Spagetti carbonara
Uwielbiam makarony pod każdą postacią! Nie dość, że są doskonałe w smaku to jeszcze można je bardzo szybko przygotować. Dzisiaj przedstawiam prosty i treściwy obiad przygotowany w zaledwie 15 min! Dedykuję go wszystkim, którzy głodni późno wracają do domku i mają ochotę na coś smacznego :)
Składniki (na 2 osoby):
· Makaron spaghetti (u mnie 1/3 opakowania)
· 1 gruby plaster wędzonego boczku
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 3 plasterki ulubionego sera
· ½ kulki mozarelli
· Duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego
· 1 jajko
· Świeżo mielony pieprz
· ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
· ½ łyżeczki suszonej bazylii
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeżeli udało nam się kupić chudy boczek dodajemy na patelnię odrobinę oleju. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron. Do boczku dodajemy poszatkowaną cebulkę i na końcu przeciskamy 1 ząbek czosnku. Razem smażymy.
W tym czasie, gdy boczek skwierczy na patelni, a makaron się gotuje, do dużej miski wbijamy jajo, dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone w kostkę sery. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią (nie solimy, gdyż słony będzie boczek). Wszystko dokładnie mieszamy.
Gotowy makaron odcedzamy i od razu gorący przekładamy na patelnię z usmażonym boczkiem. Mieszamy i chwilę razem smażymy. Zawartość patelni przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Szybko razem mieszamy, aby ser dokładnie rozpuścił się z makaronem. Rozkładamy na talerze i podajemy. Smacznego!!
A-n-i-t-a