GIEŁDA żywienie 2014 (stomatologia)(1).docx

(22 KB) Pobierz

GIEŁDAà ŻYWIENIE 2014

  1. Niemowlę powinno być karmione
  1. Mlekiem matki
  2. Siarą
  3. Mlekiem modyfikowanym
  4. Wstępnie mlekiem matki i innymi pokarmami wg. Obowiązującego kalendarza żywienia
  5. wg. obowiązującego schematu żywienia

 

  1. Najczęstsze alergeny pokarmowe w wieku niemowlęcym to
  1. mleko, jajko i jabłko
  2. mleko i soja
  3. mleko i pszenica
  4. mleko i mięso wołowe

E.      mleko, jajko i soja

 

  1. Mieszanka mleczna mleko homogenizowane w ilości 100 ml dostarcza około:
  1. 150 kcal

B.     100 kcal

C.     70 kcal

  1. 50 kcal
  2. 40 kcal

 

  1. Gluten wprowadzamy do diety niemowlaka jako
  1. kaszka manna w drugim miesiącu życia

B.     kaszka manna w czwartym miesiącu życia

C.     skórka chleba w ósmym miesiącu życia

D.     biszkopt w ósmym miesiącu życia

E.      skórka chleba gdy dziecko ukończy rok

 

  1. Bezglutenowa dieta
  1. powinna być stosowana u wszystkich dzieci do 9 miesiąca życia
  2. wymaga bezwzględnego przestrzegania u chorych na celiakię do 6 roku życia

C.     powinna być bezwzględnie przestrzegana u chorych na celiakię przez całe życie

  1. w okresie młodzieńczym osób z celiakią może być zaniechana
  2. nie ma wymagań co do stosowania jej w dorosłym życiu

 

  1. Produkty bezglutenowy:

A.     Orkisz

B.     Proso

C.     jęczmień

D.     żyto

E.      Owies

 

7.       Skutki niedożywienia to:

A.     Zmniejszona odporność – zwiększona podatność na zakażenia

B.     Opóźnione gojenie ran i zaburzenia trawienia i wchłaniania

C.     Zmniejszona skuteczność stosowanego leczenia i spadek siły mięśni

D.     Wszystkie z wymienionych

E.      Żadne z wymienionych

 

 

  1. Najwięcej witaminy D zawarte jest w pokarmach takich jak

A.     Jajko

B.     mleko krowie

C.     ryby tłuste

D.     szpinak

E.      mięso wieprzowe

 

  1. W piramidzie żywieniowej zdrowego człowieka u podstawy znajduje się
  1. żywność bezglutenowa
  2. witaminy syntetyczne
  3. picie dużej ilości wody niegazowanej

D.     codzienna dawka ruchu i ćwiczeń rekreacyjnych

  1. zwiększoną ilość mleka

 

  1. Żywienie pozajelitowe to podawanie żywności

A.     drogą doustną

B.     przez zgłębnik nosowo-dwunastniczy

C.     przez specjalnie wytworzoną przetokę przedskórną

D.    

E.      drogą dożylną: poprzez żyły obwodowe po uzyskaniu dostępu dożylnego za pomocą wenflonu lub poprzez żyłę główną przy pomocy specjalnie założonego cewnika

 

  1. Najwięcej wapnia znajduje się w produktach

A.     Jajko

B.     Nabiał i przetwory

C.     Szpinak

D.     Ciemne pieczywo

E.      Czekolada

 

12.   Definicja alergii pokarmowej

A.     To każda reakcja kliniczna zainicjowana ekspozycją na alergię pokarmową

B.     To obiektywna i powtarzalna reakcja związana ze spożyciem pokarmów

C.     Mechanizm dotyczy reakcji alergicznej typu I wg Coombsa i Gella

D.     To obiektywna i powtarzalna reakcja na spożyty pokarm związana z procesami immunologicznymi IgE

E.      Alergia pokarmowa jest znaczna …

 

13.   Mleko modyfikowane dla dzieci powyżej pierwszego roku życia to:

A.     Mleko nr 1

B.     Mleko nr 2

C.     Mleko nr 3

D.     Mleko nr 4

E.      Mleko nr 3 i 4

 

14.   Zgodnie z artykułem 187 kodeksu pracy:

A.     Podczas 6 godzinnego dnia pracy do 30 minut

B.     Ponad 6 godzinnego dnia pracy 60 minut

C.     W przypadku ciąży mnogiej … minut

D.     Wszystkie powyższe

E.      Ustawa z 2013 roku …

 

 

15.   Do grona osób z grupy ryzyka rozwoju osteoporozy zaliczamy:

A.     Szybko rosnące dzieci

B.     Kobiety w ciąży i karmiące

C.     Kobiety w okresie po menopauzalnym

D.     Ludzi starszych

E.      Wszystkie powyższe

 

16.   Kobieta w ciąży powinna

A.     Stosować dietę hipoalergiczną

B.     Zwiększyć kaloryczność diety o 300-500 kcal na dobę

C.     Systematycznie co miesiąc zwiększyć dobowe spożycie o 300 kcal/dobę

D.     Zwiększyć spożycie witamin

E.      Nie stosować żadnych zmian w diecie

 

17.   Pokarmem bogatym w nienasycone kwasy tłuszczowe jest:

A.     Masło

B.     Margaryna

C.     Olej sojowy

D.     Oliwa z oliwek

E.      Smalec

 

18.   Kwasy tłuszczowe nasycone wykazują:

A.     Silne działanie hipercholesterolemiczne

B.     Zwiększanie wydłużania czasu …..

C.     Zwiększanie stężenia LDL i VLDL w surowicy

D.     Zwiększają krzepliwość krwi przez aktywację płytek i podwyższone stężenie fibrynogenu

E.      Wszystkie powyższe

 

19.   Dzienne zapotrzebowanie energetyczne to:

A.     Różnica między podażą energii a wysiłkiem energetycznym

B.     Różnica między podażą a stratą energii

C.     Potrzeby energetyczne na pokrycie podstawowej przemiany materii i aktywności fizycznej

D.     Różnica między podażą energii a podstawową przemianą materii

E.      Nie zależy od aktywności człowieka

 

20.   Nowotwór

F.      Adenolipoma

 

21.   Test na alergię pokarmową (kiedy) …fałszywa

 

22.   Dawkowanie witaminy D3

 

23.   Który z podanych poniżej czynników nie wpływa na wchłanianie witaminy C:

A.     Nikotyna

B.     Tlenek węgla

C.     Stres

D.     Alkohol

E.      Aspiryna

 

 

24.   Objawy takie jak szorstkość skóry, biegunka, truskawkowy język … są objawami charakterystyczne dla której z podanych niżej chorób:

A.     Choroba beri-beri

B.     Pelagra

C.     Choroba Wernickiego-Korsakowa

D.     Niedokrwistość Addisona-Biermera

E.      Żadna z powyższych

 

25.   Wskaż stwierdzenie charakterystyczne dla funkcji żelaza w organizmie:

A.     Niedobór powoduje niedokrwistość megaloblastyczną

B.     Najwięcej żelaza znajduje się w produktach mlecznych

C.     Do wchłaniania żelaza potrzebny jest tzw. Czynnik Castla …

D.     Objawami niedoboru mogą być niedokrwistość mikrocytarna i ….

E.      Jest to główny ….

 

26.    

Zgłoś jeśli naruszono regulamin