Politechnika Śląska
Wydział Organizacji i Zarządzania
MODEL LEAVITTA na przykładzierestauracjiSzafranowy Dwór
Restauracja Szafranowy Dwór to zakład gastronomiczny z obsługą kelnerską, którego głównym celem jest żywienie konsumenta. W restauracji, dania przygotowywane są na indywidualne zamówienie, produkowane głównie z surowców. Asortyment uzupełniają zimne i gorące napoje, alkohole, wyroby cukiernicze i towary handlowe (papierosy). Szafranowy Dwór posiada odpowiedni do charakteru obiektu wystrój wnętrz i specjalizacje w rodzaju kuchni. Ponadto restauracja świadczy usługi rozrywkowe, okolicznościowe (wesela, studniówki) oraz dodatkowe (np. catering), przygotowane do organizowania przyjęć i obsługi grup.
1. Cele i zadania:
I. MISJA:
Misją restauracji Szafranowy Dwór jest pozyskanie dużej liczby klientów (młodych, starszych, o różnym poziomie społecznym i statusie materialnym) z obszaru Śląska, zaspokajanie ich potrzeb konsumpcyjnych, a także organizacja jak najlepszych przyjęć okolicznościowych.
II. ZADANIA I CELE:
· Umożliwienie klientom spędzania miło czasu i w przyjemnej atmosferze
· Prowadzenie działalności handlowo – usługowej o charakterze gastronomicznym
· Udzielanie wartościowych usług i zaspokajanie oczekiwań potencjalnych klientów w zakresie konsumpcji
· Skierowanie naszej oferty do ludzi na wszystkich płaszczyznach wiekowych
· Organizowanie wszelkiego rodzaju imprez okolicznościowych
· Dążenie do tego, aby w przyszłości stworzyć sieć restauracji na terenie Śląska, jak również w pozostałych terenach Polski
· Uzyskanie znaczącej pozycji na lokalnym rynku usług gastronomicznych
· Realizowanie marzeń
· Wyrobienie sobie wysokiej marki, dzięki jakości oferowanych usług
· Maksymalizacja zysków
· Uzyskanie miana lidera na regionalnym rynku
III. WIĄZKA CELÓW:
2. Ludzie
I. WŁAŚCICIEL RESTAURACJI
· odpowiednie wykształcenie
· umiejętność pracy w zespole
· znajomość języków obcych
II. KIEROWNIK DS. TECHNICZNYCH
· znajomość zasad zarządzania jakością
· doskonała organizacja pracy
· doświadczenie
· wykształcenie techniczne
III. KIEROWNIK DS. FINANSOWYCH
· doświadczenie w pracy w dziale finansowo-księgowym
· bardzo dobra znajomość j. angielskiego
· umiejętność zarządzania zespołem
· dobra znajomość zagadnień podatkowych
IV. KIEROWNIK DS.GOSPODAROWANIA I JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
· wykształcenie wyższe
· znajomość prawa żywnościowego
V. KIEROWNIK DS. MARKETINGU
· doświadczenie w tworzeniu i realizacji projektów marketingowych
· znajomość nowoczesnych technik marketingowych i promocyjnych
· nowatorskie podejście do marketing-mix
· dobra znajomość języka angielskiego oraz obsługi komputera
· wysoko rozwinięte zdolności interpersonalne
· niezwykła kreatywność
· umiejętność zarządzania czasem oraz prowadzenia negocjacji
· znajomość trendów zachodzących w Internecie
VI. SZEF KUCHNI
· posiadanie odpowiednich certyfikatów
· kreatywny
· ukończenie szkół kucharskich
· znajomość ciekawych przepisów
· elastyczny na potrzeby klienta
· dogadywanie się z szefostwem
· powinien umieć kierować zespołem
VII. KUCHARZE I POMOC KUCHENNA
· znajomość różnorakich przepisów
· dobry słuchacz
· skończenie odpowiednich kursów oraz szkół
· znajomość potrzeb klienta
VIII. KELNERZY I BARMANI
· dobry kontakt z klientami
· wykształcenie minimum średnie
· bardzo dobra znajomość języków obcych
· wskazane szybkie uczenie się nowych rzeczy
IX. DJ
· otwartość na ludzi
· wykształcenie muzyczne
X. SPRZĄTACZKA
· sumienność w wykonywaniu zadań
XI. KSIĘGOWA
· wykształcenie wyższe ekonomiczne
· ukończenie odpowiednich kursów oraz szkoleń
3. Struktura formalna
Właściciel restauracji
Jest odpowiedzialny za sprawne funkcjonowanie restauracji, rekrutacje i selekcje pracowników, pozyskiwanie nowych kontrahentów, podpisywanie i negocjowanie umów, udzielanie pochwał i nagród pracownikom.
Kierownik ds. technicznych
Obsługa i naprawa sprzętu znajdującego się w restauracji.
Kierownik ds. marketingu
Zajmuje się promowaniem restauracji; stara się o to by z usług restauracji korzystało jak najwięcej osób; jest odpowiedzialna za opracowanie i realizowanie strategii marketingowej.
Kierownik ds. finansowych
Odpowiada za sprawy finansowe ośrodka, rozliczanie rachunków, przygotowywanie listy płac i opracowywanie sprawozdań i raportów finansowych. Do uprawnień księgowej należą kontakty z odpowiednimi działami ZUS, Urzędem Skarbowym i Urzędem Pracy.
Kierownik ds. gospodarowania i jakości żywności
Nadzorowanie prac pracowników pracujących w kuchni, składanie zamówień na surowce; wgląd w menu.
Kierownik sali
utrzymanie ładu i porządku, kontrola nad pozostałymi pracownikami, prowadzenie listy rezerwacji, pozyskiwanie klientów
Szef kuchni
Nadzoruje pracę kucharzy, przygotowuje potrawy, tworzy nowe menu, rozdziela obowiązki, sprawdza jakość produktów
Kucharze i pomoc kuchenna
Przygotowują potrawy, wydają dania
Kelnerzy i barmani
Przygotowują napoje, obsługują klientów
DJ
Zajmuje się prowadzeniem imprez oraz konferansjerką
Sprzątaczka
Odpowiedzialna jest za utrzymanie lokalu w porządku
4. Technologia
· patelnie
· garnki
· roboty kuchenne
· talerze
· szklanki
· filiżanki
· sztućce
· piekarniki
· kuchenki gazowe
· grille
· opiekacze
· maszynki do wyrobów np. lodów
· lodówka
...
kama882