zdrowa żywność.pdf

(395 KB) Pobierz
RACJONALNE
odżywiane mózgu
Mózg odbiera, przetwarza i wysyła do organizmu sy-
gnały, łącząc organizm ze światem zewnętrznym. Ma on
także zdolność monitorowania każdego procesu zacho-
dzącego w organizmie. Prawidłowe jego funkcjonowanie
umożliwiają komórki zwane neuronami. Odbierają one
sygnały i wysyłają odpowiednie informacje do docelo-
wych tkanek w organizmie w postaci impulsów elek-
trycznych oraz uwalniają substancje zwane neuroprze-
kaźnikami produkowane w pęcherzykach znajdujących
się w ich zakończeniach. Sprawność mózgu zależy za-
tem od liczby neuronów systemu połączeń między nimi,
sprawności w przesyłaniu impulsu elektrycznego, pro-
dukcji neuroprzekaźników, a także budowy błon plazma-
tycznych neuronów.
Błona plazmatyczna każdej komórki ustroju człowie-
ka składa się głównie z lipidów złożonych (tłuszczów),
cholesterolu i białek. Lipidowy skład błon plazmatycz-
nych neuronów odzwierciedla sposób odżywiania.
Do najważniejszych należą niezbędne nienasycone kwa-
sy tłuszczowe (NNKT), a zalicza się do nich kwas lino-
lowy, często komercyjnie występujący pod nazwą ome-
ga-6, kwas a–linolenowy, zwany komercyjnie omega-3,
oraz ich metabolity Najważniejszymi metabolitami
NNKT są: kwas arachidonowy (AA), kwas dekozohek-
sanowy (DHA) oraz kwas eikozapentanowy (EPA). Naj-
więcej omega-6 występuje w olejach roślinnych; omega-
-3 oraz DHA i EPA występują głównie w siemieniu lnia-
nym oraz w mięsie niektórych ryb i owocach morza,
a pochodzą z fitoplanktonu, którym się odżywiają.
Tych kwasów organizm ludzki nie potrafi sam wypro-
dukować, a ponieważ są podstawowymi składnikami
błon komórkowych, muszą być wciąż dostarczane z po-
żywieniem. Sądzi się, że jednym z istotnych warunków
rozwoju mózgu prowadzących do powstania gatunku
homo sapiens była dostępność i obfitość pożywienia za-
wierającego niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe,
a zatem ryb, owoców morza oraz produktów roślinnych
zawierających pełny zestaw NNKT.
W
dniach 10-15 marca br. odbyła
się w Krakowie konferencja
naukowa zorganizowana przez
Uniwersytet
Jagielloński
pod hasłem „Tydzień Mózgu”.
Tematem wykładu, który za-
pewne zainteresuje naszych Czytelników, prezentowane-
go przez prof. dr hab. Marię Kapiszewską były „Diete-
tyczne preferencje mózgu”. W poniższym artykule zesta-
wione są główne tezy tego ciekawego i ważnego z punk-
tu widzenia zdrowia, sprawności intelektualnej i dobrego
samopoczucia psychicznego wykładu.
Mózg jest centralnym organem naszego systemu ner-
wowego. Stanowi największe skupienie tkanki nerwowej
wypełniające czaszkę, w którym koncentrują się główne
ośrodki czuciowe, kojarzeniowe i ruchowe. W mózgu za-
chodzą procesy analizy bodźców odbieranych przez
zmysły i regulacje funkcji wegetatywnych ustroju. Mózg
kieruje także naszym postępowaniem i stanowi podłoże
zjawisk psychicznych. Określa również nasze samopo-
czucie, sprawność poznawczą, pamięć oraz zdolność
do przeżywania uczuć wyższych.
ROZWÓJ MÓZGU W ŻYCIU PŁODOWYM
O ilości i rodzaju kwasów tłuszczowych w błonach
plazmatycznych powstającego mózgu decyduje dieta ko-
biety we wczesnym okresie ciąży. Już bowiem u dwuty-
godniowego zarodka powstają zawiązki mózgu,
a po pierwszym miesiącu komórki nerwowe płodu nara-
stają lawinowo. W ostatnich tygodniach ciąży szybkość
rozwoju mózgu osiąga maksymalne natężenie. W chwili
porodu płód ma niemal całą pulę neuronów (około 100
miliardów), mimo że objętość i masa mózgu powiększa-
ją się aż do okresu dojrzewania. Najwięcej nowych połą-
czeń między neuronami wydaje się powstawać podczas
porodu, kiedy zetknięcie z drastycznie różnym od do-
tychczasowego środowiskiem wymaga szybkich reakcji
dostosowujących organizm do nowych warunków.
W okresie życia płodowego o dostępności składni-
ków do budowy mózgu płodu decyduje bariera łożysko-
wa i jakość diety matki. Łożysko gromadzi wielonienasy-
cone kwasy tłuszczowe potrzebne do budowy mózgu
i układu nerwowego płodu. Odbywa się to nawet kosz-
tem potencjalnych niedoborów w organizmie matki, je-
śli w diecie występują niedobory tych kwasów. Najbar-
dziej niebezpieczne są niedobory DHA, prowadzić bo-
4
Nr 3/81/2008
www.zdrowa-zywnosc.pl
wiem mogą nawet do opóźnionego rozwoju zdolności ru-
chowych niemowląt, do zaburzeń w rozwoju mózgu pło-
du, nieprawidłowości w widzeniu, zaburzeń zachowań
oraz do nieprawidłowej produkcji neuroprzekaźników.
Aby uniknąć tych niebezpieczeństw, kobietom ciężar-
nym zalecana jest suplementacja diety kwasami DHA
z oleju z ryb albo kuracja DHA/EPA (codziennie 500–-
1000 mg). Wyniki pomiaru dojrzałości centralnego ukła-
du nerwowego z zastosowaniem encefalogramu w dru-
gim dniu po urodzeniu pokazały, że noworodki z wyż-
szym stężeniem DHA w krwi pępowinowej wykazują
większą dojrzałość tego układu.
W pierwszym okresie po urodzeniu mózg dziecka
nadal rozwija się intensywnie. Składniki potrzebne
do prawidłowego rozwoju mózgu czerpie z mleka mat-
ki. Dlatego tak ważne jest karmienie piersią niemow-
ląt. Mleko matki zawiera bowiem nie tylko odpowied-
nią ilość NNKT i ich metabolitów, takich jak DHA, ale
także zachowuje właściwe ich wzajemne pro-
porcje pomiędzy kwasem omega-6 a omega-
-3. Warunkiem jednak jest właściwa dieta
matki. Rodzaj i ilość składników, jakie otrzy-
muje nie tylko płód, ale także niemowlę pod-
czas karmienia, jest ściśle uwarunkowane
składem diety matki. Na przykład dieta kar-
miących wegetarianek zawiera zwykle znacz-
nie więcej kwasu omega-6 niż kwasu omega-
-3, przez co obniża się stężenie DHA w mle-
ku, powodując spadek tkankowego DHA
u karmionych piersią niemowląt. Kobietom
pozostającym na diecie makrobiotycznej za-
lecane jest jedzenie ryb przynajmniej raz
w tygodniu.
W niektórych krajach europejskich do mle-
ka w proszku dla niemowląt dodaje się kwas
omega-6, DHA, a także kwas arachidonowy
po to, aby jego skład był jak najbliższy zawar-
tości tych kwasów w mleku matki. Jest to
szczególnie ważne w świetle najnowszych ba-
dań pokazujących, że potencjał intelektualny
i kondycja nerwowa dorosłego człowieka jest
wypadkową nie tylko odziedziczonych cech
i wpływu środowiskowego, ale także warun-
ków, w jakich mózg i układ nerwowy rozwijał
się w okresie życia płodowego i wczesnego niemowlęc-
twa.
zgu i chorobie Parkinsona, stwardnieniu rozsianemu
i chorobie Alzheimera.
Niedoborom WNKT można zapobiec, stosując odpo-
wiednią dietę, w której około 3 procent dziennej dawki
kalorycznej stanowi kwas omega-6 (oleje roślinne) i 0,5
procent kwasu omega-3. Zapotrzebowanie to można za-
spokoić, jeśli w diecie zawierającej 1800 kcal dziennie
znajdzie się 15 g np. oleju słonecznikowego i 1 g omega-
-3, czyli 100 g tuńczyka, makreli, śledzia lub łososia. We
Francji zaleca się zwiększenie spożycia kwasu omega-3
z 0,8 dla ludzi młodych, do 0,9 procent wartości dzien-
nego spożycia energetycznego, czyli około 2 g dla męż-
czyzn, 1,6 g dla kobiet i 1,5 g dla ludzi starszych.
MIKROELEMENTY I WITAMINY W DIECIE
Poza NNKT i jego metabolitami ważną rolę w rozwo-
ju mózgu i w jego funkcjonowaniu pełnią różne mikroele-
WYMAGANIA DIETETYCZNE
MÓZGU W WIEKU DOJRZAŁYM
Dla prawidłowego funkcjonowania neuronów istotny
jest nie tylko okres ich powstawania podczas rozwoju
mózgu. Ważna jest też ciągła wymiana kwasów tłuszczo-
wych w fosfolipidach błon komórkowych w późniejszych
okresach życia.
W okresie starzenia się organizmu spada ilość NNKT
w błonach neuronów. Rośnie natomiast poziom choleste-
rolu, co znacznie zwiększa sztywność błon, prowadząc
do spadku transportu składników odżywczych przez ba-
rierę krew–mózg. Spada także szybkość wymiany fosfoli-
pidów w błonach oraz aktywność enzymów zaangażowa-
nych w produkcję metabolitów NNKT. Rośnie także po-
ziom cerebrosterolu, toksycznego metabolitu cholestero-
lu. Jego poziom jest na przykład znacznie wyższy u pa-
cjentów z chorobą Alzheimera. Niedobory zwłaszcza
DHA w błonach komórek mózgu są odpowiedzialne
za ograniczenie zdolności zapamiętywania i uczenia się,
zmęczenie, problemy dermatologiczne, spadek odporno-
ści, problemy z krążeniem.
Zmiany te można opóźnić, a nawet odwrócić, wzbo-
gacając dietę ludzi starszych w NNKT. Także stres oksy-
dacyjny oraz mało wydajne usuwanie reaktywnych
uszkadzających mózg rodników prowadzi do uszkodze-
nia błon komórek mózgu i selektywnej destrukcji neuro-
nów. Zjawisko to wydaje się towarzyszyć starzeniu mó-
menty. Należy do nich na przykład
jod, główny składnik hormonów tar-
czycy. Jego niedobory, zwłaszcza
w okresie życia płodowego, mogą
prowadzić do jej niedoczynności.
Jest to szczególnie groźne dla rozwi-
jającego się mózgu. (zmniejszenie
liczby powstających neuronów, a tak-
że upośledzenie połączeń między ni-
mi), prowadząc nawet do matołec-
twa. Owoce morza, mięso i wątroba
są także dobrym źródłem cynku, któ-
ry w połączeniu z lipidami wchodzi
w skład osłonek otaczających włók-
na nerwowe. Cynk jest wychwytywa-
ny bezpośrednio przez neurony i tam
magazynowany. Jego niedobory pro-
wadzą do upośledzenia szybkości
i jakości przepływu informacji, a tak-
że zmian w odczuwaniu smaku.
W powstawaniu i transporcie
neuroprzekaźników i syntezie mieli-
ny (tłuszczowo-białkowej osłonce
włókien nerwowych w centralnym
układzie nerwowym) dużą rolę od-
grywa żelazo. Zapewnia także właści-
we funkcjonowanie łańcucha odde-
chowego, a tym samym produkcję
Dokończenie na str. 6
ZALECENIA DIETETYCZNE
Podsumowując opisane powyżej wyniki naj-
nowszych badań naukowych, można sformu-
łować kilka zaleceń dietetycznych sprzyjają-
cych sprawnemu funkcjonowaniu mózgu.
Talerz owsianki
śniadanie, dwa
1
w tygodniu ryba,nagłównie tuńczyk, razy
łosoś,
makrela, rezygnacja ze słodkich przekąsek
między posiłkami, a także ograniczenie spoży-
cia mięsa czerwonego zapewni właściwą ilość
kwasu omega-3 i omega-6; jest to szczególnie
ważne zalecenie dla kobiet w ciąży.
Wątroba, jajka, orzeszki ziemne, kiełki, ka-
lafior i kapusta włoska pomagają w kon-
centracji uwagi i zapamiętywaniu informacji
dzięki dużej zawartości w nich choliny.
Zielone warzywa (szpinak, brokuły), nasio-
na soi i wątróbka zmniejszają problemy
z pamięcią wywołane niedoborem żela-
za w diecie.
Mięso, sery i jajka dostarczające witaminy
z grupy B potrzebne są do funkcjonowa-
nia mózgu.
Produkty bogate w witaminy E i C oraz po-
lifenole zawarte w owocach i herbacie za-
pobiegają utlenianiu zawartych w błonach
NNKT.
2
3
4
5
Nr 3/81/2008
5
www.zdrowa-zywnosc.pl
Dokończenie ze str. 5
energii. Jego źródłem pokarmowym jest wą-
troba i chude czerwone mięso, a także wa-
rzywa o zielonych liściach, pełnoziarniste
zboża i warzywa strączkowe. Bogata w żela-
zo dieta ciężarnej kobiety pozwala groma-
dzić płodowi jego zapasy, co ma znaczenie
w pierwszych miesiącach życia niemowlęcia,
kiedy w pokarmie jest go zbyt mało. Właści-
we stężenie żelaza w tętnicy pępowinowej
jest krytyczne dla rozwoju płodu i wydaje się
mieć wpływ na iloraz inteligencji u dzieci.
Ochronną rolę odgrywa także odpowied-
nia ilość manganu, miedzi i cynku.
Właściwe ilości witamin mają też istotny
wpływ na funkcje mózgu. I tak na przykład
metabolizm glukozy niezbędnej dla prawi-
dłowego funkcjonowania mózgu, w szczegól-
ności jego funkcji poznawczych, zależy od obecności wi-
taminy B1. Witamina B6 łagodzi około-menstrualną de-
presję. Zaangażowana jest także razem z witaminą B12
w produkcję neuroprzekaźników. Zastosowana wystar-
czająco wcześnie może opóźnić demencję. Niedobory
tej witaminy mogą prowadzić do zaburzeń w funkcjach
poznawczych. Witamina E (alfa tokoferol), aktywnie po-
bierana przez komórki mózgu, chroni lipidy błon pla-
zmatycznych przed utlenianiem.
JAK POPRAWIĆ SAMOPOCZUCIE?
Nastrój i samopoczucie zależą od rodzaju produ-
kowanych neuroprzekaźników, od ich stężenia, a tak-
że od ilości receptorów na powierzchni komórek. Se-
rotonina, zwana hormonem szczęścia, jest najlepiej
poznanym neuroprzekaźnikiem mózgu. Przypisuje się
jej wpływ na wiele innych stanów emocjonalnych:
od depresji do agresji, nie wspominając o upodobaniu
do jedzenia, picia, seksu czy spania. Siła wyzwalane-
go przez nią sygnału zależy od ilości i czasu, przez ja-
ki pozostaje ona w przestrzeni międzysynaptycznej.
O tym, ile się jej tam znajdzie, decyduje zarówno do-
stępność substratu do jej produkcji, jak i tzw. wychwyt
zwrotny, czyli wpompowanie jej z powrotem do ko-
mórek, gdzie zostaje rozłożona przez enzymy, zwane
monoaminooksydazami. Proces ten zmniejsza do-
stępną pulę serotoniny czekającą na sygnał do jej
uwolnienia. Wychwyt zwrotny kontrolowany jest
przez specjalne białka transportowe, a o poziomie ich
wytwarzania decydują geny. Około 32 procent popula-
cji wytwarza tego białka więcej i u tych ludzi pula se-
rotoninowa jest mniejsza. Skazuje ich to na tzw. wro-
dzony pesymizm. Pozostałe 68 procent wytwarza go
mniej i tych serotoninowy dostatek czyni szczęśliw-
szymi. Nadmierną produkcję tego białkowego trans-
portera można zahamować działaniem znanego leku
antydepresyjnego „Prozac”. Wtedy dzięki zwiększe-
niu stężenia serotoniny i długości jej przebywania
w
przestrzeni
międzysynaptycz-
nej jesteśmy bar-
dziej
optymi-
stycznie nastawie-
ni do świata.
Za produkcję
i transport seroto-
niny odpowiedzial-
nych jest bardzo
wiele czynników.
Nie wszystkie są
jeszcze
znane.
Na wielkość jej
produkcji wpływa-
ją między innymi
zmiany w stężeniu
niektórych hormo-
nów (na przykład
estrogenu i proge-
steronu), sposób odżywiania, ilość snu, zmiany pór ro-
ku czy nawet leki obniżające poziom cholesterolu we
krwi. Czynnikiem, który musi być spełniony, aby sero-
tonina mogła właściwie pełnić swoją rolę, jest odpo-
wiednia ilość i wrażliwość receptorów na powierzchni
tzw. komórek docelowych. Wrażliwość receptorów se-
rotoninowych spada z wiekiem i – jak pokazują bada-
nia – przywrócić ją może w dużym stopniu miłorząb
zawierający glikozydy flawonowe.
Substratem do wytwarzania przez mózg serotoniny
jest tryptofan, jeden z aminokwasów wchodzących
w skład białek. Tryptofan uwolniony po rozpadzie biał-
ka, transportowany przez krew, musi się dostać do ko-
mórek mózgu, bo tam właśnie zostanie użyty do pro-
dukcji serotoniny. Aby jednak mógł wygrać rywaliza-
cję z innymi aminokwasami uwolnionymi z białka,
produktom białkowym powinny towarzyszyć węglowo-
dany. W obecności bowiem węglowodanów wzrasta
stężenie insuliny, a to kieruje aminokwasy, z wyjąt-
kiem tryptofanu, do wszystkich innych poza mózgiem
komórek organizmu. Tym prostym sposobem trypto-
fan pozbywa się konkurencji i transportowany jest
do mózgu.
Optymalna ilość tryptofanu w diecie to 3 mg na ki-
logram masy ciała. Przykładowo zjedzenie 100 g ugo-
towanej owsianki dostarcza 590 mg tryptofanu, a ta sa-
ma ilość sera edamskiego jedynie 385 mg, chudego
mleka – 500 mg, ale jogurtu – już tylko 37 mg. Do pra-
widłowego metabolizmu tryptofanu konieczna jest wi-
tamina B6, której doskonałym źródłem są banany.
Węglowodany, niezależnie od opisanej powyżej ro-
li, są przede wszystkim najlepszym i jedynym, po-
za ekstremalnymi (głód) warunkami, źródłem energii
dla mózgu. Mózg bowiem zużywa więcej niż 50 pro-
cent energii pochodzącej z węglowodanów, z czego aż
80 procent jest przeznaczone na produkcję energii
przez neurony. Jakość spożywanych węglowodanów
ma także istotny wpływ na intelektualny potencjał. Ba-
dania pokazują, że kontrolowanie poziomu glukozy we
krwi poprzez spożywanie produktów węglowodano-
wych o niskim indeksie glikemicznym polepsza spraw-
ność umysłową. Gorsza kontrola glikemiczna znacznie
obniża wyniki testujące pamięć.
Można zatem stwierdzić, że racjonalna dieta, czyli
taka, która dostarcza wszystkich składników potrzeb-
nych do odżywienia mózgu, jest kluczem do sprawno-
ści intelektualnej. Ma ona znaczenie, poczynając
od okresu życia płodowego, przez niemowlęctwo, roz-
wój umysłowy młodzieży, po trudny czas starości ogra-
niczający sprawność działania mózgu.
Badania epidemiologiczne dowodzą, że zdrowie
populacji zależy głównie od stylu życia, zwłaszcza
od sposobu odżywiania się ludności i nałogów. Właści-
we odżywianie naszego organizmu zgodnie z zalece-
niami podanymi w tym artykule zapewnia prawidłowe
funkcjonowanie mózgu oraz rozwój intelektualny dzie-
ci młodzieży.
Prof. dr hab. Maria Kapiszewska
Prof. dr hab. Bohdan Achremowic z
6
Nr 3/81/2008
www.zdrowa-zywnosc.pl
Zgłoś jeśli naruszono regulamin