1
ciasto:
150 ml mleka
100 g cukru
50 g wiórków kokosowych 50 g mas a
50 g rodzynków 20 g dro d y
2 szklanki m ki pszennej
2 ó tka
aromat rumowy polewa czekoladowa:
50 g mlecznej czekolady
1 y ka mleka
1 y ka margaryny ponadto:
t uszcz do wysmarowania formy wiórki kokosowe do dekoracji
Sposób wykonania :
Babka drodowa
Ciasto:
Dro d e rozkruszy , zasypa 1/4 czci cukru, rozetrze i poczeka a si rozpuszcz . Doda 1/5 m ki i cz podgrzanego mleka (tak aby uzyska konsystencj g stej mietany).
Dok adnie wymiesza i odstawi do wyro ni cia. Rodzynki sparzy i os czy na sicie.
ó tka utrze z pozosta czci cukru.
Do wyro ni tego rozczynu doda utarte ó tka, pozosta m k , mleko i zarobi ciasto.
Nast pnie wyrobi ciasto (powinno odchodzi od r ki).
Mas o roztopi i doda do ciasta wraz z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, aromatem rumowym i ponownie wyrobi .
Ciasto w o y do wysmarowanej t uszczem formy z tulej o rednicy 21 cm i pozostawi do wyro ni cia.
Wstawi do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze oko o 180oC przez 35 - 45 minut.
Polewa czekoladowa:
Sk ...
emilat1