Spagetti carbonara.docx

(102 KB) Pobierz

Spagetti carbonara

 

Uwielbiam makarony pod każdą postacią! Nie dość, że są doskonałe w smaku to jeszcze można je bardzo szybko przygotować. Dzisiaj przedstawiam prosty i treściwy obiad przygotowany w zaledwie 15 min! Dedykuję go wszystkim, którzy głodni późno wracają do domku i mają ochotę na coś smacznego :)

 

http://4.bp.blogspot.com/-YMF58sdaw5E/Uk2YZUP9-fI/AAAAAAAAAJs/k3TwRdNXTEU/s640/P1040687.JPG

 

Składniki (na 2 osoby):

 

·         Makaron spaghetti (u mnie 1/3 opakowania)

·         1 gruby plaster wędzonego boczku

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         3 plasterki ulubionego sera

·         ½ kulki mozarelli

·         Duża łyżka gęstego jogurtu naturalnego

·         1 jajko

·         Świeżo mielony pieprz

·         ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

·         ½ łyżeczki suszonej bazylii

 

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeżeli udało nam się kupić chudy boczek dodajemy na patelnię odrobinę oleju. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron. Do boczku dodajemy poszatkowaną cebulkę i na końcu przeciskamy 1 ząbek czosnku. Razem smażymy.

W tym czasie, gdy boczek skwierczy na patelni, a makaron się gotuje, do dużej miski wbijamy jajo, dodajemy jogurt naturalny oraz pokrojone w kostkę sery. Przyprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i bazylią (nie solimy, gdyż słony będzie boczek). Wszystko dokładnie mieszamy.

Gotowy makaron odcedzamy i od razu gorący przekładamy na patelnię z usmażonym boczkiem. Mieszamy i chwilę razem smażymy. Zawartość patelni przekładamy do miski z przygotowanym sosem. Szybko razem mieszamy, aby ser dokładnie rozpuścił się z makaronem. Rozkładamy na talerze i podajemy. Smacznego!!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin