Rożki francuskie z twarogiem i nutą mandarynki
Składniki na 6 dużych rożków:
· 375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone
· 300 - 350 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę
· 1 żółtko
· 1 łyżka miękkiego masła
· 5 łyżek drobnego cukru z wanilią (lub więcej, wedle smaku)
· skórka otarta z 1 mandarynki + sok z połowy owocu
· 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania
Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wówczas nie kurczy się podczas pieczenia).
W międzyczasie przygotować nadzienie:
Zmielony twaróg wymieszać dokładnie z żółtkiem, masłem, cukrem z wanilią, skórką otartą z mandarynki i sokiem z połowy owocu.
Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie serowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.
Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.* (niekoniecznie)
* pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z pozostałej mandarynki. Smacznego :)
Anielskie