Rożki francuskie z twarogiem i nutą mandarynki.doc

(222 KB) Pobierz

Rożki francuskie z twarogiem i nutą mandarynki

Rożki francuskie z twarogiem i nutą mandarynki

Składniki na 6 dużych rożków:

·                      375 g ciasta francuskiego na maśle (1 płat), może być mrożone

·                      300 - 350 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę

·                      1 żółtko

·                      1 łyżka miękkiego masła

·                      5 łyżek drobnego cukru z wanilią (lub więcej, wedle smaku)

·                      skórka otarta z 1 mandarynki + sok z połowy owocu

·                      1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody do posmarowania

Stolnicę oprószyć mąką. Wyłożyć na nią ciasto francuskie (jeśli jest zamrożone - wcześniej odmrozić). Ciasto powinno dojść do temperatury pokojowej (wówczas nie kurczy się podczas pieczenia).

W międzyczasie przygotować nadzienie:

Zmielony twaróg wymieszać dokładnie z żółtkiem, masłem, cukrem z wanilią, skórką otartą z mandarynki i sokiem z połowy owocu.

Ciasto podzielić na 6 równych części, kwadratów. Na każdym kwadracie rozłożyć nadzienie serowe. Brzegi ciastek posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, następnie złożyć na pół, po przekątnej, by utworzyły trójkąty. Zlepiać ciastka a boki dociskać widelcem. Tak przygotowane rożki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować jajkiem. Przed samym pieczeniem koniecznie zrobić nożem małe otworki wentylacyjne, po 3 na wierzchu każdego z rożków.

Rożki francuskie z twarogiem i nutą mandarynki

Piec w temperaturze 220ºC przez około 20 - 23 minuty, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Jeszcze ciepłe można polukrować.* (niekoniecznie)

* pół szklanki cukru pudru rozprowadzić grzbietem łyżki z 1 łyżką gorącej wody lub soku z pozostałej mandarynki. Smacznego :)

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin