Szybki piernik.docx

(120 KB) Pobierz


http://3.bp.blogspot.com/--_SQDNie2-k/UMxK1n3-k9I/AAAAAAAABYE/rjZn3dOtrE8/s640/DSC_1342+-+Kopia.JPG
SZYBKI PIERNIK

 

Temperatura pieczenia: 180˚

Czas pieczenia: 45 minut

©       Mąka [2,5 szklanki]

©       Cukier [1 szklanka]

©       Mleko [1 szklanka]

©       Oliwa [1 szklanka]

©       Jajko [1 sztuka]

©       Cukier waniliowy [1 sztuka]

©       Cynamon [2-3 łyżeczki]

©       Przyprawa do pierników [3-4łyżeczki]

©       Kakao [2 łyżki]

©       Soda oczyszczona [1 łyżeczka]

©       Opcjonalnie:

*         owoce

*         rodzynki

*         bakalie

*         dżem

Wszystkie suche składniki tj.: mąkę, cukier (zwykły i waniliowy), cynamon, przyprawę do pierników, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko (białko i żółtko), mleko i oliwę. Można dodać np. wiśnie, wcześniej rozmrożone. Mieszamy wszystkie składniki (nie trzeba mikserem). Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej foremki (jak na babkę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.

 

 

 

http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/search/label/Na%20szybko

Zgłoś jeśli naruszono regulamin