Wyklad 8.pdf
(
803 KB
)
Pobierz
2013-12-04
Maszynoznawstwo
Dźwignice
Transport
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Wydział Technologii Żywności
Mariusz Witczak
Dźwigniki
Dźwigniki
Dźwigniki śrubowe i zębatkowe napędzane ręcznie
stosuje się przy pracach montażowych do podnoszenia
ładunków o masie do 25t na wysokość do 400mm. W
kolejnictwie stosowane są
dźwigniki śrubowe z napędem
silnikowym
, mogące podnosić ładunki o większej masie
(
dźwigniki typuBeckera
).
Dźwigniki
nalezą do najprostszych dźwignic. Służą do
przemieszczania pionowego (czasem również poziomego)
ładunków na niewielką wysokość i odległość za pośredni-
ctwem sztywnych elementów - śrub, zębatek oraz tłoków
hydraulicznych lub pneumatycznych.
Dźwigniki tłokowe z napędem ręcznym
lub
silnikowym
stosujesiędopodnoszeniamasrzędudo500tna wyskokość
200-1600mm.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigniki
Dźwigniki
Głównedanetechnicznehydraulicznychdźwignikówsamocho
dowychwgPN-72/M-45105
a)śrubowy; b) zębatkowy; c) tłokowy hydrauliczny samochodowy
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
1
2013-12-04
Cięgniki
Cięgniki
Wciągniki
stosuje się do prac montażowych, do obsługi
maszyn i pieców, do przeładunku na rampach i w magazy-
nach oraz jako wyposażenie suwnic. Dotyczy to zwłaszcza
wciągników znapędemelektrycznym, wyposażonychw koła
jezdne, umożliwiające przemieszczanie wzdłóżbelki nośnej
suwnicy. Wartości charakterystycznychwielkości wciągników
ustala PN-85/M-45480, a wymagania techniczne PN-91/M-
-45481.
Cięgniki
tworzą drugą grupę dźwignic prostych. Służą do
przeciągania lub podnoszenia ładunków za pomocą cięgien
linowychbądźłańcuchowychzzastosowaniemodpowiednich
zaczepów.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Cięgniki
Cięgniki
Wciągniki:
Wciągarki stojakowe kozłowe i przyścienne napędzane
ręczną korbą
stosuje się przy pomocniczych pracach
montażowychi remontowych. Szerszy zakres zastosowania
znajdują
wciągarki stojakowestałe,wózkowenapędzane
silnikami elektrycznymi
, sterowane bezpośrednio lub
zdalnie. Częstostanowią onewyposażenie suwnic iżurawi.
a) Łańcuchowy
ślimakowy
stały
znapędem ręcznym,
b) Linowy
przejezdny
znapędem
elektrycznym
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Cięgniki
Cięgniki
Głównedane
techniczne
wciągnikówprodukcji
krajowej
Wciągarki:
a)stojakowakozłowa
znap.ręcznymtypuWK-1,5
b)stojakowastałaznap.
elektromechanicznymtypuWEM
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
2
2013-12-04
Cięgniki
Dźwigiiwyciągi
Dźwigi lub wyciągi elektryczne
stosuje się do pionowego
przemieszczania ładunków (towarów lub ludzi) w kabinach
lub na pomostach wzdłuż prowadnic pionowych (czasem
pochylonych poddużym kątem).
Parametrydźwigów ustala
PN-84/M-45001
.
Główne dane techniczne wciągarek stojakowych stałych z napędem
elektrycznymprodukcji krajowej
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigiiwyciągi
Dźwigiiwyciągi
Dźwigi szybowe
wykonuje się z maszynownią górną
(umieszczoną nad szybem), dolną lub boczną oraz
wyposaża w układysterowania
przestawne
-umożliwiające
sprowadzenie pustej kabiny na każdy przystanek oraz
podawanie zkabinydyspozycji jazdynadowolnyprzystanek,
zbiorcze
-umożliwiające zabieranie pasażerów na przysta-
nkach,
grupowo-zbiorcze
i
grupowo-rozdzielcze
.
Odrębną grupę stanowią
dźwigi budowlane pionowe
tzw.
wyciągi masztowe wolnostojące i przyścienne, których
podstawoweparametryustala
PN-81/M-45366.01
.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigiiwyciągi
Dźwigiiwyciągi
Głównedanetechnicznedźwigówiwyciągówprodukcjikrajowej
Dźwig(wyciągmasztowyprzyścienny
typuGniezno:
1-podstawamasztuznapędem.
2-masztzłożonyzsegmentów.
3-platforma(kabina)ładunkowa.
4-przeciwciężar(przeciwwaga).
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
3
2013-12-04
Suwnice
Dźwigiiwyciągi
Najczęściej wykorzystuje się
suwnicepomostowe
.
Zależnie odprzeznaczenia możemy wyróżnić:
Suwnice
stanowią jedną z głównych grup dźwignic o
szerokim zakresie zastosowania. Stosowane do obsługi hal
produkcyjnych, magazynów i otwartych składowisk oraz do
obsługiprocesówtechnologicznych.
Suwnicehutnicze.
Odlewnicze.
Magazynowe.
itp.
wyposażone whakiizawiesialub odpowiednie chwytaki,
uchwyty, widły do sterowania itp.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigiiwyciągi
Dźwigiiwyciągi
Doobsługi otwartych terenów stosuje się
Suwnice bramowe
lub
półbramow
e
Konstrukcję nośną
mostów suwnicowych
wykonuje się w
postaci:
jednego lub dwóch dźwigarów spawanych z
kształtowników walcowych, które stosuje się do podnoszenia
masrzędu10tprzy rozpiętości 14m.
Kratownicy zkształtowników walcowych lub zrur.
Blachownicy jedno lub dwuśrodnikowej albo o przekróju
trójkątnym bądźteżukładu ramowegoisprężonego.
oraz mostowe(rozpiętość 80m), które w celu zwiększenia
operatywności wyposaża się żuraw podwieszony albo
przenośnik taśmowy.
Corazwiększezastosowanie znajdują
Suwnice kontenerowe
umożliwiające przeładunek wielkich kontenerów,
sterowaneręcznie lub automatycznie.
Kształtdźwigara zależyodprzebiegumomentów zginających
przy zachowaniu stosunku wysokości h do rozpiętości L w
zakresie1/12do1/32.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigiiwyciągi
Dźwigiiwyciągi
Znormalizowanewielkościcharakterystycznesuwnicpomostowych,
kontenerowychiukładnic.
Czołownice (poprzecznice)
, w których są osadzone koła
jezdne, ze względów transportowych i montażowych
wykonuje się zwykle zdwóchczęści, które po ustawieniu na
torzełączy sięśrubami.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
4
2013-12-04
Dźwigiiwyciągi
Dźwigiiwyciągi
SuwnicabramowanatorowatypuSB
Suwnicakontenerowajezdniowa
Typu PD250(CSRS)
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Dźwigiiwyciągi
Układnice
Wmagazynachi składachznajdują zastosowanie
układnice
ramowe i słupowe
,
przejezdne po szynach
lub
podwieszone
, o udźwigu 160 do 630kg. Służą one do
obsługi regałów o dużej wysokości. Parametry podstawowe
układnic ustala
PN-91/M-45461
, a wymagania techniczne i
badania-
PN-91/M-45465.
Suwnicepomostowenatorowe:a)blachownicowa podparta b)kratownicowa
podwieszona c)dźwigar jednoblokowy; 1-most;2-czołownice;3-wciąnik (lub
wciągarka) przejezdny; 4-kabinaoperatora.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Żurawie
Żurawie
Najprostsze żurawie stałe to żurawiki okienne i
przyścienne ze stałym wysięgnikiem o niepełnym
obrocie i z wciągarką umieszczoną na konstrukcji
wsporczej.Stosujesięjegłowniedopomocniczychprac
nabudowach.
Żurawie stanowią pod względem częstotliwości
zastosowania drugą po suwnicach grupę dźwignic.
Obsługująoneprzestrzeńwkształciewalcaowysokości
podnoszeniaipromieniurównymwysięgowi.
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
Mariusz Witczak
Katedra Inżynierii i Aparatury Przemysłu Spożywczego
5
Plik z chomika:
sylvtronix
Inne pliki z tego folderu:
Maszynoznawstwo egzamin 2014.doc
(717 KB)
EGZ-ZAD1.jpg
(242 KB)
EGZ-ZAD2.jpg
(110 KB)
Gr B.jpg
(314 KB)
Gr A.jpg
(13 KB)
Inne foldery tego chomika:
AiOJŻ
Biochemia
Chemia Żywności
Ekonomia
Kształtowanie jakości produktów spożywczych
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin