Kurczak aksamitny.rtf

(6 KB) Pobierz
Kurczak aksamitny

Kurczak aksamitny

 

Składniki:

1 kg udek z kurczaka

2 łki masła

2 cebule

łka mąki

szklanka ciemnego piwa

pół szklanki szampana

20 dag pieczarek

szklanka śmietany

gałka muszkatołowa

liść laurowy

tymianek

l

pieprz

 

W żaroodpornym naczyniu stop masło, włóż obraną i pokrojoną na cienkie plasterki cebulę i zeszklij ją tak, aby była przezroczysta. Teraz dodaj umyte, osuszone udka i zrumień je ze wszystkich stron. Posyp kurczaka solą i pieprzem, wstaw bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C na 30 minut.

 

Po wyjęciu z piekarnika postaw kurczaka na małym ogniu, oprósz go mą i wymieszaj, po czym powoli wlej piwo i szampana. Duś jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Przypraw star gał muszkatołową, tymiankiem i liściem laurowym. Przykryj i ponownie wstaw do piekarnika. Po 30 minutach udka powinny być miękkie.

 

Oddzielnie duś w śmietanie pokrojone pieczarki, dodaj je do sosu z kurczakiem i duś jeszcze kilka minut, aby sos zgęstniał. Udka wyjmij na ogrzany półmisek i polej sosem. Podawaj na ciepło.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin