169_611307_ogrodnik_uprawa_grzybow_jadalnych.doc

(213 KB) Pobierz
Przykład: standard kompetencji zawodowych – zawód Młynarz



Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych

(611307)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy

 


Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przez
pracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1

 

 

 

Krajowy standard kompetencji zawodowych

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych (611307)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013

 

Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła

 

 

 

 

 

 

ISBN               978-83-7951-000-9 (całość)

ISBN              978-83-7951-169-3 (169)

 

Nakład 1000 egz.

 

Publikacja bezpłatna

 



Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich

00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99

e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl    http://www.crzl.gov.pl

 





Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego

26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65

 

e-mail: instytut@itee.radom.pl                  http://www.itee.radom.pl

 

Spis treści

1.              Dane identyfikacyjne zawodu                             4

1.1.               Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach                             4

1.2.               Notka metodologiczna i autorzy                            4

2.              Opis zawodu                             6

2.1.               Synteza zawodu                             6

2.2.               Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu                             6

2.3.               Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)                             6

2.4.               Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu                             7

2.5.               Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie                            7

2.6.               Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji                            8

2.7.               Zadania zawodowe                            8

2.8.               Wykaz kompetencji zawodowych                            9

2.9.               Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK                            9

3.              Opis kompetencji zawodowych                             10

3.1.               Prowadzenie uprawy grzybów jadalnych Kz1                             10

3.2.               Zbieranie grzybów jadalnych i przygotowywanie do sprzedaży Kz2                             11

3.3.               Kompetencje społeczne KzS                             12

4.               Profil kompetencji kluczowych                            13

5.              Słownik                             14

 

 

1. Dane identyfikacyjne zawodu

1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu
w klasyfikacjach

Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):

611307 Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych

Grupa wielka 6 – Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).

Grupa elementarna 6113 – ogrodnicy (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 6113
Gardeners, horticultural and nursery growers).

Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):

Sekcja A. Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo, Dział 01 uprawy rolne, chów i hodowla zwierząt, łowiectwo, włączając działalność usługową, Grupa 01.1 Uprawy rolne inne niż wieloletnie.

1.2. Notka metodologiczna i autorzy

Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy, w 18 przedsiębiorstwach (duże – 5, średnie – 3, małe – 6, mikro – 4 w tym produkcyjne – 18) przeprowadzonych w lipcu 2013 r.

Zespół Ekspercki:

·       Grzegorz Koc – Pieczarkarnia Bożena Koc w Chodowie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Ciechanowie,

·       Marek Wakuła – Uprawa Pieczarek Głuchowski w Nowosielcach,

·       Janusz Kosiński – Agarikos – Produkcja i Sprzedaż Pieczarek w Nowym Boryszewie,

·       Teresa Jaszczyk – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Radomiu.

Ewaluatorzy:

·       Marek Pieczara – Firma Handlowo-Usługowe Pieczara w Warszawie,

·       Marek Rudziński – Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu.

Recenzenci:

·       Artur Wojcieszuk – WOKAS S.A. w Łosicach,

·       Krzysztof Gąsiorowski – Torbonus Sp. z o.o. Oddział w Piasecznie,

Komisja Branżowa (zatwierdzająca):

·       Krystian Szudyga – Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych w Skierniewicach,

·       Jolanta Więsyk – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Warszawie,

·       Zbigniew Obrocki – NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych w Warszawie.

Data zatwierdzenia:

·       07.10.2013 r.


2. Opis zawodu

2.1. Synteza zawodu

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych – uprawia grzyby jadalne w pomieszczeniach na różnych podłożach.

2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania,
obszary występowania zawodu

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem pracy jest uprawa grzybów jadalnych (pieczarek, boczniaków, shiitake lub innych) na sprzedaż na rynkach produktów świeżych i do przetwórstwa. Zadaniem ogrodnika – uprawa grzybów jadalnych jest przygotowanie pomieszczenia do założenia uprawy, przyjęcie i ocena dostarczonych przez producenta podłoży i okrywy stosowanych w uprawie grzybów, a następnie założenie uprawy. Po założeniu uprawy ogrodnik wykonuje zabiegi pielęgnacyjne związane z prawidłowym rozwojem grzybów jadalnych. Identyfikuje i zwalcza choroby i szkodniki występujące w uprawie grzybów jadalnych. Podczas całego okresu uprawowego monitoruje procesy technologiczne, steruje mikroklimatem w pomieszczeniach uprawowych, nawadnia uprawy. Prowadzi zbiór grzybów jadalnych, przechowuje je w chłodniach, a następnie przygotowuje do sprzedaży.

2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny
i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)

Miejscem pracy ogrodnika – uprawa grzybów jadalnych są pomieszczenia przeznaczone do uprawy grzybów jadalnych, które podzielone są na pomieszczenia do przygotowywania podłoża i okrywy, pomieszczenia uprawowe oraz zaplecze chłodnicze, magazynowe, socjalne. Na niektórych etapach uprawy występują zagrożenia dla zdrowia spowodowane uciążliwymi warunkami pracy, wśród których dominują: wysoka wilgotność, hałas, drgania, zapylenie, wysokie stężenie dwutlenku węgla. Z tego względu szczególnie ważne jest planowanie i organizowanie procesów technologicznych zgodnie z wymaganiami sanitarno-higienicznymi, zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Praca przebiega w systemie dwu lub trzy zmianowym. Ogrodnik uprawa grzybów jadalnych obsługuje narzędzia i urządzenia przeznaczone do nakładania podłoża i ziemi okrywowej w pomieszczeniu uprawowym (od taczki w małej pieczarkarni i drobnych narzędzi ogrodniczych po skomplikowany kombajn do nakładania podłoża i okrywy i agregaty uprawowe w dużej), urządzenia służące do regulowania klimatu w pomieszczeniu (wentylacja i klimatyzacja), urządzenia chłodnicze i grzewcze, urządzenia do wykonywania zabiegów ochrony upraw, urządzenia służące do wyrzucania zużytego podłoża, urządzenia pakujące. Pracę wykonuje samodzielnie (małe obiekty) lub w zespole, gdzie praca jego jest nadzorowana (duże obiekty).

2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne,
w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu

Wykonywanie zawodu ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych wymaga umiejętności oceny organoleptycznej surowców stosowanych do założenia uprawy oraz procesu produkcji, w związku z tym, osoby pracujące w tym zawodzie powinny być spostrzegawcze, mieć: ostry wzrok, rozróżniać barwy, dobry węch, sprawny zmysł dotyku. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi podczas zbioru grzybów jadalnych. Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych powinien być dokładny i rzetelny. Podczas prowadzenia uprawy i zbioru grzybów jadalnych powinien dbać o czystość i porządek ze względu na przestrzeganie higieny. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień technicznych oraz umiejętności pracy w zespole.

2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia
pracy w zawodzie

Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych powinien posiadać wykształcenie zasadnicze zawodowe ogrodnicze lub rolnicze. Kompetencje i kwalifikacje niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie można uzyskać poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy lub zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy w przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą grzybów jadalnych oraz uczestniczenie w specjalistycznych szkoleniach organizowanych przez stowarzyszenia branżowe i inne instytucje szkoleniowe. Wskazane jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.

 

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin