Nalewka na pędach sosny.rtf

(6 KB) Pobierz

Nalewka na pędach sosny

 

 

 

 

 

SKŁADNIKI:

·       garść młodych pędów sosny (lub igieł jodły)

·       0,5l spirytusu,

·       250ml wody

·       200g cukru

·       1 cytryna

·       przygotowując nalewkę możemy wzbogacić jej smak dodając kawałek laski wanilii lub kilka ziaren pieprzu.


Nalewka ma działanie antyseptyczne. Pomaga przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, ułatwia odpływ wydzieliny.

PRZYGOTOWANIE:

Pędy sosny zalewamy alkoholem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Nalewkę zlewamy. Pędy zalewamy ponownie, tym razem ciepłym syropem z wody i cukru . Do pędów dodajemy też otartą skórkę cytrynową i wyciśnięty z cytryny sok. Mieszankę odstawiamy na dwa tygodnie. Należy pamiętać, aby co jakiś czas poruszać naczyniem. Po upływie dwóch tygodni łączymy oba płyny, filtrujemy i rozlewamy do butelek (muszą być szczelnie zakorkowane). Trunek przechowujemy przez miesiąc w chłodnym miejscu.

 

 

Maceracja w alkoholu - słodkość wedle gustu

Poobcinane, młode i świeże pędy sosny myjemy, osuszamy, zalewamy spirytusem i wódką w

szklanym słoju, zakręcamy i pozostawiamy do maceracji na 2 tygodnie potrząsając

naczyniem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie zlewamy całą ciecz do osobnego

naczynia filtrując przy tym trunek. Pozostałe w pojemniku pędy sosny zasypujemy cukrem i

pozostawiamy na kolejne dwa tygodnie potrząsając pojemnikiem przynajmniej raz dziennie.

Nalewkę przygotowywaną tym sposobem możemy swobodnie w tym miejscu modyfikować

zmieniając ilość cukru dosypywanego do pozostałych po maceracji w alkoholu pędów sosny i

ewentualnie dodając przegotowaną i ostudzoną wodę. Mniejsza ilość cukru da nam nalewkę z

sosny bardziej wytrawną, natomiast dodatek wody obniży zawartość alkoholu. Koneserzy

mocnych, ziołowych trunków z pewnością zainteresuje metoda bez dodatku cukru i wody,

natomiast z dodatkiem 2-3 zielonych niewielkich szyszek sosny. Po tym czasie zlewamy

syrop do uprzednio uzyskanego nalewu alkoholowego, jednocześnie filtrując. Nalewkę

odstawiamy w ciemne miejsce aby dojrzała i nabrała szlachetnego smaku - przynajmniej na

pół roku

 

 

 

 

Maceracja w cukrze - słodki syrop bez alkoholu

Młode świeże pędy sosny myjemy, osuszamy, wkładamy do szklanego słoja i rozgniatamy,

zasypujemy cukrem i dodajemy łyżeczkę wody. Pozostawiamy na 4 tygodnie w ciepłe

miejsce. Aby zainicjować puszczanie soku naczynie można wstawić na 2-3 godziny do

piekarnika rozgrzanego do temperatury 40-45 stopni. Podczas całego procesu maceracji

potrząsamy słojem przynajmniej raz dziennie. Jeżeli sosnowe pędy są wyjątkowo obfite w

soki a po kilku dniach maceracji na wierzchu syropu pojawi się nalot, wówczas należny

dosypać odrobinę cukru i obniżyć temperaturę maceracji oraz zaciemnić miejsce

przetrzymywania naczynia. Po 4 tygodniach maceracji syrop zlewamy do osobnego naczynia

filtrując go przy tym. Tak przygotowany syrop z pędów sosny działa przeciwbakteryjnie i

wykrztuśnie a przy tym jest wyjątkowo aromatyczny i smakowity. Pomaga przy kaszlu

zarówno mokrym jak i suchym ( odpowiednik syropu Pini). Pozostałe po przygotowaniu

syropu pędy sosnowe jak i sam syrop możemy wykorzystać do przygotowania specyficznej

nalewki sosnowej

 

 

 

Nalewka z syropu sosnowego i alkoholu

Jeżeli posiadamy pędy sosny pozostałe po przygotowaniu z nich syropu z sosny poprzez

macerację w cukrze, zalewamy je spirytusem oraz wódką i pozostawiamy do maceracji w

alkoholu na 2 tygodnie potrząsając pojemnikiem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie

zlewamy trunek do osobnego naczynia filtrując jednocześnie i dodajemy syrop z pędów

sosny. Jeżeli mamy jedynie syrop z pędów sosny to po prostu mieszamy wszystkie składniki

tj.: syrop ze spirytusem i wódką lub przegotowaną i ostudzoną wodą. Nalewkę z sosny

rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka miesięcy. Jeżeli po jakimś

czasie na dnie butelek pojawi się osad, nalewkę należy zlać z nad osadu. Pozostałe pędy

sosnowe możemy ponownie zalać słabszym alkoholem - około 40% i macerować kolejne 2

tygodnie uzyskując trunek słabszej jakości o delikatnym posmaku.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin