SZYBKI PIERNIK
Temperatura pieczenia: 180˚
Czas pieczenia: 45 minut
© Mąka [2,5 szklanki]
© Cukier [1 szklanka]
© Mleko [1 szklanka]
© Oliwa [1 szklanka]
© Jajko [1 sztuka]
© Cukier waniliowy [1 sztuka]
© Cynamon [2-3 łyżeczki]
© Przyprawa do pierników [3-4łyżeczki]
© Kakao [2 łyżki]
© Soda oczyszczona [1 łyżeczka]
© Opcjonalnie:
* owoce
* rodzynki
* bakalie
* dżem
Wszystkie suche składniki tj.: mąkę, cukier (zwykły i waniliowy), cynamon, przyprawę do pierników, kakao i sodę dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajko (białko i żółtko), mleko i oliwę. Można dodać np. wiśnie, wcześniej rozmrożone. Mieszamy wszystkie składniki (nie trzeba mikserem). Gotowe ciasto wylewamy do podłużnej foremki (jak na babkę) i pieczemy w 180 stopniach przez ok 45 minut.
http://bizneswoman-w-kuchni.blogspot.com/search/label/Na%20szybko
mloda889