GIEŁDAà ŻYWIENIE 2014
E. mleko, jajko i soja
B. 100 kcal
C. 70 kcal
B. kaszka manna w czwartym miesiącu życia
C. skórka chleba w ósmym miesiącu życia
D. biszkopt w ósmym miesiącu życia
E. skórka chleba gdy dziecko ukończy rok
C. powinna być bezwzględnie przestrzegana u chorych na celiakię przez całe życie
A. Orkisz
B. Proso
C. jęczmień
D. żyto
E. Owies
7. Skutki niedożywienia to:
A. Zmniejszona odporność – zwiększona podatność na zakażenia
B. Opóźnione gojenie ran i zaburzenia trawienia i wchłaniania
C. Zmniejszona skuteczność stosowanego leczenia i spadek siły mięśni
D. Wszystkie z wymienionych
E. Żadne z wymienionych
A. Jajko
B. mleko krowie
C. ryby tłuste
D. szpinak
E. mięso wieprzowe
D. codzienna dawka ruchu i ćwiczeń rekreacyjnych
A. drogą doustną
B. przez zgłębnik nosowo-dwunastniczy
C. przez specjalnie wytworzoną przetokę przedskórną
D. …
E. drogą dożylną: poprzez żyły obwodowe po uzyskaniu dostępu dożylnego za pomocą wenflonu lub poprzez żyłę główną przy pomocy specjalnie założonego cewnika
B. Nabiał i przetwory
C. Szpinak
D. Ciemne pieczywo
E. Czekolada
12. Definicja alergii pokarmowej
A. To każda reakcja kliniczna zainicjowana ekspozycją na alergię pokarmową
B. To obiektywna i powtarzalna reakcja związana ze spożyciem pokarmów
C. Mechanizm dotyczy reakcji alergicznej typu I wg Coombsa i Gella
D. To obiektywna i powtarzalna reakcja na spożyty pokarm związana z procesami immunologicznymi IgE
E. Alergia pokarmowa jest znaczna …
13. Mleko modyfikowane dla dzieci powyżej pierwszego roku życia to:
A. Mleko nr 1
B. Mleko nr 2
C. Mleko nr 3
D. Mleko nr 4
E. Mleko nr 3 i 4
14. Zgodnie z artykułem 187 kodeksu pracy:
A. Podczas 6 godzinnego dnia pracy do 30 minut
B. Ponad 6 godzinnego dnia pracy 60 minut
C. W przypadku ciąży mnogiej … minut
D. Wszystkie powyższe
E. Ustawa z 2013 roku …
15. Do grona osób z grupy ryzyka rozwoju osteoporozy zaliczamy:
A. Szybko rosnące dzieci
B. Kobiety w ciąży i karmiące
C. Kobiety w okresie po menopauzalnym
D. Ludzi starszych
E. Wszystkie powyższe
16. Kobieta w ciąży powinna
A. Stosować dietę hipoalergiczną
B. Zwiększyć kaloryczność diety o 300-500 kcal na dobę
C. Systematycznie co miesiąc zwiększyć dobowe spożycie o 300 kcal/dobę
D. Zwiększyć spożycie witamin
E. Nie stosować żadnych zmian w diecie
17. Pokarmem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest:
A. Masło
B. Margaryna
C. Olej sojowy
D. Oliwa z oliwek
E. Smalec
18. Kwasy tłuszczowe nasycone wykazują:
A. Silne działanie hipercholesterolemiczne
B. Zwiększanie wydłużania czasu …..
C. Zwiększanie stężenia LDL i VLDL w surowicy
D. Zwiększają krzepliwość krwi przez aktywację płytek i podwyższone stężenie fibrynogenu
19. Dzienne zapotrzebowanie energetyczne to:
A. Różnica między podażą energii a wysiłkiem energetycznym
B. Różnica między podażą a stratą energii
C. Potrzeby energetyczne na pokrycie podstawowej przemiany materii i aktywności fizycznej
D. Różnica między podażą energii a podstawową przemianą materii
E. Nie zależy od aktywności człowieka
20. Nowotwór
F. Adenolipoma
21. Test na alergię pokarmową (kiedy) …fałszywa
22. Dawkowanie witaminy D3
23. Który z podanych poniżej czynników nie wpływa na wchłanianie witaminy C:
A. Nikotyna
B. Tlenek węgla
C. Stres
D. Alkohol
E. Aspiryna
24. Objawy takie jak szorstkość skóry, biegunka, truskawkowy język … są objawami charakterystyczne dla której z podanych niżej chorób:
A. Choroba beri-beri
B. Pelagra
C. Choroba Wernickiego-Korsakowa
D. Niedokrwistość Addisona-Biermera
E. Żadna z powyższych
25. Wskaż stwierdzenie charakterystyczne dla funkcji żelaza w organizmie:
A. Niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną
B. Najwięcej żelaza znajduje się w produktach mlecznych
C. Do wchłaniania żelaza potrzebny jest tzw. Czynnik Castla …
D. Objawami niedoboru mogą być niedokrwistość mikrocytarna i ….
E. Jest to główny ….
26.
mariz.tbg