Schab wędzony surowy.pdf
(
264 KB
)
Pobierz
Schab wędzony, surowy
surowiec mięsny:
10 kg schabu pokrytego cienką warstwą tłuszczu lub bez tłuszczu;
surowce niemięsne:
62 dag mieszanki peklującej (sól:saletra = 100:3)
P
rzygotowad schaby i mieszankę peklującą. Schaby natrzed 20 dag mieszanki peklującej, ułożyd w
naczyniu i pozostawid w chłodnym miejscu na 24 godz. Pozostałą mieszankę rozpuścid w 3 l wrzącej
wody, ochłodzid. Zalad schaby solanką i peklowad przez 6 dni. Po wyjęciu z solanki i ocieknięciu zrobid
pętelkę ze sznurka i zanurzyd schaby na 1 minutę do wody o temperaturze bliskiej wrzenia. Powiesid
schaby na kijach i po osuszeniu powierzchni wędzid ciepłym dymem przez 12 godz., do uzyskania
barwy brązowej. Wychłodzid w chłodnym i przewiewnym pomieszczeniu.
Przechowywanie:
można przechowywad do 7 dni w temp. poniżej 10°C.
Oznaki psucia:
zmiana zapachu, plamy na powierzchni, oślizłośd powierzchni.
Autorzy: Andrzej Pisula i Roman Dowierciał
Plik z chomika:
gumbee
Inne pliki z tego folderu:
Biała kiełbasa polska surowa.pdf
(71 KB)
Biała kiełbasa surowa.pdf
(57 KB)
Wędliny surowe dojrzewające - moje doświadczenia.pdf
(292 KB)
SZYNKA SUROWA Z KOŚCIĄ SUSZONA NA POWIETRZU TYPU SAN DANIELE-PARMA.pdf
(209 KB)
SZYNKA SUROWA SUSZONA NA POWIETRZU.pdf
(184 KB)
Inne foldery tego chomika:
!Domowy wyrób wędlin - Tadeusz Kłosowski
Domowa piekarnia
E-books
Galeria
Prywatne
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin