PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE I WITAMINY
1. Przywitanie uczniów. Zapisanie tematu lekcji na tablicy.
2. Nauczyciel wyciąga koszyczek pełen owoców i warzyw oraz zaprasza uczniów do wysłuchania wiersza:
3. Uczniowie wraz z nauczycielem omawiają wiersz. Nauczyciel prezentuje produkty znajdujące się w koszyczku i pyta dzieci czy wiedzą dlaczego owoce i warzywa są tak ważne w codziennym jadłospisie. (metoda – pogadanka)
4. Nauczyciel prosi uczniów(podzielonych na grupy), aby stworzyli kilka rad jak należy przechowywać warzywa i owoce oraz co należy zrobić przed zjedzeniem.
6. Następnie dzieci biorą udział w zabawie ruchowej „Spotkajmy się w ...”
Dzieci losują napisy BAR, RESTAURACJA, KAWIARNIA. Poruszają się przy muzyce,
na przerwę ustawiają się w miejscu, gdzie umieszczony jest napis zgodny z wylosowanym. Zmiana miejsca napisów.
7. Krótka informacja o witaminach - metoda podająca.
WITAMINY są niezbędne do prawidłowego rozwoju naszego organizmu. Zwiększają naszą odporność, a w razie choroby pomagają szybciej powrócić do zdrowia. Bogatym źródłem witamin są warzywa i owoce.
Dzięki witaminie A mamy dobry wzrok i ładną skórę, a możemy ją znaleźć w marchewce i sałacie.
Witamina B wpływa na prawidłowy rozwój naszych mięśni, a znajduje się w pomidorach.
Witamina C wzmaga naszą odporność organizmu, żebyśmy nie chorowali i zapobiega psuciu się zębów oraz wzmacnia dziąsła, a znajduje się w truskawkach.
Dzięki witaminie D rośniemy, mamy mocne kości i zęby.
Witamina K pozytywnie wpływa na krzepliwość naszej krwi.
8. Nauczyciel prosi uczniów o wylosowanie karteczek i opisanie wylosowanego produktu spożywczego. Nauczyciel prosi, aby uczeń odpowiedział, czy wylosowany produkt jest źródłem witamin.
9. Następnie uczniowie wykonują karty pracy.
10. Podsumowanie zajęć i pożegnanie uczniów.
KARTA PRACY DO TEMATU PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE I WITAMINY
Uważnie czytaj zadania i nie zapomnij napisać odpowiedzi. Powodzenia!
1. Krzysiu zjadł w pierwszym tygodniu jesieni 7 gruszek, a w drugim tygodniu 4 gruszki. Ile gruszek zjadł Krzysiu przez dwa tygodnie?
Obliczenia:
2. Mama Oli przyniosła do domu 4 jabłka i położyła je na talerzyku, a tato doniósł jeszcze 2 jabłka. Następnego dnia do Oli przyszła babcia i przyniosła jej jeszcze 3 jabłuszka. Ile jabłek jest teraz na talerzyku?
3. Policz pomidory w pierwszym koszyku. Dorysuj w pozostałych koszykach tyle pomidorów, aby w każdym następnym było o jeden mniej.
4. W sadzie rosło 8 jabłoni i o 7 więcej śliw. Sadownik ściął 6 jabłoni. Ile teraz jabłoni rośnie w sadzie ? Ile drzew owocowych pozostało w sadzie ?
5. Mama prosiła Kasię, aby kupiła 3 marchewki w drodze powrotnej ze szkoły. Kasia w czasie zajęć zapomniała ile miała kupić marchewek i kupiła 5. O ile za dużo marchewek kupiła Kasia?
KARTA PRACY DO TEMATU PRAWDDŁOWE ODŻYWIANIE I WITAMINY
1.Czego źródłem są owoce i witaminy?
2.W czym znajdziemy witaminę A?
3.Która witamina wzmaga naszą odporność?
2. Uzupełnij luki w wyrazach literkami.
Wiśnie i śliwki, r_da mar_ewka, gr_szka, pietr_szka i kalarepka.
Kwaśne po_eczki, słodkie maliny to wszystko właśnie są witaminy. Witaminki, witaminki, dla _łopczyka i dziewczynki. Wszyscy mamy piękne minki, bo zjadamy witaminki. Kto chce być silny i zdrowy jak ryba m_si owoce jeść i wa_ywa.
3. Wypisz liczbę liter, głosek i sylab w wyrazach:
a) WARZYWA
b) MARCHEWKA
c) GRUSZKA
4. Jaki jest Twój ulubiony owoc? Namaluj go.
Mapa pojęć
ZDROWIE
ODŻYWIANIE SIĘ
WITAMINY
ZDROWE PRODUKTY
OWOCE WARZYWA
SPOSOÓB PRZECHOWYWANIA
SCENARIUSZ ZAJĘĆ
Temat: PRAWIDŁOWE ODŻYWIANIE I WITAMINY.
CZĘŚĆ WSTĘPNA
A. Charakterystyka adresata
1. Uczniowie szkoły podstawowej – 20 osób.
2. Wiek - 9 lat. Klasa II.
B. Czas i miejsce
1. 120 min
2. Sala lekcyjna, ustawienie ławek w rzędach
3. Zastosowane pomoce:
- karty pracy, koszyk z warzywami i owocami, słoneczko z napisem, karteczki z napisami do zabawy ruchowej
C. Cele
Uczeń:
ü definiuje pojęcie witaminy
ü zna zasady przechowywania warzyw i owoców
ü zna źródła witamin
ü wie dlaczego witaminy są ważne
ü ...
bpankau82