Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych
(611307)
Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy
Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
Publikacja opracowana w ramach projektu systemowego pn. „Rozwijanie zbioru krajowych standardów kompetencji zawodowych wymaganych przezpracodawców”. Priorytet I PO KL, Działanie 1.1
Krajowy standard kompetencji zawodowych
Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych (611307)
© Copyright by Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich, Warszawa 2013
Kopiowanie i rozpowszechnianie może być dokonane za podaniem źródła
ISBN 978-83-7951-000-9 (całość)
ISBN 978-83-7951-169-3 (169)
Nakład 1000 egz.
Publikacja bezpłatna
Centrum Rozwoju Zasobów Ludzkich
00-697 Warszawa, Aleje Jerozolimskie 65/79, tel. (22) 237-00-00, fax (22) 237-00-99
e-mail: sekretariat@crzl.gov.pl http://www.crzl.gov.pl
Wydawnictwo Naukowe Instytutu Technologii Eksploatacji – Państwowego Instytutu Badawczego
26-600 Radom, ul. K. Pułaskiego 6/10, tel. centr. (48) 364-42-41, fax (48) 364-47-65
e-mail: instytut@itee.radom.pl http://www.itee.radom.pl
Spis treści
1. Dane identyfikacyjne zawodu 4
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach 4
1.2. Notka metodologiczna i autorzy 4
2. Opis zawodu 6
2.1. Synteza zawodu 6
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu 6
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy) 6
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu 7
2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie 7
2.6. Możliwości rozwoju zawodowego, potwierdzania/wali-dacji kompetencji 8
2.7. Zadania zawodowe 8
2.8. Wykaz kompetencji zawodowych 9
2.9. Relacje między kompetencjami zawodowymi a poziomem kwalifikacji w ERK/PRK 9
3. Opis kompetencji zawodowych 10
3.1. Prowadzenie uprawy grzybów jadalnych Kz1 10
3.2. Zbieranie grzybów jadalnych i przygotowywanie do sprzedaży Kz2 11
3.3. Kompetencje społeczne KzS 12
4. Profil kompetencji kluczowych 13
5. Słownik 14
1. Dane identyfikacyjne zawodu
1.1. Kod, nazwa zawodu i usytuowanie zawodu w klasyfikacjach
Według Klasyfikacji zawodów i specjalności na potrzeby rynku pracy (KZiS 2010):
611307 Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych
Grupa wielka 6 – Rolnicy, ogrodnicy, leśnicy i rybacy (w Międzynarodowej Klasyfikacji Standardów Edukacyjnych ISCED 2011 – poziom 3).
Grupa elementarna 6113 – ogrodnicy (w Międzynarodowym Standardzie Klasyfikacji Zawodów ISCO-08 odpowiada grupie 6113 Gardeners, horticultural and nursery growers).
Według Polskiej Klasyfikacji Działalności (PKD 2007):
Sekcja A. Rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo, Dział 01 uprawy rolne, chów i hodowla zwierząt, łowiectwo, włączając działalność usługową, Grupa 01.1 Uprawy rolne inne niż wieloletnie.
1.2. Notka metodologiczna i autorzy
Opis standardu kompetencji zawodowych wykonano na podstawie: analizy źródeł (akty prawne, klasyfikacje krajowe, międzynarodowe) oraz głównie wyników badań analitycznych na 18 stanowiskach pracy, w 18 przedsiębiorstwach (duże – 5, średnie – 3, małe – 6, mikro – 4 w tym produkcyjne – 18) przeprowadzonych w lipcu 2013 r.
Zespół Ekspercki:
· Grzegorz Koc – Pieczarkarnia Bożena Koc w Chodowie, Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Ciechanowie,
· Marek Wakuła – Uprawa Pieczarek Głuchowski w Nowosielcach,
· Janusz Kosiński – Agarikos – Produkcja i Sprzedaż Pieczarek w Nowym Boryszewie,
· Teresa Jaszczyk – Instytut Technologii Eksploatacji – PIB w Radomiu.
Ewaluatorzy:
· Marek Pieczara – Firma Handlowo-Usługowe Pieczara w Warszawie,
· Marek Rudziński – Zespół Szkół Agrotechnicznych i Gospodarki Żywnościowej w Radomiu.
Recenzenci:
· Artur Wojcieszuk – WOKAS S.A. w Łosicach,
· Krzysztof Gąsiorowski – Torbonus Sp. z o.o. Oddział w Piasecznie,
Komisja Branżowa (zatwierdzająca):
· Krystian Szudyga – Stowarzyszenie Branży Grzybów Uprawnych w Skierniewicach,
· Jolanta Więsyk – Stowarzyszenie Naukowo-Techniczne Inżynierów i Techników Ogrodnictwa w Warszawie,
· Zbigniew Obrocki – NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych w Warszawie.
Data zatwierdzenia:
· 07.10.2013 r.
2. Opis zawodu
2.1. Synteza zawodu
Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych – uprawia grzyby jadalne w pomieszczeniach na różnych podłożach.
2.2. Opis pracy i sposobu jej wykonywania, obszary występowania zawodu
Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych jest zawodem o charakterze produkcyjnym. Celem pracy jest uprawa grzybów jadalnych (pieczarek, boczniaków, shiitake lub innych) na sprzedaż na rynkach produktów świeżych i do przetwórstwa. Zadaniem ogrodnika – uprawa grzybów jadalnych jest przygotowanie pomieszczenia do założenia uprawy, przyjęcie i ocena dostarczonych przez producenta podłoży i okrywy stosowanych w uprawie grzybów, a następnie założenie uprawy. Po założeniu uprawy ogrodnik wykonuje zabiegi pielęgnacyjne związane z prawidłowym rozwojem grzybów jadalnych. Identyfikuje i zwalcza choroby i szkodniki występujące w uprawie grzybów jadalnych. Podczas całego okresu uprawowego monitoruje procesy technologiczne, steruje mikroklimatem w pomieszczeniach uprawowych, nawadnia uprawy. Prowadzi zbiór grzybów jadalnych, przechowuje je w chłodniach, a następnie przygotowuje do sprzedaży.
2.3. Środowisko pracy (warunki pracy, maszyny i narzędzia pracy, zagrożenia, organizacja pracy)
Miejscem pracy ogrodnika – uprawa grzybów jadalnych są pomieszczenia przeznaczone do uprawy grzybów jadalnych, które podzielone są na pomieszczenia do przygotowywania podłoża i okrywy, pomieszczenia uprawowe oraz zaplecze chłodnicze, magazynowe, socjalne. Na niektórych etapach uprawy występują zagrożenia dla zdrowia spowodowane uciążliwymi warunkami pracy, wśród których dominują: wysoka wilgotność, hałas, drgania, zapylenie, wysokie stężenie dwutlenku węgla. Z tego względu szczególnie ważne jest planowanie i organizowanie procesów technologicznych zgodnie z wymaganiami sanitarno-higienicznymi, zasadami i przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy, ergonomii, ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska. Praca przebiega w systemie dwu lub trzy zmianowym. Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych obsługuje narzędzia i urządzenia przeznaczone do nakładania podłoża i ziemi okrywowej w pomieszczeniu uprawowym (od taczki w małej pieczarkarni i drobnych narzędzi ogrodniczych po skomplikowany kombajn do nakładania podłoża i okrywy i agregaty uprawowe w dużej), urządzenia służące do regulowania klimatu w pomieszczeniu (wentylacja i klimatyzacja), urządzenia chłodnicze i grzewcze, urządzenia do wykonywania zabiegów ochrony upraw, urządzenia służące do wyrzucania zużytego podłoża, urządzenia pakujące. Pracę wykonuje samodzielnie (małe obiekty) lub w zespole, gdzie praca jego jest nadzorowana (duże obiekty).
2.4. Wymagania psychofizyczne, zdrowotne, w tym przeciwwskazania do wykonywania zawodu
Wykonywanie zawodu ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych wymaga umiejętności oceny organoleptycznej surowców stosowanych do założenia uprawy oraz procesu produkcji, w związku z tym, osoby pracujące w tym zawodzie powinny być spostrzegawcze, mieć: ostry wzrok, rozróżniać barwy, dobry węch, sprawny zmysł dotyku. Bardzo ważna jest zdolność koncentracji i podzielność uwagi podczas zbioru grzybów jadalnych. Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych powinien być dokładny i rzetelny. Podczas prowadzenia uprawy i zbioru grzybów jadalnych powinien dbać o czystość i porządek ze względu na przestrzeganie higieny. Specyfika zawodu wymaga także uzdolnień technicznych oraz umiejętności pracy w zespole.
2.5. Wykształcenie i uprawnienia niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie
Ogrodnik – uprawa grzybów jadalnych powinien posiadać wykształcenie zasadnicze zawodowe ogrodnicze lub rolnicze. Kompetencje i kwalifikacje niezbędne do podjęcia pracy w zawodzie można uzyskać poprzez szkolenie praktyczne (przyuczenie) na stanowisku pracy lub zdobywanie doświadczenia w trakcie pracy w przedsiębiorstwie zajmującym się uprawą grzybów jadalnych oraz uczestniczenie w specjalistycznych szkoleniach organizowanych przez stowarzyszenia branżowe i inne instytucje szkoleniowe. Wskazane jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.
...
bhp.KarolKa