Placek z orzechami.doc

(21 KB) Pobierz

Placek z orzechami

 

Ciasto:

- 50 dag mąki,

- 30 dag margaryny,

- 2 łyżki śmietany,

- jedno całe jajko,

- 2 żółtka,

- 15 dag cukru,

- łyżeczka proszku do pieczenia.

 

Wszystkie składniki połączyć ze sobą, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto. Następnie podzielić je na 3 części i każdą część rozwałkować. Dwa placki upiec a trzeci pozostawić surowy.

 

Masa orzechowa:

- 30 dag grubo pokrojonych orzechów,

- 12 dag masła,

- 10 dag cukru,

- 2 łyżki miodu.

Wymieszać wszystkie składniki i smażyć pięć minut.

Na surowy placek wyłożyć masę orzechową, wstawić do piekarnika i upiec.

Masa jabłkowa:

- 2 kg jabłek,

- cukier wg uznania,

- kwasek cytrynowy lub sok z cytryny,

- kisiel cytrynowy lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,

- rodzynki,

- skórka cytrynowa,

- 3 łyżki wody.

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie dodać cukier oraz kwasek cytrynowy i smażyć na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać kisiel lub mąkę ziemniaczaną, wymieszać z 3 łyżkami wody i jeszcze chwilę podsmażyć. Na koniec można dodać rodzynki i skórkę cytrynową.

Ciepłą masą jabłkową przełożyć dwa upieczone wcześniej placki, a na wierzch położyć placek orzechowy.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin