".

3.Po minucie odlewamy wodę z młodej zwykłej kapusty- odcedzamy.

4.Kapustę młodą pekińską szatkujemy - drobno kroimy.

5.Porę kroimy i solimy, by zmiękła.

6.Marchewkę ścieramy na tarce. Papryki kroimy w kostkę. Natkę i koperek siekamy.

7.Wszystko razem mieszamy (kapusty, marchewkę, papryki, porę, natkę, koperek). Dodajemy sos zrobiony z oliwy z oliwek, miodu,ulubionych ziół, soku z cytryny soli i pieprzu.

 

Faszerowane szpinakiem pomidory

świeży lub mrożony szpinak - 450 gramów

Sos do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo-serowy - 1 opakowanie

olej do smażenia - 2 łyżki

śmietana 18% - 100 mililitrów

cebula - 0.5 sztuki

ser żółty - 100 sztuk

pomidory - 6 sztuk

1.Mrożony szpinak rozmroź i odciśnij dokładnie wodę. Świeży umyj i osusz.

2.W garnku podsmaż cebule i dodaj szpinak. Całość zalej rozmieszanym w śmietanie sosem Knorr i zagotuj.

3.Pomidorki przekrój na pół i wydrąż miąższ. Napełnij je szpinakiem. Posyp po wierzchu tartym serem i zapiecz w nagrzanym do 180 C piekarniku przez 10 minut.

Rada: Tak przygotowane pomidorki to idealna przekąską lub dodatek warzywny do drugiego dania. Pomidorki smakują najlepiej, jeśli zapieczesz je z parmezanem.

 

Kremowa zupa szpinakowa

szpinak świeży - 1 opakowanie

Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr - 2 sztuki

cebula - 1 sztuka

śmietana kremówka - 100 mililitrów

gałka muszkatołowa - 1 łyżeczka

pieprz mielony - 1 szczypta

margaryna - 2 łyżki

grzanki do podania

1Na patelni rozgrzej margarynę i smaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż będzie miękka.

2W 500 mililitrach wory rozpuść kostki Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr i dodaj do cebuli na patelnie, po czym doprowadź do wrzenia.

3Umyj szpinak i dodaj do wrzącego rosołu, gotuj przez kolejną minutę.

4Zdejmij patelnie z ognia i daj ostygnąć, po czym przełóż do malaksera szpinak wraz z rosołem, w którym on się gotował, po czym zmiksuj.

5Przed podaniem do zupy dodaj śmietanę kremówkę, gałkę muszkatołową i świeżo mielony pieprz. Podawaj z chrupiącymi grzankami.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin