Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką.docx

(15 KB) Pobierz

Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

Składniki:

ciasto kruche :

·         5 żółtek

·         250g masła

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         3 szklanki mąki

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

pianka waniliowa:

·         5 białek

·         1 szklanka drobnego cukru

·         2 budynie waniliowe bez cukru

·         1 cukier wanilinowy (mały)

·         1/2 szklanki oleju

ponadto:

·         1/2 kg śliwek

Sposób wykonania:

 

Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.

 

Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.

 

Blachę o wymiarach 20x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C).

 

Podpiec ok 15 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.

 

Przygotować piankę.

 

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i cukier wanilinowy. Dalej ubijać.

 

Wsypać budynie (cały czas miksując). Na koniec powoli wlewać olej.

 

Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki.

 

Umyte i wydrylowane śliwki przekroić na pół i wkładać w piankę, lekko dociskając. Na śliwki wylać pozostałą piankę.

 

Na wierzch, zetrzeć na tarce drugą część ciasta.

 

Wstawić do piekarnika. Piec kolejne 30 minut.

 

Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin