Zbiór przepisów na Wielkanoc.Doc

(2325 KB) Pobierz
Microsoft Word - wielkanoc-przepisy.doc

 

 



1


 

 

 

 



ciasto:



150 ml mleka



100 g cukru







50 g wiórków kokosowych 50 g mas a









50 g rodzynków 20 g dro d y





2 szklanki m ki pszennej







2 ó tka



aromat rumowy polewa czekoladowa:



50 g mlecznej czekolady







1 y ka mleka







1 y ka margaryny ponadto:







t uszcz do wysmarowania formy wiórki kokosowe do dekoracji

 

Sposób wykonania :


Babka   drodowa


 

Ciasto:

































Dro d e rozkruszy , zasypa 1/4   czci   cukru, rozetrze i poczeka a si rozpuszcz . Doda 1/5 m ki i    cz podgrzanego mleka (tak aby uzyska konsystencj g stej mietany).

















Dok adnie wymiesza i odstawi do wyro ni cia. Rodzynki sparzy i os czy na sicie.





ó tka utrze z pozosta              czci         cukru.

















Do wyro ni tego rozczyn doda utarte ó tka, pozosta              m  k , mleko i zarobi ciasto.









Nast pnie wyrobi ciasto (powinno odchodzi od r ki).







Mas o roztopi i doda do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobi .



















Ciasto w o y do wysmarowanej t uszczem formy z tulej   o rednicy 21 cm i pozostawi do wyro ni cia.





Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze oko o 180oC przez 35 - 45 minut.

Polewa czekoladowa:



















Sk ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin