Szybkie ciasto z owocami.docx

(3032 KB) Pobierz

 

ciasto z owocami błyskawiczne

ciasto z owocami

Proporcja na dużą blachę ciasta

1 kg owoców u mnie truskawki z mojego ogródka.

2 szklanki mąki

2 szklanki cukru

1,5 szklanki mąki ziemniaczanej

1 miękka margaryna 250 g

 5 jaj

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Rozpoczynamy od włączenia piekarnika na 180 st. C. Potem do miski wbijamy jajka, wsypujemy cukier i pokrojoną na kawałki margarynę. Miksujemy 5 minut. W tym czasie przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Owoce obieramy np. jabłka czy gruszki lub szypułkujemy, drylujemy itp. Do masy maślanej dodajemy przesiane mąki i jeszcze raz miskujemy do gładkiej masy. Wykładamy ją na blaszkę i rozsmarowujemy - powinna być dość gęsta. Owoce układamy na powierzchni ciasta lekko je dociskając. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 1 godziny - do suchego patyczka. Ot filozofia cała a do popołudniowej kawy idealne. Polecam serdecznie.

ciasto z owocami

 

 

0000

 

Kakaowe ciasto z truskawkami, galaretką i ptasim mleczkiem

http://3.bp.blogspot.com/-6rmNcOFhuYA/T-mzaWR2VwI/AAAAAAAABPc/U3uOXyt8CN8/s320/ciasto%2Bbiszkoptowe-%2Bkakaowe%2Bz%2Btruskawkami%252C%2Bptasim%2Bmleczkiem%2Bi%2Bgalaretk%25C4%2585.jpg


Przepis pochodzi od mojej mamy. Ja nieco go zmodyfikowałam. Ciasto wspaniale nadaje się na letni czas, gdyż jest leciutkie i orzeźwiające. No i można je zrobić również z innymi owocami :)


Biszkopt kakaowy:
5 jajek
1 ¼ szklanki cukru
1 ¼ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Ptasie mleczko:
900ml śmietanki kremówki
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny (+ ok.4-5 łyżek zimnego mleka)

2 galaretki truskawkowe
Ok.1 kg truskawek (umytych i obranych)

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i żółtka. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Mieszamy łyżką. Gotowe masę przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180°C. Lekko ciepły biszkopt odrywamy z papieru.

Galaretki mieszamy 750ml gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia.

Żelatynę zamaczamy w szklance, w około 3 łyżkach przegotowanej, zimnej wody. Pozostawiamy by napęczniała.

Zimny biszkopt wkładamy z powrotem do blaszki wyłożonej ciasno pergaminem. By galaretka nam nie uciekła, najlepiej włożyć kawałki tekturki na boki ciasta.

Do śmietany dodajemy cukier puder i cukier waniliowy. Ubijamy na sztywno. Żelatynę razem ze szklanką wkładamy do niewielkiego garnuszka z wrzątkiem i mieszamy by była płynna. Gdy jest już całkowicie rozpuszczona, wyjmujemy z garnuszka i dodajemy do niej zimne mleko. Całość mieszamy. Musi być płynna, bez grudek. Jeśli powstaną grudki wkładamy z powrotem do garnuszka z ciepłą woda i mieszamy do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę o płynnej konsystencji dodajemy po trochu do śmietanki i szybko mieszamy.

Śmietankę wykładamy na biszkopt i dobrze rozsmarowujemy. Następnie układamy na niej połówki truskawek, po czym wkładamy do lodówki lub zamrażalnika, by się dobrze schodziła.* Po około 30 minutach wylewamy na nią zimną, ale jeszcze nie stężałą galaretkę i ponownie zostawiamy w lodówce.

Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce, wówczas ma pyszny, orzeźwiający smak.

* Przed wylaniem galaretki najlepiej trzymać ciasto w zamrażalniku, gdyż zimne owoce szybciej ścinają galaretkę, dzięki czemu nie ma czasu by wsiąkła w biszkopt.

http://2.bp.blogspot.com/-LC4TjgPi1Mw/T-mzxyg3AXI/AAAAAAAABPo/8RPVke8OcR8/s320/ciasto%2Bz%2Bgalaretk%25C4%2585%2Btruskawami%2Bi%2B%25C5%259Bmietankowym%2Bptasim%2Bmleczkiem.jpg

- See more at: http://smakowyraj.blogspot.com/2012/06/kakaowe-ciasto-z-truskawkami-galaretka.html#sthash.L2nARQTx.dpuf

 

00000

Ciasto z truskawkami i kruszonką

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

Składniki:

200 g masła

4 jaja

200 g cukru pudru

250 g mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

650 g truskawek (więcej nie miałam a w oryginale jest aż 800 i nie wiadomo gdzie to upchać:)

 

Masło utrzeć na biało i dodawać porcjami cukier puder. Miksować około 8 minut. Następnie wbijać po jednym jajku i miksować po każdym dodaniu ok. 3 minut. Po tym czasie przesianą mąkę dodawać stopniowo i wmieszać mikserem w masę tylko do czasu połączenia się składników. Dodaj również proszek do pieczenia.

ciasto z truskawkami i kruszonką

Na przygotowaną formę wylej ciasto i ułóż na nim truskawki. Posyp kruszonką:

50 g masła

100 g mąki

łyżka cukru wanilinowego

łyżka cukru

 ciasto z truskawkami i kruszonką

Kruszonkę rozcieraj palcami, aż zrobią się sypkie grudki.

 

Ciasto piecz w temp. 180 stopni krócej niż 1 h. Sugerowano w opiniach aby trzymać ciasto ok. 70 minut, moje "siedziało" w piekarniku zaledwie 45 min i przypiekło się od spodu. Kwestia piekarnika. Życzę smacznego:)

 

 

000

 

Domowe ciasto z owocami lata

http://2.bp.blogspot.com/-7SC9is0un48/Ub1gRSem5eI/AAAAAAAABSI/q7axn92BofY/s640/018.JPG

 

http://1.bp.blogspot.com/-r8T6xqdHsA4/Ub1go5RNVoI/AAAAAAAABSQ/r8W3u8ExePM/s640/012.JPG 

Pyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tu
morele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta owocami.Wowczas przy jego delikatnej strukturze po prostu opadna na dno.Zachecam do wyprobowania,a nie zawiedzie Was na pewno.

Skladniki na ciasto:
http://4.bp.blogspot.com/-wqFL43x0PTo/Ub1gvCcMp0I/AAAAAAAABSY/h9GuS_6puwo/s640/014.JPG
4 jajka
maka-300 g ( 2 szklanki)
cukier-230 g ( 1 szklanka)
250 g masla
2 płaskie lyzeczki proszku do pieczenia

Na nalozenie: ulubione owoce,u mnie 10 moreli,12 truskawek,garstka borowki amerykanskiej

Wykonanie:

·         Roztopic maslo w rondelku.Wystudzic.

·         Jajka z cukrem ubijc ręcznym mikserem  na gesty kogel-mogel.Caly czas ubijajac dodajemy w czterech ratach make i roztopione maslo,do polaczenia skladnikow.

·         Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Wylac ciasto na blache,wyrownac szpatulka i wylozyc owoce.

·         Wstawic do nagrzanego piekarnika do 190 ° C.Piec 35-40 minut do suchego patyczka.

·         Przed podaniem posypac cukrem pudrem.

 

00

 

 

Proste i szybkie ciasto z owocami

 

http://2.bp.blogspot.com/-E_W40pZ0ukM/UCyu6lp7i0I/AAAAAAAAIFc/T2_v9oezQG8/s640/P1210371.JPG

 

Czasem potrzebujemy ciasta gotowego praktycznie od razu. Takie jest to - szybko miksuje się wszystkie składniki, wkłada do piekarnika i jest! A do tego smakuje bardzo dobrze - jest lekkie, puszyste, wspaniałe do owoców.

 

http://3.bp.blogspot.com/-LMJLGnMcoIg/UCyuIOYNwtI/AAAAAAAAIFY/dntwYjx7MRg/s640/P1210361.JPG

 

Proste i szybkie ciasto z owocami

porcja na tortownicę o średnicy 20-22 cm
Składniki:

·         pół kostki miękkiego masła (125 g)

·         10 łyżek cukru

·         3 jajka

·         szczypta soli

·         10 łyżek mąki pszennej

·         1½ łyżeczki proszku do pieczenia

·         około 40 dag dowolnych owoców

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przelać ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch wyłożyć owoce (owoce typu nektarynki, śliwki - skórką do dołu, rozcięciem do góry). Posypać cukrem - wg uznania.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut (do tzw. suchego patyczka).


Smacznego!

J.

http://2.bp.blogspot.com/-RZNTigvERl0/UCyuEsZk71I/AAAAAAAAIFU/NZ9WcNLq-u4/s640/P1210365.JPG

 

 

 

 

2

Ciasto z truskawkami i kruszonka

 

http://2.bp.blogspot.com/-pCnPww0i3R0/UdFOD6ZAVpI/AAAAAAAAJ_0/uVNaeTljzy0/s640/P1250331.JPG

http://1.bp.blogspot.com/-5lESPgeI0KE/UdFONcqq_sI/AAAAAAAAKAM/W-zzVFWySwE/s640/P1250343.JPG

 

Ciasto z truskawkami


porcja na tortownice 24 cm


Składniki:

·         400 g truskawek

·         200 g miękkiego masła

·         200 g cukru pudru

·         4 jajka 

·         250 g mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia


Kruszonka:

·         150 g mąki

·         75 g masła

·         75 g cukru


Piekarnik nagrzać do 180 stopni.Formę wysmarować masłem.
Ucierać masło z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę, przez 3 minuty. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jednym jajku, miksując dokładnie po każdym dodaniu. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na mniejszych obrotach, do połączenia składników. 
Przygotować kruszonkę. Masło pokroić na cienkie plasterki i wymieszać z mąką i cukrem opuszkami palców, aż powstanie kruche ciasto.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzchu rozłożyć truskawki (większe pokroić na połówki). Posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 60 - 70 minut. 

Smacznego!
J.

 

4

 

 

Ciasto z owocami

http://3.bp.blogspot.com/-MyHPoKTXTGc/UmQbhXhVskI/AAAAAAAAA_Q/_-Vxi5ka9-M/s640/WP_20131020_006.jpg

 

składniki

* 5 jajek

* 2/3 szklanki cukru

* 1 łyżeczka octu

* 1 cukier wanilinowy

* 1 budyń śmietankowy

* 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

* 1 szklanka mąki pszennej

* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 2/3 szklanki oleju

* dowolne owoce, mogą być mrożone

 

Sposób wykonania

Wybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną i budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.

Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.

Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.

Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.

Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

 

 

http://4.bp.blogspot.com/-9PS952Dvaoc/UmQbZ94F0hI/AAAAAAAAA-4/rQgzCC-tYwQ/s640/2013-10-20+13.45.31.jpg

 

 

 

http://1.bp.blogspot.com/-RRlB-YkKj3E/UmQbaPpqPDI/AAAAAAAAA-8/ylX5CNhlJGQ/s640/2013-10-20+15.14.00.jpg


 

http://3.bp.blogspot.com/-wT3gLRWkX_k/UmQbiElFfNI/AAAAAAAAA_M/LLNPDGPwv5k/s640/WP_20131020_003.jpg

5

 

Ciasto z malinami

Prosty i łatwy przepis na ciasto z owocami. Sprawdź jak smakuje ciasto z malinami lub jagodami, winogronami, czy morelami albo brzoskwiniami. Zobacz przepis i upiecz pyszne ciasto z malinami dla całej rodziny.

ciasto z malinami

Przysłała:

Krystyna

Zdjęcia:

Ciasta.net

Data dodania:

20.03.2011r.

Składniki:

·         23 dag masła

·         1 szklanka cukru

·         4 jajka

·         1,5 szklanki mąki

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 

·         2 - 3 szklanki grubo pokrojonych miękkich owoców (maliny, morele, jagody, brzoskwinie, czereśnie, śliwki lub winogrona, jabłka są jednak zbyt twarde)

·         2 łyżki cukru do posypania owoców

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin