Nalewka na pędach sosny
SKŁADNIKI:
· garść młodych pędów sosny (lub igieł jodły)
· 0,5l spirytusu,
· 250ml wody
· 200g cukru
· 1 cytryna
· przygotowując nalewkę możemy wzbogacić jej smak dodając kawałek laski wanilii lub kilka ziaren pieprzu.
Nalewka ma działanie antyseptyczne. Pomaga przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych, ułatwia odpływ wydzieliny.PRZYGOTOWANIE:Pędy sosny zalewamy alkoholem i odstawiamy na dwa tygodnie w ciepłe miejsce. Nalewkę zlewamy. Pędy zalewamy ponownie, tym razem ciepłym syropem z wody i cukru . Do pędów dodajemy też otartą skórkę cytrynową i wyciśnięty z cytryny sok. Mieszankę odstawiamy na dwa tygodnie. Należy pamiętać, aby co jakiś czas poruszać naczyniem. Po upływie dwóch tygodni łączymy oba płyny, filtrujemy i rozlewamy do butelek (muszą być szczelnie zakorkowane). Trunek przechowujemy przez miesiąc w chłodnym miejscu.
Maceracja w alkoholu - słodkość wedle gustu
Poobcinane, młode i świeże pędy sosny myjemy, osuszamy, zalewamy spirytusem i wódką w
szklanym słoju, zakręcamy i pozostawiamy do maceracji na 2 tygodnie potrząsając
naczyniem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie zlewamy całą ciecz do osobnego
naczynia filtrując przy tym trunek. Pozostałe w pojemniku pędy sosny zasypujemy cukrem i
pozostawiamy na kolejne dwa tygodnie potrząsając pojemnikiem przynajmniej raz dziennie.
Nalewkę przygotowywaną tym sposobem możemy swobodnie w tym miejscu modyfikować
zmieniając ilość cukru dosypywanego do pozostałych po maceracji w alkoholu pędów sosny i
ewentualnie dodając przegotowaną i ostudzoną wodę. Mniejsza ilość cukru da nam nalewkę z
sosny bardziej wytrawną, natomiast dodatek wody obniży zawartość alkoholu. Koneserzy
mocnych, ziołowych trunków z pewnością zainteresuje metoda bez dodatku cukru i wody,
natomiast z dodatkiem 2-3 zielonych niewielkich szyszek sosny. Po tym czasie zlewamy
syrop do uprzednio uzyskanego nalewu alkoholowego, jednocześnie filtrując. Nalewkę
odstawiamy w ciemne miejsce aby dojrzała i nabrała szlachetnego smaku - przynajmniej na
pół roku
Maceracja w cukrze - słodki syrop bez alkoholu
Młode świeże pędy sosny myjemy, osuszamy, wkładamy do szklanego słoja i rozgniatamy,
zasypujemy cukrem i dodajemy łyżeczkę wody. Pozostawiamy na 4 tygodnie w ciepłe
miejsce. Aby zainicjować puszczanie soku naczynie można wstawić na 2-3 godziny do
piekarnika rozgrzanego do temperatury 40-45 stopni. Podczas całego procesu maceracji
potrząsamy słojem przynajmniej raz dziennie. Jeżeli sosnowe pędy są wyjątkowo obfite w
soki a po kilku dniach maceracji na wierzchu syropu pojawi się nalot, wówczas należny
dosypać odrobinę cukru i obniżyć temperaturę maceracji oraz zaciemnić miejsce
przetrzymywania naczynia. Po 4 tygodniach maceracji syrop zlewamy do osobnego naczynia
filtrując go przy tym. Tak przygotowany syrop z pędów sosny działa przeciwbakteryjnie i
wykrztuśnie a przy tym jest wyjątkowo aromatyczny i smakowity. Pomaga przy kaszlu
zarówno mokrym jak i suchym ( odpowiednik syropu Pini). Pozostałe po przygotowaniu
syropu pędy sosnowe jak i sam syrop możemy wykorzystać do przygotowania specyficznej
nalewki sosnowej
Nalewka z syropu sosnowego i alkoholu
Jeżeli posiadamy pędy sosny pozostałe po przygotowaniu z nich syropu z sosny poprzez
macerację w cukrze, zalewamy je spirytusem oraz wódką i pozostawiamy do maceracji w
alkoholu na 2 tygodnie potrząsając pojemnikiem przynajmniej raz dziennie. Po tym czasie
zlewamy trunek do osobnego naczynia filtrując jednocześnie i dodajemy syrop z pędów
sosny. Jeżeli mamy jedynie syrop z pędów sosny to po prostu mieszamy wszystkie składniki
tj.: syrop ze spirytusem i wódką lub przegotowaną i ostudzoną wodą. Nalewkę z sosny
rozlewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na kilka miesięcy. Jeżeli po jakimś
czasie na dnie butelek pojawi się osad, nalewkę należy zlać z nad osadu. Pozostałe pędy
sosnowe możemy ponownie zalać słabszym alkoholem - około 40% i macerować kolejne 2
tygodnie uzyskując trunek słabszej jakości o delikatnym posmaku.
zbrozlo1