Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką
Składniki:
ciasto kruche :
· 5 żółtek
· 250g masła
· 1/2 szklanki cukru pudru
· 3 szklanki mąki
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pianka waniliowa:
· 5 białek
· 1 szklanka drobnego cukru
· 2 budynie waniliowe bez cukru
· 1 cukier wanilinowy (mały)
· 1/2 szklanki oleju
ponadto:
· 1/2 kg śliwek
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę. Masło pokroić w kostkę. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
Ciasto podzielić na 2 części i odstawić do lodówki na 30 minut.
Blachę o wymiarach 20x33cm wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować i ułożyć na papierze. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180C).
Podpiec ok 15 minut. Wyjąć i odstawić do wystudzenia.
Przygotować piankę.
Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać po 1 łyżce cukru i cukier wanilinowy. Dalej ubijać.
Wsypać budynie (cały czas miksując). Na koniec powoli wlewać olej.
Na podpieczony spód wyłożyć połowę pianki.
Umyte i wydrylowane śliwki przekroić na pół i wkładać w piankę, lekko dociskając. Na śliwki wylać pozostałą piankę.
Na wierzch, zetrzeć na tarce drugą część ciasta.
Wstawić do piekarnika. Piec kolejne 30 minut.
Wystudzić i obsypać cukrem pudrem.
jurekkoto